vissza

Balkezesek egy jobbkezes világban

febr
13
2014

Nem könnyű balkezesnek lenni, ugyanis a világ a jobbkezesek igényei szerint van „berendezve”, hiszen ők sokkal többen vannak. Mondom átszoktatott balkezesként. A bal ráadásul a rossz, a csúnya, a hibás a negatív szinonimájává vált, míg a jobb mindig jobb- gondoljunk csak az angol „right” (jobb) szóra, ami „egyenes, helyes, igaz, igazi, jogos, jó”, stb. jelentésekkel is bír. Még a Bibliában is megkülönböztetett szerepe van a jobb és baloldalnak. Az utolsó ítélet jövendölésében, akik balra kerülnek, a pokolba jutnak, akik jobbra, a Mennybe.

Ha valaki bal lábbal kel fel, valami balul sül el, valakit balszerencse ér, ha kétbalkezes, ha balesetet szenved, ha valaki balhéba keveredik, netán balek/balfék, ha valami baljós, ha valaki ballépést követ el, ha valami balul végződik - egész biztosak lehetünk benne, hogy ez mind valami rosszat jelent.

Még a Himnuszban is így szavalunk: „Balsors, akit régen tép…”

Így hát nem is olyan régen-egyes adatok szerint még ma is- a balkezeseket gondolkodás nélkül átszoktatták a jobb kézzel való írásra.

Majd csodálkoztak, ha a gyerek csúnyán írt, dadogni kezdett, tanulási nehézségei támadtak, és megcsappant az önbizalma. Pedig ez cseppet sem meglepő az átszoktatott balkezeseknél. Ha egy balkezest jobb kézzel való írásra kényszerítenek, ezzel túlterhelik a nem domináns bal agyféltekét –tudjuk, hogy ebben a féltekében van a beszédközpont!- amelyben zavarok keletkezhetnek, illetve, a bal- és jobbfélteke közötti információáramlás is módosulhat, a féltekék közötti „átjárás” nehézségekbe ütközhet.

Miért különböznek a balkezesek a jobbkezesektől?

A jobbkezeseknél a bal agyfélteke dominál, balkezeseknél pedig a jobb. Az emberi agy nem szimmetrikus, bal- és jobb agyféltekénk más-más funkciót lát el, anatómiailag sem egyforma. A bal agyféltekében található a beszédközpont., ez a félteke többek között: logikus, analitikus, algebrikus, racionális, absztrakt gondolkodást eredményez, van időérzéke, viszont nincs humorérzéke.

A jobb agyfélteke „néma”; nem tud beszélni (viszont a beszéd érzelmi színezetét neki köszönhetjük), „lát”, térérzékelése fejlett, a részletekben gondolkozó bal agyféltekével ellentétben az egészre „koncentrál”, tehát gondolkodásmódja holisztikus, ugyanakkor konkrét tárgyakhoz kötött. Humorérzéke csak a jobb agyféltekének van, időérzéke nincs, „kedveli” az újdonságokat, a kreativitás, az intuíció, ösztönösség, a muzikalitás a jobb félteke sajátja.

Így aztán nem véletlen, hogy a képzőművészetek, zene, színészet, sport világában számos balkezes tehetséget említhetünk. Néhányan a sok közül: Albrecht Dürer, Pablo Picasso, Michelangelo, Leionardo Da Vinci, Bach, Jimi Hendrix, Paul McCartney, Ringo Starr, Robert De Niro, Richard Dreyfuss, Uri Geller, Robert Redford, Telly Savalas,Greta Garbo, Judy Garland, Shirley Maclaine, Marilyn Monro

A balkezesség előnyeiről és hátrányairól beszélgetünk.

Vendégeim:
Bulla Bianka életmódtréner
Katona Ágnes és Vékony Györgyi grafológus

Partnereink