Hihetetlenül jó recepteket kaptunk. Közel százan gondolták úgy, hogy próbálkoznak, leleményes, fantáziadús és persze egészséges ételeik receptjét beküldik a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság harmadszor meghirdetett pályázatára. A pályázók között idén is akad tisztifőorvos, dietetikus, diabéteszes, de még séf is!
Az pedig egyenesen megtisztelő, hogy kaptunk recepteket a Vajdaságból, de még Finnországból is. Bár nem került a nyertesek közé, én bizony szívesen megkóstolnám az oromhegyesi Balla László áldosát, melynek hagyománya a magyarok áldozati ételeihez nyúlik vissza, és egy alkalommal ezer-kétezer ember számára készítik ma is a Vajdaságban. Érdekessége, hogy a borjú, vagy vadhúsokat árpagyönggyel és aszalt-gyümölcsökkel főzik együtt.
Vagy itt van Dr. Sipeky Csilla genetikus-onkológus, aki Finnországban kutatva maga fogja a Balti-tengerben csukagombócához a csukát. Csilla a halat darálja, fasírtot készít belőle, amit paradicsomos hajdinakásával tálal. A díjátadó után olvashatják portálunkon a nyertes recepteket, azt pedig már most megígérhetem, hogy az édesszájúak isteni zserbót, vagy éppen Rákóczi túróst készíthetnek, a nélkül, hogy bűnöznének, hiszen a finomságok szénhidrátcsökkentett alapanyagokból készülnek, hogy diabéteszesek is bátran fogyaszthassák őket. Izgalmas sós süti a fetasajtos pehelypogácsa joghurtos mártással, de olyan különlegességek is megtalálhatók a receptek között, mint a vöröslencse golyó, vagy éppen a zöldfűszeres kukoricabatyuban sült bélszín.
Ha azt hiszik, hogy csak középkorúak, vagy idősebbek versenyeztek, hát tévednek. Több 18 éve s egyetemista is kedvet kapott a főzőcskézéshez, a legfiatalabb versenyző pedig a 11 éves Kerti Patrik, aki a 10 legjobb között is szerepel. Gondolom fitt meggyes sütijébe édesanyja is besegített, ez azonban mit sem változtat azon, hogy büszkén mutatja fotóján a diabetikus finomságot. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen minden egyes recept beküldője díjat érdemelne, a recepteket pedig érdemes végigkóstolni, hiszen a legtöbben figyelembe vették kérésünket, szénhidrátcsökkentett, felesleges kalóriáktól mentes, fogyókúrázók, és diabéteszesek is fogyaszthatják. Az összetevők élettani hatásáról szólva, egyesek szinte gasztronómiatörténetet írtak. Tudták például, hogy a csicsóka rostokban és inulinban/ probiotikum/ gazdag, ezért kifejezetten ajánlott cukorbetegek szívbetegek és fogyni vágyók számára?
A nyertesekkel március 21- én szombaton 13 órakor a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság XIV. Kongresszusán találkozunk. Helyszín: Magyar Telekom Székház, Budapest I. Krisztina körút 55. Bár a díjátadóra 10 nyertest hívtunk meg, valamennyi a kiírásnak megfelelő receptet díjazzuk, hiszen a receptekből szakácskönyvet jelentetünk meg.
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen