A fermentálás egy ideje az életem szerves részévé vált, készítettem már többféle fermentált ételt és folyamatosan próbálok ki újabb ötleteket is.
A fermentálás lényege és előnyei:
- A fermentált zöldségek egészségesek, mert hőkezelés nélkül, nyersen, teljes tápértékükben fogyaszthatjuk őket.
- A fermentálás során lebomlanak azok az anyagok, amik a szervezetünk számára károsak lehetnek; glutén, lektinek, fitátok.
- Fermentálással jelentősen növelhetjük a zöldségek enzim-, vitamin-, és hasznos tápanyagtartalmát.
- A fermentált zöldségek támogatják az emésztésünket és a bélflóránkat is, mert pre- és probiotikumokat is tartalmaznak, ami a bélflóra egyensúlyához elengedhetetlenül szükséges, mivel az egészséges bélflóra az immunrendszerünk épségének fontos alkotóeleme.
Chilis bab fermentált babból
Első lépés a bab fermentálása. 50 dkg a babot a szokásos módon beáztatok 10-12 órára, majd leöblítem és befőttesüvegbe rakom. Ráöntöm a szobahőmérsékletűre hűlt, 1 liter felforralt vizet, amibe előtte feloldottam 1 evőkanál parajdi vagy himalája sót. Ezután 4-5 nap a fermentálás következik. A bab fermentálása nálam nagyobb figyelmet igényelt, mivel az erjedés során erőteljes a habképződés, amit folyamatosan le kell szedni. ezért aztán a tetejét is lazábbra hagytam, mint a többi zöldségnél, de még így is bőven kifolyt az alatta lévő tálcára a hab.
A chilis bab hozzávalói:
A hagymát olívaolajon, vagy kókuszzsíron megpirítom, a paradicsomlével felöntöm, beleteszem a fűszereket és a babot és puhára főzöm. A fokhagymát én mindig a végén rakom az ételbe, pár perccel azelőtt mielőtt késznek nyilvánítom. Első készítéskor a fermentált bab főzése némileg elriasztott, mert finoman szólva is nagyon kellemetlen volt az "illata", viszont a kész étel íze mindenért kárpótolt. ???? A fermentált chilis babból készítettem quesadillat is, ami nagyon nagy sikert aratott a vendégeimnél is.
Üdvözlettel,
Géringer Ági
Életmód Tanácsadó
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen