vissza

Egészség- tér: az egészséges húsokról

okt
4
2021

Mi minden van a húsokban, felvágottakban- aminek nem kellene bennük lennie- és lehet-e egyáltalán nagyüzemi technológiával egészséges húskészítményeket előállítani? Erre is válaszol Siklován Attila - húsfeldolgozó üzemet irányít Battonyán- és Dr. Karsai József molekuláris biológus. Jogos a kérdés, hiszen egy átlagos európai évente 10 kiló vegyszert eszik meg az élelmiszerekkel együtt – szerepel az Európai Unió egyik felmérésében. Ezek adalékanyagok, állományjavítók, színezékek, gyógyszer maradványok, génmódosított növények, vízmegkötők és sok más egyéb.
A felvágottak praktikus élelmiszerek, imádjuk a különféle szalámikat, párizsikat, vagy éppen a csirkemellsonkát. Sokunk reggelijében, vacsorájában nap mint nap ott díszeleg a tányéron.  Csakhogy: a legtöbb felvágottban nagyon kevés hús van, sokkal inkább húspép. A húspép pedig bizonytalan tartalmú, sokszor keményítőkkel, jégdarával, szójával hígítják, és sajnos találhatunk mindössze 20% körüli hústartalmú készítményeket  is. Az így kutyult felvágottak fehérjetartalmát gyakran szójával emelik, hogy az a húséhoz hasonuljon.
A Siklován Attila vezette Battonya Hús nem használ szóját- ahogyan Karsai József elmondja, a szója hormonális változásokat okozhat a szervezetben- és a hústartalom is elképesztően magas nála: 80-90 százalékos! GMO mentes a takarmány,nincs hozamfokozó antibiotikum, de vízmegkötő sem! Nincs extrém sómennyiség, és nincs rossz minőségű zsír sem. Sajnos a legtöbb felvágott rengeteg zsírt tartalmaz,  ráadásul telített zsírsavakból. Ilyenek az ipari szalonna, vagy a különféle állati bőrkék. Ez pedig egyenes út az elhízáshoz, keringési betegségekhez, hormonális problémákhoz. Persze a tudatos vásárlók ezt megpróbálják elkerülni és a zsírszegény termékeket választják.
Ami a vízmegkötőket illeti: ezek hozzákeverése a takarmányhoz  jó buli, mert a vizet is hús árban adja el a gazda. A nagyüzemi állattartás sokat akar termelni és gyorsan. Ehhez viszont különböző hozamfokozókra és más egyéb gyógyszerekre, hormonokra van szüksége. 2007-ben jelent meg a  Halál  a konyhában- című könyv  Németországban.  Kiderült belőle, hogy a nagyüzemi hizlaldákban még a sportolók által használt anabolitikumokat is kapták az állatok, mert hogy ezen hormonok segítségével 30 százalékkal nagyobb húsmennyiség érhető el Adásunk arra akarja ráirányítani a figyelmet, hogy egészségünk érdekében érdemes a vásárlásnál odafigyelni a címkére, figyelmesen elolvasni, hogy egy-egy  felvágott mennyi húst, zsírt tartósító szert, és más egyebet tartalmaz!  És persze érdemes az egészséges termékeket választani!

Partnereink