vissza

A „Főzz másképpen!" receptverseny nyertesei / 8. helyezett

dec
1
2019

Dr. Peresa Magdolna háziorvos évek óta odafigyel étrendjére, - sőt betegei étrendjére is- és persze a mozgásra, hiszen rendszeresen fut.

Lazac bohémia

Hozzávalók:
Ruccola 10 dkg,
Cukkini 15 dkg,
Koktél paradicsom 25 dkg,
Kápia paprika 25 dkg,
Hidegen füstölt lazacfilé szeletek 10 dkg,
Szarvasi mozzarella golyók ( laktózmentes, mini) 10 dkg,
Oregano, szárított 1 dkg,
Oliva olaj ( extra vergine di olio )
Olajbogyó (zöld, mag nélküli) 5 dkg.

Elkészítés:  A paradicsomokat kettévágom, a cukkinit felkarikázom, a kápiát apró csíkokra vágom,
egy tányért kibélelek ruccolával. Megpakolom a karikákra vágott cukkinivel, kápiával, mozzarella golyókkal, oliva bogyóval, megszórom oregánóval, a csíkokra tépett lazaccal, öntök rá olivaolajat
és kész is van.
Élettani hatása:
Az olajbogyó zsírokban – különösen Omega-9 egyszeresen telített zsírsavban -, ásványi anyagokban: káliumban, kalciumban, foszforban, cinkben és vasban gazdag. Sok benne a vitamin is, elsődlegesen E-, D- és K-vitamin. De mérsékelt mennyiségben flavonoidokat és rostokat is tartalmaz.
A ruccola rokonzöldség a brokkolival, karfiollal és káposztával is. Nagyon gazdag rostokban és antioxidánsokban is, a glükozinolát nevű sajátos aromaanyaga pedig megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását. Elsősorban a tüdő-, a mell-, a prosztata- és hasnyálmirigyrák esetében hatásos védekező megoldás a rukkola fogyasztása .Csonterősítő hatású.
A K-vitamin nagyon fontos a csontos egészségének megőrzőse szempontjából. Megakadályozza a kalcium felszívódását a csontokból és a fogakból. Három kisebb edény rukkola teljesen fedezi a szervezet egész napos K-vitamin szükségletét, ugyanakkor 8-szor több kalciumot tartalmaz, mint a jégsaláta.
Egy közepes méretű cukkini mindössze 25 kalória körül mozog, így nyugodt része lehet minden fogyókúrázó, vagy életmódot váltó ember táplálkozásának. Magas C-vitamin tartalma miatt nagyon jó antioxidáns tartalmú növény, segíti az asztma kezelését, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
A lazac rendkívüli tápértékének, kivételes ízének és gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségükre odafigyelő ínyencek körében, sőt, még talán még azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a halat.