vissza

Csináld magad!

dec
5
2014

Hogyan cselezzük ki az élelmiszeripart, a kozmetikumaink, vagy éppen ruháink gyártóit? Merthogy elüzletiesedett világunkban nem az egészségünk a fontos, hanem a haszon. A válasz: csináld magad! 
A környezet és bőrkímélő ökoruhákat, a krémeidet a lehető legegyszerűbb módon - Csongrádi Kata fel is keni a kezünkre saját receptje alapján készített kence-ficét- és ámulva nézegetjük milyen szép sima lett a bőrünk másodpercek alatt. Tévhit, hogy minél több összetevőből áll egy kozmetikum annál jobb, de az is, hogy a drágább márkákat érdemesebb megvenni. A bőrgyógyászok sokat mesélhetnének a kőolajszármazékok, vagy éppen az allergének hatásairól. Arról nem is szólva, hogy a bőrünkön keresztül kétszer annyi mérgező anyag szívódik fel, mint a gyomrunkon át. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hol terem a len, amiből készül a ruhánk, vagy, hogy milyen az a festék, amivel színezik. Vajon mennyi a formaldehid, a nehézfém, a klórozott vegyület és a növényvédőszer benne? Vagy esetleg ökominősítése van, mint az Edináék által tervezett és gyártott ruháknak? 
Anyáink, nagyanyáink idején az ételek nagy része helyi és friss volt. Ma feldolgozott és tele van mindenféle adalékanyaggal, tartósítószerrel, színezékkel, térfogatnövelővel. Ahogyan Jamie Olivér indokolja az ételforradalom szükségességét: mérgezzük és öljük a gyermekeinket a hatalmas gyorséttermi adagokkal, az extrém zsír és cukormennyiséggel. Főzzünk hát mi magunk, és tanítsuk meg főzni gyermekeinket is! Műsorunkban nem feledkezünk meg a stresszoldásról sem, és bemutatjuk azt is, hogyan vezetheti le a mindennapi feszültséget a kreativitás, az szebbnél – szebb üvegékszerek készítése.

Női Szemmel 2014.11.05. hatoscsatorna
Műsorvezető: B. Király Györgyi
Vendég: Simon Edina kommunikációs vezető, Green Culture Csongrádi Kata színművész Kéky Kíra újságíró