vissza

Diabetikus sajtos roló /házi sajttal/

aug
18
2016

Házi sajtból készítettem diabetikus sajtos rolót. Mellékelem mindkettő receptjét. A cukorbetegek étrendjében fontos a lassan felszívódó szénhidrát ezért Graham liszttel készítettem a rolókat a fiam étrendjét figyelembe véve kitűnő tízóraira. A sajt ha mértékletesen fogyasztják a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet. Fehérje és kálcium forrás, alacsony szénhidráttartalma miatt diétába beilleszthető.

Sajt házilag

  • 1 liter alacsony zsírtartalmú tej
  • 0.5 kg zsírszegény tehéntúró
  • 6 dkg olvasztott light magarin
  • 1 tojás
  • kevés só kb. .fél teáskanál
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

A tejbe belemorzsoljuk a túrót,majd lassú tűzön felforraljuk,ezután tésztaszűrőn átengedjük .A visszamaradt masszát összekeverjük margarinnal, tojással, sóval, szódabikar- bónával,majd lassú tűzön állandó keverés mellett kb.10 perc alatt összefőzzük .Ezután vízzel kiöblített formába öntjük,hűtőszekrényben megdermesztjük. Ebből az adagból kb.75 dkg sajtot nyerünk amit bármihez felhasználhatunk.

Sajtos roló 10 db

  • 20 dkg graham liszt
  • 1 dl 12% tejföl
  • 4 dkg light margarin
  • 0.5 teáskanál só
  • kevés langyos víz, hogy gyurható tészta legyen

A hozzávalókat összekeverjük ameddig pihentetjük elkészítjük a tölteléket

  • 4 db light Medve sajt
  • 2.evőkanál light margarin
  • 10 dkg házi sajt lereszelve
  • 1 dl natúr joghurt

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb.2 cm széles 25 cm hosszú csíkokat vágunk és habroló sütő formára tekerjük. Margarinnal kikent tepsibe helyezzük, tetejét megkenjük tojással és kb. 15 percig sütjük 180 fokon. Még melegen elválasztjuk a formától ha kihűlt megtöltjük végeire reszelt sajtot teszünk tehát még felhasználunk kb. 5 dkg sajtot, egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap fogyasztható.

Csendes Krisztina
A recept a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság receptversenyére érkezett..