vissza

A humor az élet show-ja, vagy még több?

ápr
11
2023

Lakatos László a Zamárdiban rendezett konferencián a humor és nevetés közötti összefüggés eredetét kutatta a tőle megszokott derűvel. Hangsúlyozza, hogy a nevetés gyógyít, hogy a humorterápiának helye van a gyógyításban, és felhívja a figyelmet arra is, hogy óvakodjunk a lógó orrú orvosoktól!

Az első képeken árva majmocskákat kényeztet a gondozónőjük, úgy fújja a hasikájukat, ahogyan a babákét szoktuk. És mit csinálnak majom bébik? Ugyanúgy kacagnak, ahogyan az embergyerekek. A nevető majom után jön a nevető delfin.
A nevetés a kellemes fizikai ingerlésre (csiklandozás, simogatás, játékos birkózás, dögönyözés) adott válasz. Azt jelenti: jó itt, nem félek, szeretem, hogy itt vagy(tok), én nem bántok senkit, ti se bántsatok, most csak játsszunk! Egyértelmű, hogy a nevetéssel kisebb az agresszív magatartás rizikója, jobban működik a társas lét. A dopamin vezérelt örömérzet bekapcsol, az amygdala veszélyszignál kikapcsol, tehát nincs stresszreakció! A felnőtt karjában lévő mosolygós, kacagós csecsemő biztonságban lévő, nem traumatizált gyerek, aki sokat nevet.
Érdekes a humor szó etimológiája. Eredeti jelentése latinul (test)nedv, és ma is úgy tudjuk, hogy a humor és a nevetés felpezsdíti a keringési rendszert. A humor hatékony módja a megküzdésnek, a kudarcok elviselésének és velünk történt események feldolgozásának. Az, hogy mit tartunk humorosnak, függ a személyiségünktől, a kultúrától amiben élünk, és magától a szituációtól is. Ahogyan a szerző által kitalált „ismeretlen eredetű bölcsességből” kiderül: a közös nevetés a legrövidebb út egymáshoz. A nevetés alapvetően társas tevékenység, a kommunikáció, a társas interakció része, akár a beszélgetés. Ugye sokkal valószínűbb, hogy másokkal együtt nevetünk, mint az, hogy magunkban kacarásszunk? A nevetés az egyetértés jele is, ezzel is kifejezzük, hogy megértjük a többieket, hogy egy csoportba, egy társaságba tartozunk, hogy kedveljük a másikat. A nevetéssel tehát nemcsak jókedvünket, de a másikhoz való viszonyunkat is kifejezzük. Ezt bizonyítja, hogy a nevetés ragályos, különösen olyan emberek között, akik jól ismerik egymást. Amikor nevetünk, nem teszünk mást, mint ősi evolúciós örökségünkhöz nyúlunk vissza, ami ahhoz segít hozzá minket és emlőstársainkat, hogy szociális kötelékeket alakítsunk ki, és jobb kedvre derítsük egymást és persze önmagukat.

A nevetés gyógyít!
„A vidám elme jó orvosságul szolgál, a szomorú lélek pedig megszáraztatja a csontokat.” „Légy bölcs fiam, és vidámítsd meg az én szívemet, hogy megfelelhessek annak, aki engem ócsárol.”- olvasható Salamon példabeszédeiben. Luther Márton a XVI. században „humorterápiát” javasolt a búskomor embereknek, azt tanácsolta nekik, hogy semmiképp ne maradjanak egyedül, hanem menjenek emberek közé, akik képesek viccelni és megnevettetni őket. Freud szerint: „A humoros beállítódásában az ember saját személyéhez viszonyul humorosan, hogy ilyen módon hárítsa el magától a szenvedés lehetőségét.” „A humor nem a tragédia ellentéte, hanem a megértése.” - mondja Kornis Mihály.
Nevetni jó. Különösen akkor, amikor majd megszakadunk a nevetéstől, amikor abba se tudjuk hagyni, amikor újra és újra ránk tör, és még a könnyünk is kicsordul. Mi történik ilyenkor a szervezetünkben? Bizonyított, hogy a nyál immunglobulin szintje humoros videófilmek nézése során megemelkedik. Nevetés hatására csökken a kortizol szint és az adrenerg aktivitás, fokozódik a limfociták képződése és az ölősejtek aktivitása, ami javítja az immunrendszer működését, ez pedig a daganatos sejtek elleni védekezésben fontos szerepet játszik. A nevetés és a humor endorfin hatást generál, ami oldja a szorongást, csökkenti a stresszel összefüggő tünetek és betegségek rizikóját. A nevetés hatására jelentős biokémiai változások történnek, a felszabaduló endorfinok boldogságélményt adnak, a jó hangulat részeként a noradrenalin aktivizálja a figyelmet, a szerotonin növeli a kiegyensúlyozottságot, míg a dopamin felébreszti a kreativitást. És, hogy bővítsük a listát: a nevetés fokozza a légcserét, növeli a szívfrekvenciát, javul az artériás keringés és az egész test oxigénellátása, enyhül a fájdalomérzetet csökken a szívinfarktus és a metabolikus szindróma rizikója .A A jobb hangulat és a közérzet javítja az önértékelést, kedvezően hat az emberi kapcsolatokra, növeli a szociális kontaktusok számát és a tanítás/tanulás hatékonyságát. Nyugodtan kinevezhetjük a legjobb gyógyszernek!
Min tudunk nevetni? Leginkább mindenen. Főleg akkor, amikor nem szabadna. Kell hozzá a humor? Lakatost idézem: „Fenét, és pláne nem kell hozzá a spirituális emelkedettség, sőt sokszor inkább valami érthetetlen alantasság. A komikus élmény lehet: összefüggő és össze nem illő tartalmak/ amik új értelmet kapnak/ váratlan, abszurd, groteszk helyzetek, paródia, utánzás, ironikus, szatirikus megjegyzések, vicces történetek »
Kinek tudunk nevetni? – kérdezi. „ Akitől függök- felettem áll a hierarchiában- , és aki tetszik. Egy nő – ha tetszik neki a férfi- akkor is nevet, ha az illető bénaságokat mond! Jelentése: értékellek, felnézek rád, fitt a tested, fitt az elméd, van erőd és hatalmad, bejössz nekem, megbízhatsz bennem, szívesen nevetek veled. Akivel valamilyen közösségben vagyok azzal könnyen egymásra hangolódunk, fél szavakból is értjük egymást. Gyakran zavarunkban is nevetünk: de hülye helyzet, legyen már vége! És ne feledkezzünk meg a hivatásos nevettetőkről, a régi korok udvari bolondjairól, és a mai komikus színészekről, humoristákról sem.
Az előadó azt is elárulja min nevetett a legtöbbet ifjú korában.
„Gorcsev Iván, a Rangoon teherhajó matróza még huszonegy éves sem volt, mikor elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt talán szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makaó nevű kártyajátékon nyerte el, Noah Bertinus professzortól...”

Ok nélkül is lehet hahotázni….
Hol használják a humorterápiát? Bár az első gelotológus – nevetés és terápiás- humor kutató William Fry már 1964-től a Palo Alto Stanford MentalResearch Group tagja volt, munkássága akkoriban még nem kapott nagyobb figyelmet. Az USA-ban Norman Cousins politikai és tudományos újságíró az Egy betegség anatómiája című önéletrajzi könyvében (1979) használta először a humorterápia kifejezést, amiben reumás ízületi gyulladása miatti fájdalmainak enyhülését írta le humoros filmek több napon át tartó nézése után. Ha ebből statisztikailag érvényes következtetést nem is lehet levonni, az biztos, hogy legalább jól kipihente magát.
Cousins elmélete széles körű figyelmet kapott 1998-ban, a „Patch Adams” című film bemutatásával, amelyben a Robin Williams alakította „bohócdoktor” gyógyította a kórházban fekvő gyerekeket. A film forgatókönyve a valódi orvosként dolgozó, a Gesundheit intézetet alapító Dr. Hunter „Patch” Adams igaz élettörténete, valamint Adams és Maureen Mylander Gesundheit: Good Health is a Laughing Matter című könyve alapján készült.
Ma Amerikában hivatalos szervezetek – pld. Association for Appliedand Therapeutic Humor, International Society for Humor Studies- népszerűsítik a humorterápiát. Van olyan irányzat, amely a nevetés humortól független előnyeit hangsúlyozza, hirdeti, hogy akár ok nélkül is nevethetünk együtt minél többet. Ezért hozta létre a jóga légzőgyakorlatait felhasználva egy indiai orvos, Dr. Madan Kataria- aki iskolákban is bevezette a nevető jóga gyakorlatokat- a Nevető Jóga világhálózatot 1995-ben. A nevetés „ragályossága” alapján az ok nélküli nevetés tökéletesen működik a csoportokon belül. Erről könyvet is írt Laugh for No Reason címmel 1999-ben. Már Magyarországon is működnek a nevetőklubok, ahol a vidámságot jógagyakorlatok segítségével serkentik.
A humor a gyógyításban is fontos szerepet játszik, a betegek és az orvosok számára egyaránt. Javítja a betegek és a hozzátartozók felé irányuló kommunikáció hatékonyságát, hiszen csökkenti a szorongást, élénkíti a figyelmet, fokozza az emlékezetet, erősíti a tanulást. A betegeket ellátók részéről tapasztalt könnyed, humoros megnyilvánulások a páciens számára azért is megnyugtatóak, mert magabiztosságot, a helyzet feletti kontrollt közvetítik. Ráadásul a betegekkel foglalkozók számára éppolyan hasznos a negatív érzelmek (elégedetlenség, félelem, kiégettség-érzés) legyőzésében, mint a betegeknek. A humor tanulható, és javítja a stressztűrő képességet, mert növeli a negatív külső eseményekkel szembeni magabiztosságunkat. Egy vizsgálatban ápolónők két csoportját hasonlították össze humorérzék és a külső események kontrollálhatóságának érzete szempontjából. Az egyik csoport egy 6 órás humortréningen vett részt. Náluk a kontrollcsoporthoz mérten egyértelmű javulást találtak a fenti paraméterekben.
„Ahogyan Leopold, a cirkuszi porondmester mesélte az Egri Csillagok diavetítésén: a törökök rémülten vették észre, hogy ők a törökök! Ennek analógiájára az előadó arra figyelmeztet, hogy óvakodjunk a lógó orrú orvosoktól, főleg ha mi magunk vagyunk azok! »
Az előadó segítőtársai előadása két pontján is a Momentán színpad játékosai: Lisztes Linda és Kiskovács Attila. Kik legyünk mi? Kit játsszunk el? -kérdezik a közönséget. A válasz nem várat sokáig magára: Szülész és páciens. A szabály a dialógusban részvevő férfi és nő számára: mindig az utolsó szóra kell figyelni, annak is az utolsó betűjére. Ebből képzett szóval kezdődik a reakció első mondata. Remek párbeszédet rögtönöznek, dől a közönség. Linda a lapos cisztával rendelkező páciens, akinek betegségét ráadásul ingával állapította meg a kínai természetgyógyász/ természetesen ilyen ciszta nincsen/ Attila pedig az orvostudományt képviselő szülész-nőgyógyász. Az előadás vége felé felvillan a szemüveges, esetlen, csúnyácska Woody Allen a gyönyörű nőkkel. Ha már nem néz ki jól, legalább legyen híres és gazdag-hangsúlyozza Lakatos. Aztán jön az akcióhős, a kigyúrt testű Silvester Stallone, akinek humor nélkül is megy a hódítás, a sokunkat megröhögtető Rejtő Jenő alakja , aki mindössze 37 évet élt, és a Duma Színház Margitjának remek poénjai. Aki ott volt élvezte, aki meg nem, és ma még nem nevetett volna, az gyorsan pótolja!

B. K. Gy.
Forrás: Lélekemelő 2023/1