vissza

Aranyhal rukkola salátával / kiváló helyezés

ápr
7
2016

Nagy Erika Debrecenből érkezett, Aranyhal Rukkola salátával fantázia nevű étele igen népszerű volt, már csak a neve miatt is.Úgy döntött népszerűsíti a halat, és a tésztáról nevezi el a fogást. Erika az egészséges életmód híve, táplálkozási tanácsadó tanfolyamot is végzett.

Hozzávalók 4 fő részére:
4 szelet tőkehal filé/sovány hal

a töltelékhez:

  • 8 dkg aszaltparadicsom
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 4 dkg reszelt zsírszegény sajt

Az aszaltparadicsomos töltelékhez a zsírszegény sajt kivételével összeturmixoljuk a hozzávalókat.

a tésztához: Előnyben részesítem a házi készítésű tésztát, ami akár előző nap is elkészíthető, és másnap csupán be kell vele bugyolálni a halacskát.

hozzávalók:

  • 12.5 dkg durumliszt
  • 12.5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 kávéskanál gyümölcscukor
  • 0.5 dl tej/növényi tej
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • ¼ kávéskanál só
  • 2 dkg növényi zsíradék (pl. kókuzszsír)
  • fél csomag szárított élesztő

Tésztával aranyozott hal elkészítése
A szárított élesztőt, a kakukkfüvet a liszthez szórjuk, beletesszük a növényi zsiradékot, a hozzáadott cukorral, illetve sóval a tejet és a vizet langyosan belekeverjük, összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk, 1.5 óra alatt a duplájára nő. Ezután már fel lehet használni, de hűtőben napokig eláll, később is felhasználható. Ha nagyon gyors eredményt szeretnénk: bolti növényi zsiradékkal készült leveles tésztát ajánlok, van teljes kiőrlésű lisztből készült változata is.
Hal: A halat egy fél órára citromos vízbe áztatjuk. Jól lecsöpögtetjük, majd sózzuk, borsozzuk, rákenjünk az aszaltparadicsomos tölteléket, a tetejére reszelt sajtot szórunk. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, szórunk rá darált diót vagy zabkorpát és ráfektetjük a halszeletet, ráhajtjuk a tésztát, és halacskává formázzuk. Formázásnál érdemes a tészta szélét tojással vagy vízzel megkenni, hogy az jól összetapadjon, illetve ujjainkkal kicsit összecsipkedni a tésztát, annak érdekében, hogy ne nyíljon szét sütés közben. A tetejét tojássárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőfokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Rukkola saláta:

  • 8 dkg rukkola
  • 1 csomag mini mozzarella light
  • 8-10 db koktélparadicsom
  • szezámmag
  • az öntethez:
  • fél citrom leve
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanal édesítő (pl. xilit)

Elkészítése: Összekeverjük a rukkolát a paradicsommal és a sajttal, majd meglocsoljuk az öntettel és jól elkeverjük. A tetejét gazdagon megszórjuk szezámmaggal.