vissza

Diétás töltött paprika

ápr
16
2014

Receptversenyünk nyertesének egyik receptje.

A beküldő: Király Hedvig Pécsről

Hozzávalók:

  • 1/2 kg zsírszegény darált hús
  • jó 2 maréknyi zabpehely
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 fokhagyma
  • só, bors, őrölt pirospaprika
  • 8-10 db TV paprika
  • 2-3 db paradicsom
  • 7-8 dl házi paradicsomlé, vagy házi üveges lecsó télen (ennek hiányában paradicsom sűrítmény)
  • édesítő (xilit vagy eritritol)
  • zabpehelyliszt
  • víz

A darált hússal összedolgozzuk a zabpelyhet, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a fűszereket. TV paprikának kivágjuk a csumáját és szépen belenyomkodjuk a tölteléket. Ha több a töltelék, mint amennyi paprikánk van, gombócokat formálunk a maradék húsból. Egy nagy lábosba tesszük, öntünk rá 2-3 dl paradicsomlevet, hozzáadunk felkockázott paradicsomot és annyi vizet, hogy ellepje. Ha nincs paradicsomlevünk, ráboríthatunk 1 üveges lecsót is, ekkor nem muszáj hozzáadni a felkockázott paradicsomot. Főzzük, míg megpuhul a hús, ez kb 40-60 perc. Külön tálba kiszedjük a töltött paprikákat, majd a paradicsomos levet behabarjuk. A habarás: zabpehelyliszttel, a maradék hideg paradicsomlével és egy kis őrölt pirospaprikával készítjük el. Amikor szépen besűrűsödött, édesítjük ízlés szerint, majd visszarakjuk a mártásba a töltött paprikákat és kicsit összeforraljuk.

Érdemes nagyobb adagot csinálni, mert kitűnően bírja a fagyasztást! Zabpehelyliszt helyett természetesen más szénhidrátszegény liszt is használható a habaráshoz.

Az eritritol természetes édesítőszer, glikémiás indexe 0, nincs laxatív hatása, ezért leginkább ezt használom ételeim elkészítésekor.