vissza

A karácsony árnyoldalai

dec
27
2013

A kis herceg Rókájánál nem fogalmazta meg bensőségesebben senki sem, hogyan is kellene készülnünk az olyan ünnepi találkozásokra, mint amilyen a karácsony is. Ha emlékeznek Saint Exupéry regényére, a szívünket ünneplőbe öltöztetjük. Ha valamikor, hát a szeretet ünnepén biztosan megtesszük.

Mi maradt ebből az érzésből a ma embere számára? Miközben a médiából más se zúdul ránk, minthogy ünnepelj ma velünk, ajándékozz, persze úgy, hogy a mi termékünket veszed meg. A karácsony, sokak számára már nem is a szeretet ünnepe – sajnos-, hanem egy torz, a fogyasztói társadalmakra jellemző esemény, melynek középpontjában egymás túllicitálása/ ki ad értékesebb ajándékokat/ és a mértéktelen evés-ivás áll. A gyerek számára a karácsony még maga a csoda, a felnőtt számára ideális esetben is felmerül a veszteség, a hiány, hogy ki nincs itt velünk, ki nem ül itt az asztalnál - vagy azért mert meghalt, vagy azért, mert máshol van - akinek itt kellene ülnie?

Nem érdemes hát rózsaszín képet festeni,hiszen gondoljunk csak bele, hogy mit jelent a karácsony annak, aki gyászol, akinek mostanában halt meg a családjában valaki, a magányosokra, a szinglikre, az idős, egyedül élő öregekre, azokra, akik a közelmúltban váltak el, a hajléktalanokra és arra, hogy mit jelenthet számukra a karácsony. Egy amerikai felmérés szerint az emberek 32 százalékának negatív érzelmei társulnak a karácsonyhoz. 22 százalékuk kifejezetten szorong az ünnepek miatt, 7 százalékuk pedig súlyos depresszióba esik. Ez összesen 61 százalék, tehát azok vannak többen, akiknek a karácsony nem kifejezetten pozitív, örömteli élményt jelent. Az ünnepnek tehát árnyoldala is van, nem is kevés,. Ráadásul a média folyamatosan azt sugallja, hogy a család nélküli embernél nincs szerencsétlenebb karácsonykor, továbbá, hogy szent este egyedül lenni a magány és az elhagyatottság szimbóluma.

Ne csodálkozzunk azon, hogy akik hajlanak a depresszióra, érzékenyen reagálnak erre a nyomásra, előjön a depresszió, az sem véletlen, hogy megnövekszik az öngyilkosok, az idős öngyilkosok száma. Szép és kevésbé szép élményekről, hatásokról beszélgetünk a karácsonyi készülődésről szóló műsorban.

Női szemmel
Hatoscsatorna

Műsorvezető: B. Király Györgyi
Vendég: Bayer Ilona műsorvezető , Korcsmáros Nóra rendezvényszervező, Szitás  Barbara színésznő- rendező

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partnereink