vissza

Egészségedre!

szept
18
2013

„Egészségre nevelő és szemléletformáló lokális színterű életmód program Kecskeméten”
TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1444

A Projekt megvalósítója: Kor Kontroll Társaság

A program megvalósításában közreműködő munkatársak:
B. Király Györgyi, Csapó Ágnes, Csapó György, Dr. Jakab Anna, Seregély Zsuzsa, Seregély István, Bulla Bianka, Dr. Borbényi Erika, Dr. Szűcs Miklós, dr. Hargitai Réka,
dr. Nagy András Bozsán Eta, Réder Erika és több, meghívott előadó, szakértő

A PROJEKT RÖVID LEÍRÁSA
A tervezett projekt Kecskemét lakosságát próbálja elérni, és olyan közösségeknek, gyermekeknek és fiatal felnőtteknek szóló programokat, foglalkozásokat és rendezvényeket kíván megvalósítani, amelyek az elhízás társult betegségeivel / magas vérnyomás, magas koleszterin, kettestípusú diabétesz, szívinfarktus, stroke/ szemben, az egészséges életmód divatját népszerűsítik.
Kecskemét és környéke hazánk azon régiójában található, ahol a kardiovaszkuláris megbetegedések aránya magas. Ennek a helyzetnek a javítása igényli a jól szervezett, szisztematikusan felépített prevenciós stratégia kidolgozását helyi szinten, amiben a civil mozgalmak is segíthetnek.
Az infarktus okozta halálesetek száma hazánkban százezer lakosra vetítve négyszerese az unió átlagának. A heveny koszorúér-elégtelenség, azaz a szívizom infarktus esetében életet menthet a gyorsaság, előadásaink, egészségnapunk, egészséghetünk, sportvetélkedőink egyik szlogenje, éppen ez lesz. A főbb betegségcsoportok - sorrendben a hipertónia, a mozgásszervi betegségek, a diabetes, a szív- és érrendszeri betegségek- nem térnek el az országos átlagtól. Kialakulásukban jelenetős szerepet játszik az elhízás, hiszen a felnőtt magyar lakosság közel kétharmada (61,8%) a testtömeg index alapján túlsúlyos vagy elhízott. Minden harmadik felnőtt túlsúlyos és további 28,5% elhízott. Sok a hipertóniás, és a diabéteszes elhízott gyerek, éppen ezért külön foglalkozunk a fiatalkori elhízás kezelésével, a fokozott fizikai aktivitás jelentőségével. Bemutatjuk a programunkban résztvevőknek a témával kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket, illetve azt, miként segíthet a testsúly csökkentésében a mozgás, valamint a magas cukor, zsír, szénhidrát és a magas sótartalmú ételek csökkentése a háztartásokban.
Programunkkal szeretnénk erősíteni az eddigi egészségügyi, vagy önként szerveződő szakmai közösségek munkáját, kiegészítve azzal, hogy tervezett tevékenységeinkkel hosszú távon javíthassuk közösen, együtt a kecskemétiek egészségét, alakítsuk az egészségkultúrát, és hosszú távon is teremtsünk divatot.
A tervezett program nem törekedhet teljességre, de célzottan próbálja az egészséges életmód valamennyi elemét használni, hogy szakmai szinten is támogatható lehessen.
Szakmai programjaink jellegük szerint előadások, csoportos és egyéni tanácsadások, a mozgáskultúra fejlesztését célzó sportlehetőségek, egészségnap, és egészséghét, az egészséges ételek készítését preferáló foglalkozások.

Témáink a teljesség igénye nélkül:

  • Mit tegyünk a felnőttkori cukorbetegség kialakulása ellen? Mire jó a FINDRISK teszt?
  • Mitől alakul ki a magas vérnyomás? Hogyan tartsd karban? Trükkök praktikák
  • Mire jó az Ornish módszer? / Nobel díjas professzor genetikára épülő diétája szív – érrendszeri megbetegedések ellen
  • Az leszel, amit, megeszel! /gyógyító ételek/
  • Edd magad derűsre! /kedélyjavító és stressz-oldó ételek/
  • Színezd magad egészségesre! /Növényi színanyagok fontossága, szerepe az egészségmegőrzésben/
  • Mennyire vagy rosszmájú? /Az alkohol előnyös és hátrányos hatásairól/
  • Fuss az egészségedért!
  • Gondolkozz pozitívan, kacagj, kocogj, érints!

A program futamideje: 2013. szeptember 01. – 2014.március 05.

EGYÜTTMŰKÖDÉSRE FELKÉRT INTÉZMÉNYEK, SZERVEZETEK:

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata,
Kecskeméti Megyei Kórház
Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága
Nemzeti Szív Alapítvány
Szent-Györgyi Albert Középiskola
Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület
Egészségporta Egyesület
TIT –Bács megyei Egyesülete
Vizisport Klub
Kecskemét Spartacus Sportkör és Közösségi tér
Sport Egyesületek Országos Szövetsége

B. Király Györgyi
KKT elnök
Csapó Ágnes
KKT projekt menedzser
Dr. Jakab Anna
KKT szakmai vezető