vissza

Bemutatkozik a pályázat zsűrijének elnöke

szept
14
2014

„Az Év praxisa a Kárpát medencében” pályázat ötletadója, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója, Dr Balogh Sándor. Immáron ötödször ő a zsűri elnöke. Olyan sűrű a programja, hogy alig találunk helyet a naptárában.

Mitől ilyen elfoglalt?
-
Nem vagyok elfoglaltabb, mint hasonló helyzetben lévő kollégáim és az orvosok általában. Egyébként az Országos Alapellátási Intézetnek számos törvénybe és egyéb jogszabályba foglalt feladata van. Az Intézet az egészségügyi alapellátás tekintetében az egészségügyi ágazat szakmai módszertani, továbbképző faladatait látja, de számos egyéb feladatnak a programnak is, működnie kell, melyeknek részesei, vagy akár irányítói vagyunk. Több százmilliós pályázatok gondozása, előkészítése is a feladatunk. Például a tartósan üres körzetekben az ország különböző pontjain helyettesítő orvosokkal tartjuk fenn a háziorvosi körzeteket, vagy fiatal orvosok letelepedését segítjük. Felgyorsult az a szándék, hogy az alapellátást támogatni kell, ennek kidolgozását egyrészt kormányzati szervek, másrészt szakértők végzik és ennek mi is részesei vagyunk.

Vannak körzetek, ahol nincs orvos?
- Mindig is voltak. Ezen települések egy része nem is bír eltartó képességgel, hiszen kicsi lélekszámú falucskák tartoznak hozzá.

Bocsánat, hogy közbeszóltam, hiszen nem fejezte még be, hogy hol s mit dolgozik még.
- A Pécsi Tudomány Egyetemen Általános Orvosi Karának a Családorvosi Intézetét is szerencsém van igazgatni, ami szervesen kapcsolódik az előbb márt említett feladatok megoldásához. Munkánk szerény, de számos kisebb nagyobb változást segített. Az Országos Alapellátási Intézet például 2010-ben kezdeményezte egy címzetes főorvosi cím adományozását, azoknak a háziorvosoknak, akik több évtizede dolgoznak ezen a területen. Ebből a kezdeményezésünkről mára már jogszabály nőtt ki. Látszólag kicsi jelentőségű ügynek tűnhet ez, de a sok körzeti, házi orvos kolléga hosszú áldozatos munkája elismerésének ezen gesztus értékű megnyilvánulása igen fontos. Ebbe a gondolatsorba tartozik az Év praxisa a Kárpát-medencében című pályázat. Ez egy olyan elismerést jelent az orvos és nővére számára, mely a páciensei részéről jön. Azért a Kárpát-medencében van ez a program, mert a volt szocialista országok régiójában még ma is nagyjából hasonlóak a körülmények.

Ön 5. éve a zsűri elnöke, , tehát bőven van rálátása. Mit érez, amikor olvassa a jelöléseket?
- Azokat az élményeket, melyek a napi, aktuális dolgokkal foglalkoznak, legszívesebben egy jó értelembe vett napi élethelyzeteket bemutató műsorhoz tudnám hasonlítani. Nagyon közel vannak a mindennapokhoz, az emberekhez. A páciensek történetei tele vannak érzelmekkel, árad belőlük az orvosuk iránt érzett tisztelet és szeretet.

Számos elfoglaltsága mellet jut-e ideje, pácienseivel foglalkozni?
- Sajnos nagyon kevés idő jut erre, és ez nagyon hiányzik. A helyzet és a modern infokommunikációs világ eredményeként van 6-8 olyan páciensem, akivel az interneten tartom a kapcsolatot háziorvosként. Mai szóhasználattal telemedicinális eszközökkel a„betegmenedzsmentet” végzek, és tanácsadáson keresztül a leletek megbeszélésén túl , segítek az egészségügy útvesztőiben végigmenni, elirányítom az illetőt a megfelelő szakorvoshoz, szakvizsgálatokra és más helyekre.

Zseniális! Manapság erre lenne a legnagyobb szükség!
- Ez még egy újszerű lehetőség és a mai világban, hiába a lehetőség a tömegméretektől még messze vagyunk.

Mivel kúrálja magát, hogyan pihen?
- (Nagyot nevet…) Ez a hobbim! A munkámban pihenek!

Bozsán Eta