vissza

December 20-ig tart a receptverseny!

nov
11
2020

Brokkolis csodabogár Szegedről

Hozzávalók:

  • 4 db csirkemell filé
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 20 dkg brokkoli (friss, vagy fagyasztott)
  • 1 csokor újhagyma/metélőhagyma
  • 1 db tojás
  • 10 dkg krémsajt
  • Himalája só
  • borsikafű

a tetejére:
reszelt sajt
a körethez:
friss zöldségek (saláta, paprika, paradicsom, uborka, káposzta, lila-hagyma stb)

Elkészítés:
A brokkoli rózsákat (nem főzzük meg előre!) egy tálban összekeverjük a reszelt sajttal, a karikára vágott újhagymával, a krémsajttal, a tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A csirkemellekbe „zsebet” vágunk, megsózzuk, borsozzuk. A zsebeket megtöltjük a brokkolis töltelékkel és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Reszelt sajttal megszórva, friss zöldségekkel tálaljuk.

Csirkemell (bőr nélkül): csirkemell fogyasztók között alacsonyabb a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A csirkemell koncentrált mennyiségű B-vitamint D vitamint  és cinket, vasat is tartalma. Magas fehérje tartalma miatt sportolók, diétázók is bátran fogyaszthatják.

Brokkoli:
a magyar konyhán is egyre nagyobb teret hódít. Nem véletlen, hiszen  kutatások is igazolták, hogy a brokkoliban található rafanin gátolja egyes vírusok, baktériumok és gombák szaporodását. Jól ismert az is, hogy a rafanin gátolja a pajzsmirigyben a tiroxin és a kalcitonin termelését. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Stresszoldó, az asztma, az ízületi gyulladások kezelésében is segítséget nyújthat.

Borsikafű:
Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása van.

Himalája sót is elsősorban nátrium alkotja, de hogy ezenfelül 60-65 nyomelemet is tartalmaz, ezért a Himalája sót fel lehet használni a különféle terápiákhoz is, például olyanokhoz, amelyek segítik a vérkeringést, javítják a vérnyomást

Putóczki Gáborné