vissza

Babavárás

ápr
11
2023

Témánk az a csoda, amit egy kis élet világrajövetele jelent. A várandósságról, a sima és a nehéz terhességekről is beszélgetünk. Vendégeim: Sándorné Menartovits Zsuzsanna vezető szülésznő, Szabó-Kuch Gabriella boldog anyuka, és Dr. Melczer Zsolt a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese, a Baross utcai részleg vezetője.
Ideális esetben a várandósság és a szülés is úgy zajlik, ahogyan ezt minden kismama kívánja magának. Örömteli, boldog, csodálatos. Persze nincs mindenkinek ilyen szerencséje., így a klinikán terhességi szövődményekkel is - például terhességi hipertónia, cukorbetegség, hematológiai vagy immunbetegség, és , ami a legszomorúbb, a magzati fejlődési rendellenesség – találkoznak. Gabi egy esztendeje kénytelen volt megszakítani terhességét, a magzat genetikailag kimutatott rendellenességei miatt. Melczer doktorral konzultálva alig néhány hónap múlva ismét várandós lett, ma egy tündéri egyéves kislány édesanyja. Zsuzsa az empátiát emeli ki, ami nélkül hiába kiválóan szakképzett egy szülésznő, nem tud úgy segíteni a gondjaira bízott kismamának, ahogyan ő szeretné. Szülés közben előjönnek a félelemek, „van, aki szinte gyermekként viselkedik” -mondja. „Őt simogatni kell, és a végén meg is öleljük egymást.” Ahogyan kiderült nemcsak egymást, az ölelésbe Melczer doktor is beszáll, hiszen együtt dolgoznak a szülőszobán. A klinika vezető szülésznője sokkol az egyik kijelentésével. „12 éves kortól az 52 évesig, sokan szültek már nálunk.”
El tudják képzelni, hogy egy 12 éves gyerek szül? Ha igen, ha nem: tény, hogy megtörtént!
Mint ahogy az is, hogy egyre jobban kitolódik a először szülő nők életkora, ugyanis a negyvenéves kor körül vállalt terhességek aránya világszerte emelkedik, ezzel együtt a kismamák is többet szoronganak, hiszen az életkorral együtt a különféle szövődmények esélye is megnő. „ Az Európai Unió országaiban 2019-ben az első gyermeküket vállaló nők életkora 95.15 százalékban 20 és 39 éves koruk közé esett. Az első szülés időpontjában mindössze 3.54 százalék azoknak a nőknek az aránya, akik nem múltak el 20 évesek.”
Sikerült viszont csökkenteni a koraszülések számát, semmivel nem vagyunk rosszabbak, mint az európai átlag. Ha érdekli, hogy milyen légkörben szülhetnek Magyarország legnagyobb szülészeti klinikáján a kismamák, tartson velünk!