vissza

Befőttek tartósítószer nélkül!

febr
18
2014

Következő kecskeméti főzőklubunk témája: tartósítószer és cukor nélküli befőzés télire, vagyis lekvárok, befőttek, savanyúságok, savanyító edény használata, ivólevek készítése.

Aki a trükköket megtanítja Önöknek, most is Győri Zsolt mesterszakács.

Mivel a tartósítószerek, ételszínezékek, adalékanyagok nem kifejezetten egészségvédő hatásúak, érdemes megtanulni, hogyan mellőzhetjük őket saját konyhánkban.

Néhány egyszerű alapszabály:

Gyümölcs és zöldség tartósításakor kerüljük azokat az eljárásokat, melyek jelentősen károsíthatják az értékes nyersanyagok tartalmi és élvezeti értékét! Így, ne hőkezeljük feleslegesen túl hosszú ideig vagy túl magas hőmérsékleten az alapanyagokat; ne használjunk ízesítőanyagot, sót, fehér cukrot, mesterségesen előállított tartósítószereket, ízfokozókat, aromákat és színezőanyagokat!

Gyümölcsök és zöldségek tartósításakor, ha megfelelő módszert alkalmazunk, mellőzhetjük a tartósítószereket, elhagyhatjuk vagy csökkenthetjük a cukor, só, ecet vagy bármely más mesterséges, konzerváló hatású adalékanyag felhasználását.

A tartósítószer nélküli befőttekhez nem használunk kémiai tartósító szereket, ezért csak hibátlan, légmentesen záródó, csavaros, vagy patentos tetejű üvegek jöhetnek számításba .

Akkora üvegbe tegyük a készítményeket, melyek tartalmát a felbontást követően, rövid időn belül el tudjuk fogyasztani! Hogy mekkora üvegeket használjunk, és hogyan dolgozzuk fel a gyümölcsöket, zöldségeket, azt Ön is megtudhatja, ha eljön kecskeméti főzőklubunkba!

Helyszín: Margaréta otthon Kecskemét Nyíri út 77
Időpont: 2014 február 26. 10 h
Vezeti: Győri Zsolt mesterszakács és természetgyógyász

Rendezvényünk híre a pályázati sajtóközleményeket  nyilvánosságra hozó Hiteles Forrás  portálon is megjelent.