vissza

Csukagombóc hajdinakásával

jan
24
2015

Van egy jó recepted?
Ha igen, húzz bele , még van néhány napod január 30-ig!

Dr. Sipeky Csilla Finnországból küldte az övét, és, hogy még tovább fokozzuk az izgalmakat, maga fogta a csukagombóchoz a csukát a Balti tengerben!

„Halfasírt másként”

Az egészséges táplálkozás ajánlásai szerint elkészített, szinte csak fehérjét tartalmazó, szénhidrátmentes, zsírszegény halpogácsát diétázók, cukorbetegek, sőt fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják. Gazdaságosan elkészíthető, hiszen a bármilyen halat használhatunk alapanyagként. A családi horgászat során fogott kisebb halak is bátran felhasználhatók darálva vagy turmixolva. A háziasszonyoknak pedig jó hírem, hogy nem kell a szálkátlanítással sem bajlódni.

Hozzávalók:

  • 1 kg hal – tetszés szerinti halfajta
    (Finnországban élvén én az általam leggyakrabban fogott halból, a csukából készítem legtöbbször.)
  • 3 tojás
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma (hogy magyaros legyen)
  • Sárgarépa ízlés szerint
    (én egy nagyot használok, mert édeskés íze jól passzol a halhoz)
  • só ízlés szerint
  • 1 kk fekete bors
  • 3 kk őrölt csemege paprika
  • ½ citrom reszelt héja és leve
  • 1 ek mustár
  • 4-5 marék durvább zabpehely, 2 marék finomabbra örölt zabpehely
  • Zsemlemorzsa a panírozáshoz
    (ez növeli a szénhidrát tartamát, én ki szoktam hagyni)
  • Citromszeletek a tálaláshoz

Hajdinakásával tálalva igazán egészséges ételt varázsolhatunk a családi asztalra.

Elkészítés:

  1. A darált halhúshoz add hozzá az apró kockára vágott sárgarépát.
  2. Majd az aprított hagymát és zúzott fokhagymát.
  3. Üsd bele a három egész tojást.
  4. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával, mustárral és reszelt citrom héjjal, citromlével.
    Így szoktam csinálni: 1kk bors, 3 kk pirospaprika, 1 ek mustár, sóból kb 1-1.5 kávéskanálnyi elég. Érdemes megkóstolni, ne legyen sótlan!
  5. Majd 4-5 marék durvább és 2 marék finomabbra őrölt zabpehellyel dolgozd össze. A zabpehely és a tojás fogja összetartani a halgombócokat.
  6. Formázz tojás nagyságú gombócokat belőle. Nem érdemes kisebbeket, mert kiszáradnak a sütőben.
  7. Sütőpapíron egymáshoz elég közel rakhatod őket, hisz picit csökkenni fog a méretük.
  8. 180 fokon alul-felül sütéssel süsd 15-20 percig (halfajtától függően).
  9. A hajdinakását olivaolajon átpirítom, majd házi paradicsom lével felöntve megpárolom, kb. 15-20 perc.

Elkészítési idő: 30-40 perc

Partnereink