Egy igazán egészséges recept érkezett Szilviától receptversenyünkre.
Kóstolja meg, és küldje el a sajátját!
Pulyka medalion tormamártással és pirított gombával
Hozzávalók:
Elkészítés:
Besamel mártást készítettem (a vajat megolvasztottam, beletettem a lisztet, majd fokozatosan felöntöttem a tejjel...annyi tejet adok hozzá, hogy szépen csorgó mártás sűrűségű legyen), amit fokhagymával, sóval, borssal és reszelt tormával ízesítettem. Kicsit összerottyantom, de vigyázva nehogy odaégjen és a torma élettani hatásai is megmaradjanak.
A pulykamellet viszonylag vastagabb medalionokra/ korongokra felvágtam, enyhén sóztam, borsoztam, szárnyas fűszerrel bedörzsöltem (ha esetleg sütés előtt pár órával megejtjük ezt a műveletet, annál finomabb lesz). A mell darabok mindkét oldalát 3-4 percig kevés olajon, magas lángon megpirítom, hogy ilyen szép pirosas-barna legyen, mint a képen, majd visszavéve a gázt kicsit még sütögetem. Akkor jó, ha megnyomom és kicsit még ruganyos és nem teljesen kemény...akkor lesz kívül isteni ropogós belül pedig megtartja a természetes nedvességét.
A gombát megtisztítom, de a héját nem kell leszedni, mert abban vannak a szervezetnek hasznos anyagok. A tönkjének a fonnyadt végét levágtam. A kisebbeket egyben hagyom, a nagyobbakat félbe vagy negyedbe vágom. Veszek egy jófajta teflon serpenyőt, akár grill serpenyőt, jól felforrósítom és szárazon beleszórom a gombát, néhány perc elég neki. Mielőtt kivenném, kevés olivaloajjal meglöttyintem, de épp' csak "megmutatom" neki, és ki is veszem. A csirkét a gombával tálalom, majd meglocsolom a tormamártással.
Igazából az a legjobb ennél a receptnél, ha két serpenyőben egyszerre tudunk dolgozni, mert a gomba és a pulyka is frissen igazán finom. De ha csak egy áll rendelkezésre, én a húst csinálnám előbb, majd melegen tartanám, mert a gomba hamarabb összeesik.
A gomba kifejezetten jól beilleszthető a fogyókúrás étrendbe, mert kevés kalóriát tartalmaz (30-40 kcal/10 dkg), kiváló fehérje és rostforrás. A héjában nagyobb mennyiségben van cink, kálium és foszfor, ezért nem kell leszedni. A sovány fehérhúsok mint például a pulykamell pedig szintén a kiegyensúlyozott egészséges étrend elhagyhatatlan összetevői. A tormát azért válaszottam, mert markáns íze nagyon jól illik a lágyabb csirkéhez és gombához, valamint antibakteriális hatása előnyös a légúti problémák megelőzésében. Ezen kívül segíti az emésztést és fokozza a vérkeringést.
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen