vissza

A „Főzz másképpen!" receptverseny nyertesei / 7. helyezett

dec
1
2019

Forján Petra táplálkozási és mozgás tanácsadó Gyuláról blogot is ír, ahol izgalmas receptekkel kápráztatja el olvasóit.

Zabfasírt sült céklával és sütőtökkel

Hozzávalók 4 személyre:
200 g zabpehely
300 ml víz
1 kisebb fej lila hagyma
75 g sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
10 g mustár
1 kk. őrölt kömény
2. kk. őrölt pirospaprika
1 kk. őrölt bors
1 kisebb csokor friss petrezselyem
3 kk. só
1 ek. oliva olaj
400 g cékla
400 g sütőtök

Elkészítése:
A zabpelyhet forrázzuk le a vízzel, és hagyjuk állni. Addig vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymát, reszeljük le a sárgarépát. Ha már langyos a zabpehely, hozzá is adhatjuk a mustárral együtt őket. Fűszerezzük a szárított fűszerekkel, valamint a friss petrezselyemmel. Kisebb korongokat formázzunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tegyünk őket. Ecset segítségével kenjük meg az olajjal és 200 fokon 15 percig süssük, majd forgassuk meg őket, és további 15 percig süssük.
A céklát és a sütőtököt pucoljuk meg, kockázzuk fel és szintén sütőpapírral bélelt tepsibe halmozva, sóval ízesítve, pici olajjal megkenve 200 fokon 30 perc alatt süssük készre.
Az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében visszább kell fogni az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, így a megszokott hússal készült fasírt helyett most növényi alapanyagokat használtam. A fasírt alapját a zabpehely adja, könnyen emészthető, de hosszan eltelít, hozzájárul a napi rostbevitel biztosításához. Nem hagyományos módon, hanem sütőben készült el, így alacsony a zsírtartalma. Mellé cékla, és sütőtök került, tovább növelve a rosttartalmat. Béta karotint tartalmaz, legjobb táplálék formájában bevinni.