vissza

Edd magad egészségesre, illetve mire jók a színkódok?

okt
27
2013

Egészségnap Kecskeméten

A Kecskeméti Egészségnap első két előadását Bulla Bianka újságíró, életmódtréner tartotta. Kiderült, hogy a zöldségek és gyümölcsök színe elárulja melyik szervünkre, milyen betegségre hatnak. Logikus tehát a cím: edd magad egészségesre!
Először általában a színek hatásáról hallhattunk. Megtudtuk, hogy a kék étvágycsökkentő- ezen túl csak kék tányérral terítünk, - hogy a citromsárga étvágynövelő és élénkítő, sőt a koncentrációt is fokozza! Teljesítményfokozó és vitalizáló hatású a piros, ami a mellett, hogy a szenvedély színe, pörgővé, dinamikussá tesz bennünket.
Aztán jöttek a színes zöldségek, gyümölcsök. Bianka interaktív módon mozgatta közönségét, hiszen közös rajzzal öltöztettek színes ruhába egy emberkét, méghozzá olyan leleményesen, hogy a különböző testrészekre az éppen azokra ható színben pompázó ruhadarabok kerültek.
Nem véletlenül, hiszen a zöldségek és gyümölcsök színeiért a növényi színanyagok felelnek. A legelterjedtebb és talán a legismertebb közülük a zöld színű klorofill, mivel ez minden növényben megtalálható. Ám ezen felül számos, élénk színű növényi festőanyagot ismerünk, vizsgálatukért pedig már két Nobel-díjat is odaítéltek.
1915-ben egy müncheni tudós, Willstätter, 1947-ben pedig egy angol kutató, Robinson részesült a legmagasabb tudományos elismerésben. Már korábban is sejtették, hogy a színeknek meghatározó szerepük van a növények életében. Gondoljunk csak a színes virágok rovarokat vonzó hatására, vagy éppen arra, hogy a friss hajtások pirosas színt öltenek, mielőtt zölddé válnának. Bianka magyarázata: a gyönge hajtás így védekezik a rágcsálókkal szemben, akik színvakok a piros szín tartományában.

www.youtube.com/watch?v=cSIsrPu_lvU

Zölddel az egészséges májért...

A zöld szín talán a legerősebb egészségvédő színanyag. Főleg a klorofill adja az élénkzöld színt, de a mélyebb árnyalatok kialakulásában az úgynevezett izotiocianátok is szerepet játszanak. A klorofill lúgosítja a szervezetet, tisztítja a májat, és méregtelenít.
Ezek a természetes katalizátorok a máj működését serkentik, amely így olyan enzimeket és egyéb bioaktív anyagokat termel, amelyek hatékonyan veszik fel a harcot a tumoros sejtek ellen. A leghatékonyabb zöld egészségvédők között a fejes salátát, a káposztát, a petrezselyem zöldjét és a brokkolit találjuk.

!Narancssárga a szép bőrért...

A mindenki által ismert karotin és béta-karotin adja többek között a sárgarépa vagy a sárgadinnye élénk narancsos színét. Antioxidánsként ismerik, továbbá óvja a szem ideghártyájában található látóbíbort, amely a látás folyamatában az egyik legfontosabb szerepet játssza. Mivel a béta-karotin szükség szerint A-vitaminná tud alakulni a szervezetben, a bőr épségének fenntartásában ez a legfontosabb növényi színanyag. Tehát ha nem is tudunk jól fütyülni a sok sárgarépától, sokat teszünk a haj, a bőr, a köröm épségének és szépségének megőrzéséért, ha eszünk belőle. Ráadásul az aranyér panaszokat is csökkenti.
Az előadó elmesélte, hogy az egyik tréningen megkérdezték tőle, érdemes-e narancssárga alsónadrágot viselni az aranyeres betegnek, hiszen nem tudja nézegetni óránként.
A válasz igen, hiszen a szín nem attól hat, hogy látjuk. De választhatjuk még a sárgadinnyét, a mangót, vagy a sütőtököt is.

Regeneráló citromsárga

A citrom, az ananász vagy éppen a kukorica sárgás színét az úgynevezett kriptoxantin adja. Antioxidáns hatása mellett a sejtek megsérült szerkezeti elemeinek helyreállításában is szerepet játszhat.

Zöldessárga a makula degeneráció ellen

A spenót, zöldbab vagy éppen a zöldpaprika színét két vegyület is biztosítja, melyekből színük intenzitásától függően különböző arányban találunk ezekben a zöldségekben. Az avokadó vagy éppen a tök is a luteinnek és a zeaxantinnak köszönheti sárgás-zöldes színét, amelyek szervezetünkben a szem működésében fejtenek ki fontos szerepet. A lutein elsősorban a látómezőt óvja, a zeaxantin a hályogok megelőzésében bizonyult hatékonynak, mindkettő pedig képes lehet lassítani, vagy akár meg is állítani az egyébként gyógyíthatatlan látótér beszűkülést, vagyis makula degenerációt.

Pirossal a tüdőért...

A piros színt okozó likopin a narancssárga színű karotin módosulata, ám ez nem tud A-vitaminná alakulni a szervezetben. Ez is jótékony antioxidáns hatású, és a prosztatát, a tüdőt és a szívet is óvja és az erek tisztaságához is hozzájárul. Rendkívül egészséges a paradicsom, a gránátalma, a ribizli vagy a rózsaszín grape-fruit.

Szívvédő vörös

A vörös vagy lila színanyagokat tartalmazó gyümölcsök és zöldségek színüket az antociánoknak köszönhetik. Az E163 is antocián: természetes színezékként használják az élelmiszeriparban Rendkívül hatékony antioxidánsok, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, meggátolják például a vérrögök (thrombusok) képződését. Szerencsére nagyon széles a vörös és lila zöldségek, gyümölcsök választéka: ilyen a cseresznye, az áfonya, a málna, a szeder, a cékla, a szilva, a padlizsán vagy a lila káposzta. De ne feledkezzünk meg a szőlőről, sőt, a belőle készült vörösborról sem!

Fehér

Ha fehér, akkor az az immunrendszerünket erősíti. Ide tartozik a köztudottan antibakteriális és vírusölő tulajdonságokkal rendelkező fokhagyma, de itt találhatjuk a karfiolt is, aminek szintén pozitív hatásai vannak a szervezetünkre, azon belül is a védekező képességünkre.
Összegzésképpen elhangzott, hogy a színanyagok erősítik immunrendszerünket, antioxidáns szerepet töltenek be, tehát védenek a környezetből származó vagy a szervezetben keletkező agresszív bomlástermékek, az úgynevezett szabadgyökök ellen, és nem utolsó sorban képesek leoldani az ereinkben lerakódott koleszterint is.