vissza

A mozgáshiány öl…

márc
20
2014

Egyre kevesebbet mozgunk, olyannyira, hogy a mozgásszegény életmód szerte a világon legalább annyi ember halálához vezet, mint a dohányzás - derült ki a Lancet folyóiratban megjelent kutatásból, amelyben 33 tudós vett részt.

Dr. Kiss Eszter üzemorvos az egészséghéten azt is elmondta, hogy a napokig tartó derékfájás 10 emberből 8-at érint Magyarországon, 10 millió doboz gyógyszer fogy évente emiatt. A mozgásszervi megbetegedések kellemetlen tüneteket produkálnak, akut hátfájás, krónikus hátfájás, ízületi meszesedés, porckorong előboltosulás, gerincsérv, csontritkulás. Tudták, hogy már SMS betegség is van? Különösen a fiatalok esetében, akik annyit nyomkodják a mobiltelefont, hogy belefájdul a hüvelykujjuk. Önök biztosak abban, hogy helyesen emelnek?

Mert, ha rosszul csinálják, már jöhet is a derékfájdalom. Jobbik esetben. A mozgásszervi betegségek kialakulásának oka az ülőmunka rossz testtartással, a nagy terhek helytelen emelésével- nem csípőből, hanem guggolásból a helyes- a rossz cipő, a túlsúly és persze a mozgásszegény életmód.

Megelőzni rendszeres testedzéssel- úszás, kerékpár, Pilates- de legalább rendszeres séta beiktatásával lehet. Hetente 3x20 perc séta a minimum. Eszter arra is bíztatta a hallgatóságot, hogy időnként iktassanak be életükbe egy-egy gerincmasszázst. A legnagyobb sikere a közösen végzett rém egyszerű tornagyakorlatnak volt, amivel a számítógép előtt ülők kilazíthatják izmaikat.

Partnereink