vissza

Bántalmazni akartam a kicsit, avagy a szülés utáni depresszió…

jún
21
2013

"Három gyermekem van. A kisebbik négy hónapos, szeretem őket, de nemrég olyan gondolatom volt, hogy bántalmazzam a kicsit. Megijedtem és elmentem orvoshoz, aki depressziót állapított meg és gyógyszert írt fel. A gondolatomat nem mertem neki elárulni. Mit tegyek?"- olvasható egy internetes levélben.

Pedig egy csöppség világrahozatala, a legnagyobb élmény egy nő életében. Csakhogy az újdonsült anyukák egy része nem a vágyott rózsaszín világba csöppen szülés után, hanem egy szorongó kiszolgáltatott világba, ahol támad a depresszió. Sokáig szégyen volt egy kismamának arról beszélni, hogy a rózsaszín álom helyett hangulatzavarral küzd, aztán jöttek a hollywoodi színésznők- és bevállalták ezt is.

A jelenség sajnos szinte szükségszerű. A szülés, várandósság és gyermeknevelés a történelem során szociológiailag sokkal nehezebb lett, mivel megszűnt a hagyományos nagycsalád, a több generáció együttélése, mely a gyakorlati segítséget, a mintaadást jelentette a szülő nőnek. A társadalom mára hospitalizálódott, elszigetelt kiscsaládok élnek a gyermeknevelés minden terhével külső segítség és támogatás nélkül. Az anya és a feleség szerepnek viszont így is illik megfelelni.

Azt mondja a fáma, hogy minden tízedik nő szenved ilyen panaszoktól a szülés után. Ráadásul a Magyarországi kutatások szerint a szülés utáni hangulatzavarok más országok adataihoz képest magasabbak, nálunk éppen a duplája! Ugyanakkor a szüléshez társuló hangulatzavarok fele felismeretlen marad, a diagnosztizáltak fele pedig nem vesz igénybe klinikai szakmai segítséget .

Pedig a szülés utáni depresszió megelőzhető. Lehet készülni a nehézségekre, kibeszélni barátnőkkel , a nagyival, és időt szakítani magunkra. Bár a baba körül forog a világ kellenek szabad órák, tornázni, beszélgetni, moziba menni, egyszóval kiszakadni egy kicsit a böfi, szoptatás, pelenkázás, csak ketten vagyunk világból.

És persze a szakember segítségével is lehet kérni, például Szvolenszki Vítáét.

Több mint három éve, kisfia születése után vette át dr. Bálint Sándortól annak a relaxációs csoportnak a vezetését, amelyet hosszú évek óta várandós anyáknak hirdet a Szent Imre Oktató Kórház szülészete.

Szvolenszki Vita klinikai szakpszichológus azért dolgozik, hogy ez ne így legyen. És vendég két anyuka, Belényi Alexandra és Gubcsi Anikó is.