A recept a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság receptversenyének nyertesei között szerepelt.
Hozzávalók:
40 dkg csicsóka, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 db közepes kígyóuborka, 1 kis csokor petrezselyem, 1 kis csokor tárkonylevél, ha nincs más, akkor a szárított is jó,
fél mokkáskanálnyi só, 3 evőkanál citromlé,3 evőkanál hidegen sajtolt olaj.
Ha valaki édesebben szereti, és a diétája megengedi, akkor az egész salátára csurgathat 1 evőkanál mézet és így forgatja még össze.
Uborka helyett készíthetjük csak csicsókával is, de akkor 80 dkg csicsóka szükséges a salátához.
Elkészítés:
A csicsókát megmossuk, meghámozzuk, és gyufaszálnyi csíkokra metéljük, vagy durva reszelőn lereszeljük. A hagymát és az uborkát apró kockára vágjuk. A petrezselymet és a tárkonylevelet finomra aprítjuk. A citromlében feloldjuk a sót, majd apránként belecsurgatjuk az olajt. Ezután beleforgatjuk a salátához valókat. Érdemes legalább 1 órát a hűtőben tartani, hogy az ízek összeérjenek.
Reszelés közben nem kell megijedni, ha a csicsókánk kezd barnulni. Ahogy beleforgatjuk a citromleves öntetbe ismét magához tér és kifehéredik.
Ez idő alatt 1 db csirkemell filét fölszeletelünk, olívaolajjal kikent jénai tálba fektetjük. Fél mokkáskanálnyi sóval megszórjuk, és kevés vizet öntünk hozzá. Előmelegített sütőben, alufóliával letakarva 30 percig pároljuk.
3 - 4 gerezd zúzott fokhagymát 2 evőkanál olívaolajjal elkeverünk. Ezzel megkenjük a húst és ezután fólia nélkül 15 perc alatt készre sütjük.
A végén színes borssal megszórhatjuk.
A csicsóka indokolatlanul elfelejtett növényünk. Igénytelen, gondozást szinte nem is igényel, permetezni sem kell. Ősztől tavaszig ásható a földből, még a fagyosból is. Garantáltan friss téli zöldség. Tárolni nem nagyon lehet, mert hamar megfonnyad. Szerencsére ismét feltűnt a piacokon, vásárcsarnokokban és viszonylag olcsó.
Szegények krumplijaként is ismeretes volt. Karrierjének az adhatott gátat, hogy egy kicsit nehéz meghámozni. A saláta különlegessége még, hogy benne a csicsóka nagyon jó barátságba került a tárkonnyal. A csicsóka édeskés íze és a tárkony enyhén ánizsos zamata igazi különleges élmény.
A csicsóka meghámozva, fölszeletelve, nyersen is kiváló rágcsálnivaló. Vagy egyszerűen hámozás után egészben adjuk a gyerekeink kezébe! Roppanós, egy kicsit édeskés, egy kicsit dió ízű. Érdemes vele közelebbi kapcsolatba kerülni!
Élettani hatása:
Rostokban és inulinban gazdag, ezért kifejezetten ajánlott cukorbetegek szívbetegek és fogyni vágyók számára. Csökkenheti a húgysav- és vér koleszterinszintet, segíti a bélműködést, a népi orvoslás szív és érrendszeri bántalmak, idegrendszeri betegségek, izomgyengeség esetén valamint vesekárosodás és rák megelőzésére ajánlotta.
Wittmerné Tóth Judit
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen