vissza

„Bedobok két sárga tabit és leigázom a várost”

máj
31
2015

Andrássy Gábor Debrecenben született, az egyetem elvégzése után Berettyóújfalun, majd a nagykállói Pszichiátriai Szakkórházban gyógyított. Ma a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai Klinikájának csapatát erősíti. Irodalmi, zenei és filmélményei is hozzájárultak ahhoz, hogy előszeretettel foglalkozzon a szorongásos és szenvedélybetegek mellett a skizofréniával és a pszichózisokkal. Kutatási területei közé tartozik többek között a designer drogok molekulaszerkezetének feltárása.

Mikor döntötte el, hogy az orvosi pályát választja?

- Ahogy visszaemlékszem, teljesen magától értetődő volt. A szüleim orvosok és a családban még van néhány belőlük. A vasárnapi ebédek gyakran konzíliumba csaptak át, ám semmiféle presszió nem volt a részükről, hogy folytassam a családi hagyományokat.
Édesanyám és a nagynéném is pszichiáterek. Tehát volt minta a családban. Engem kamaszkorom óta érdekelt a kultúra, az emberi gondolkodás, hitek, vallások. Mindezeket megtalálom a pszichiátriában. Ezért egyértelmű volt, hogy erre vettem az irányt. Az orvoslás ott kezdődik, ahol valamelyik szerv elromlik. A pszichiátriában gondolatok, érzések romlanak el. Hogy kicsit fellengzős legyek, mi a „szoftverrel” és a „hardverrel” is foglalkozunk, ennek metszetében állunk.

Szorongás és a szenvedélybetegség. Mindkettő "kedvenc" témái között szerepel, hiszen az egyetem online újságjában erről publikált, a Magyar Pszichiátriai Társaság XIX. Vándorgyűlésén pedig izgalmas előadást tartott a legújabb designer drogokról. Mi keltette fel az érdeklődését?

- Elsősorban irodalmi és zenei élményeim. Franz Kaffka, Aldous Huxley, Szergej Alekszandrovics Jeszenyin művei bővelkednek ilyen irányú témákban. De ilyen O’Neill drámája az Eljő a jeges is. Zenében a Pink Floyd, a Doors, vagy kedvenc filmjeim: a Las Vegas végállomás, a Félelem és reszketés Las Vegasban, a Meztelen ebéd, a Trainspotting, és még sorolhatnám. Az addikció, a függőség – legyen az bármilyen - általában a szorongásról szól, a szorongás pedig egy emberelőtti, elemi érzés. Egy másik lénynek biztonságot nyújtani, elmulasztani a szorongását, kivívni a bizalmát: mindig jó érzés. De a fő „kedvenc” a szkizofrénia és a pszichózisok, a megváltozott tudatállapotok. Nagyon érdekes, olykor lenyűgöző egy-egy szokatlan látásmód, gondolattársítás, működésmód.

Miben különbözik egy pszichiáter szemüvegén keresztül a dohányzás, az alkoholizmus, és a drogfogyasztás?

- A fő különbség az idő, amit az ember kap a döntésre, hogy felhagyjon vele. Mi a drog jogi értelemben? Az, ami tiltott, ami t nem szabad. Dohányozni, inni, nem ajánlott, de szabad. Élettani hatás értelmében a drog, a legváltozatosabb. Vannak teljesen legális szerek, amelyek olykor pusztítóbbak az illegálisnál. A hozzászokás miatt? Szinte mindenhez hozzá lehet szokni. Bár az LSD-re nem jellemző a hozzászokás, sem a közvetlen szervkárosítás, mégis egy klasszikus „drog”. Félrevezető, számos előítélettől terhes és stigmatizáló a „drog” kifejezés a magyar nyelvben. Helyesebb ezt úgy értelmezni, hogy vannak szerek, melyek fogyasztása, mértéktelen fogyasztása, helytelen fogyasztása problémákat okozhat. Be lehet rúgni hetente hétszer „kannás bortól” vagy le lehet olykor ülni egy kellemes társasággal néhány pohár bor mellé.
A közös bennük az, hogy mindegyikük „drog” a szó klasszikus értelmében, talán hatáserősségükben és főként társadalmi illetve jogi megítélésükben térnek el. Nincs „jó” vagy „rossz” drog: molekulák vannak és azzal élő és visszaélő emberek.

Ön is látja - hiszen nem véletlenül választotta ezt előadása témájául - hogy a fiatalok körében egyre népszerűbbek a sajnos legális designer drogok.

- A designer drogokban valójában a jelen fogyasztói társadalom kicsavart és szomorú karikatúráját látom. Más, amikor egy ünnepélyes indián beavatási szertartás sajátos koreográfiájaként jelenik meg a „kábítószer”, mint amikor valaki azt mondja,” hogy este tízkor bedobok két sárga tabit és leigázom a várost”. Az utóbbi, ami káros és veszélyes.

Mi a sárkányfű? Ez volt előadás címe a vándorgyűlésen.

- A sárkányfű egy hosszú éjszakai ügyelet utáni szóvicc, melynek létrejöttében - kedves kollégáimon kívül- szerepet játszik Süsü és a sárkány. Ebből jött a „sárkányfűárus”, hiszen a szintetikus szerek, köztük a műkannabisz jelentős része kínai eredetű, és a fűhöz képest, megdöbbentő, brutális hatású. Ma már inkább a „kannásfű” elnevezés tetszik a nehezen kimondható „szintetikus kannabinoidok” illetve „kannabimimetikumok” helyett.

Oroszországban, egy buliban 25 fiatalt ölt meg a kínai műkannabisz. Amerikában 2014-ben betiltották. Nem lehet könnyű dolga nálunk az orvosnak, amikor beviszik a rángatózó beteget, akinek a véréből, de a vizeletéből sem mutatható ki az olykor gyilkos szer. Ha mázlija van, talál a páciens zsebében egy kis maradékot.

- A „műkannabisz” nagyjából 400 féle lehetséges molekulát jelent most és egyre több lesz. Ezek igen kis hányadára létezik gyorsteszt. Ha egy teszt negatív, nem azt jelenti, hogy az illető „tiszta”, csupán azt, hogy teszttel kimutatható szert nem fogyasztott. Jellemzően a szerek valamilyen keverékét fogyasztják, ráadásul olykor nem „műfű” is lehet a mixben. Tehát nem a műkannabisztól, hanem egy műkannabisztól, és nem betiltották, hanem betiltottak néhányat, és még az sem biztos, hogy a kannabinoid alkotórész okozta a halált. Követhetetlen részint gyakorlati, részint jogi, részint technikai és még sok más ok miatt.
Az igazi probléma: a fejlesztők-terjesztők gyorsabbak, mint a hatóságok. Nem lassítja őket sem jogi-, sem etikai, sem tudományos megfontolás. Igaz ez a különféle kétes eredetű testépítő, fogyasztó, egészségmegőrző szerekre is. A designer drog probléma megoldása hosszútávon, részint jogi, részint népegészségügyi és pedagógiai feladat, az egészségügy inkább csak jelzőrendszer illetve „kármentő”, de szívesen vállalunk részt ezzel kapcsolatos ismeretterjesztésben, oktatásban, kutatásban is.

Van-e egy pszichiáternek "szenvedélye"?

- Egyértelmű! Az én szenvedélyem a kisfiam, a családom… és az olvasás.

Mennyi ideje jut a magánéletére?

- Kell, hogy legyen, ha úgy vesszük szakmai követelmény. Az emberek az utcáról jönnek be, napi-, élethelyzeti problémákkal, muszáj, hogy az ember maga is tapasztalja ezeket. Az embernek élnie kell az életét, ha az a munkája, hogy másokéba csöppenjen bele.

Barátok, hobbi, extrém sport? Mi az, ami kikapcsolja?

- A barátok nagyon fontosak voltak mindig az életem során, kicsit a családomnak érzem őket. A baráti összejövetelek, összeülések, átbeszélgetett éjszakák feltöltenek, új megvilágításba helyeznek dolgokat, ötleteket adnak, segítenek feldolgozni a problémákat, és átélni a jó dolgokat. Hobbim? Az élőlények. Sokáig madaraim voltak. Most jó ideje hüllők és békák. És természetesen a kutya, meg a kert. De legelső a család és a kihagyhatatlan olvasás.

Tervei, álmai?

- Valakinek az életét jobbá tenni mindig kihívás. A gyermeknevelés, a család szép feladat és nagy felelősség. Munkám során látom, hogy akár egy-egy jó – vagy rossz – viselkedési motívum, séma generációkra nyomot hagyhat egy családban. Szeretném, ha az emberekben több lenne a felelősség önmaguk és egymás iránt. Ha ez így lenne, akkor például drogok esetén nem azért nem fogyasztana valaki tökéletesen ismeretlen anyagot, mert az legális vagy sem, hanem mert ismeretlen anyagot nem fogyasztunk. Szeretnék a fiamba olyan stabil értékeket ültetni, melyek mentén jó döntéseket tud hozni, ahogyan édesapám is igyekezett ezt megtenni velem. Hiszek abban, hogy minden cselekedet, gondolat reakciót vált ki, mely visszahat ránk, súlyuk van. Igyekszem hát jól érezni magam a világban úgy, hogy ezzel másoknak is használok, de legalábbis nem ártok.

Seregély István
Lélekemelő/ Pszichiátriai Magazin

Partnereink