Mi minden van a húsokban, felvágottakban- aminek nem kellene bennük lennie- és lehet-e egyáltalán nagyüzemi technológiával egészséges húskészítményeket előállítani? Erre is válaszol Siklován Attila - húsfeldolgozó üzemet irányít Battonyán- és Dr. Karsai József molekuláris biológus. Jogos a kérdés, hiszen egy átlagos európai évente 10 kiló vegyszert eszik meg az élelmiszerekkel együtt – szerepel az Európai Unió egyik felmérésében. Ezek adalékanyagok, állományjavítók, színezékek, gyógyszer maradványok, génmódosított növények, vízmegkötők és sok más egyéb.
A felvágottak praktikus élelmiszerek, imádjuk a különféle szalámikat, párizsikat, vagy éppen a csirkemellsonkát. Sokunk reggelijében, vacsorájában nap mint nap ott díszeleg a tányéron. Csakhogy: a legtöbb felvágottban nagyon kevés hús van, sokkal inkább húspép. A húspép pedig bizonytalan tartalmú, sokszor keményítőkkel, jégdarával, szójával hígítják, és sajnos találhatunk mindössze 20% körüli hústartalmú készítményeket is. Az így kutyult felvágottak fehérjetartalmát gyakran szójával emelik, hogy az a húséhoz hasonuljon.
A Siklován Attila vezette Battonya Hús nem használ szóját- ahogyan Karsai József elmondja, a szója hormonális változásokat okozhat a szervezetben- és a hústartalom is elképesztően magas nála: 80-90 százalékos! GMO mentes a takarmány,nincs hozamfokozó antibiotikum, de vízmegkötő sem! Nincs extrém sómennyiség, és nincs rossz minőségű zsír sem. Sajnos a legtöbb felvágott rengeteg zsírt tartalmaz, ráadásul telített zsírsavakból. Ilyenek az ipari szalonna, vagy a különféle állati bőrkék. Ez pedig egyenes út az elhízáshoz, keringési betegségekhez, hormonális problémákhoz. Persze a tudatos vásárlók ezt megpróbálják elkerülni és a zsírszegény termékeket választják.
Ami a vízmegkötőket illeti: ezek hozzákeverése a takarmányhoz jó buli, mert a vizet is hús árban adja el a gazda. A nagyüzemi állattartás sokat akar termelni és gyorsan. Ehhez viszont különböző hozamfokozókra és más egyéb gyógyszerekre, hormonokra van szüksége. 2007-ben jelent meg a Halál a konyhában- című könyv Németországban. Kiderült belőle, hogy a nagyüzemi hizlaldákban még a sportolók által használt anabolitikumokat is kapták az állatok, mert hogy ezen hormonok segítségével 30 százalékkal nagyobb húsmennyiség érhető el Adásunk arra akarja ráirányítani a figyelmet, hogy egészségünk érdekében érdemes a vásárlásnál odafigyelni a címkére, figyelmesen elolvasni, hogy egy-egy felvágott mennyi húst, zsírt tartósító szert, és más egyebet tartalmaz! És persze érdemes az egészséges termékeket választani!
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen