Itt olvashatják receptversenyünk első helyezettjének receptjét. Jó étvágyat kívánunk elkészítéséhez!
Friss fűszerekben pácolt harcsafilé grillezve, pirított mandulával, zöldséges hajdinával, és fokhagymamártással.
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg harcsafilé
- ½ Csokor petrezselyem
- 1 csokor friss koriander levél vagy friss bazsalikom
- 4 evőkanál olíva olaj (lehet napraforgó olaj is)
- Őrölt fekete bors, tengeri só
- 5 dkg vékony szeletekre vágott mandula
A körethez:
- 50 dkg hajdina
- Tengeri só
- 1-1 kisebb sárgarépa és cukkini
- 1 közepes lilahagyma
- 4 evőkanál olíva olaj (lehet napraforgó olaj is)
A mártáshoz:
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 dkg margarin
- 2,5 dl tej (1,5%-os)
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- Tengeri só
- Őrölt fekete bors
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
- A halfilét 4 egyforma szeletre vágjuk, majd megmossuk és leszárogatjuk. A zöld fűszereket fölaprítjuk, az olajjal és egy csipetnyi borssal összekeverjük, majd a halszeleteket alaposan bekenjük vele. Letakarva, hűtőszekrényben legalább egy órán át érleljük.
- A körethez az átválogatott és hajdinát hidegvízzel leöblítjük, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük.
- Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Serpenyőben az olajat fölhevítjük, a zöldségeket beleszórjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk és kevergetve, rázogatva, megpirítjuk, végül a főtt hajdinával összeforgatjuk.
- A mártáshoz a fokhagymát megtisztítjuk, présen átnyomjuk, majd a fölolvasztott vajon óvatosan megfuttatjuk. A tejjel fölöntjük, fölforraljuk, majd a kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
- A pácolt halszeleteket sütés előtt enyhén besózzuk, majd forró serpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük.
- Tálaláskor a halat a szárazon pirított mandulával meghintjük, a zöldséges hajdinával körítjük, a mártást külön mártásos csészében kínáljuk hozzá.
Friss fűszerekben pácolt harcsafilé grillezve, pirított mandulával, zöldséges hajdinával, és fokhagymamártással
Elkészítési idő: 45 perc + érlelés
Egy adag: 1881,4 kJ / 450,1 kcal
Fehérje: 45,7 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 52,2
Rost: 2,98
Hozzáadott só egy adagra: kb.0,3 g
4 adag költsége: kb.1785 Ft
1 adag költsége: kb.443 Ft
Tipp: A fokhagymamártást, tálalás előtt, finomszűrőn szűrjük át, így finom, selymes állagú lesz. Aki nem a hajdinát nem szereti, készítheti a köretet rizzsel vagy kölessel is.