vissza

A „Főzz másképpen!" receptverseny nyertesei/ 6. helyezett

dec
1
2019

Starkné Szabó Eszter dietetikus Budapestről az Életfa Program munkatársa.

Sajtos kölesropogós mentás zöldborsókrémmel és friss salátával

Hozzávalók 4 adaghoz:
200 g köles 120 g gouda sajt 1 kis fej vöröshagyma 2 ek. teljes kiőrlésű tönkölyliszt 1 tojás ~ 6 dl víz + pici só repceolaj Nahrin fűszerek: tengeri algás sópótló, bors,  Nahrom ínyenc fűszerkeverék
A mártáshoz: 100 g zöldborsó, 2-3 mentalevél, Nahrin zöldségleves, ínyenc fűszer
A salátához: 200 g zöldsaláta tetszés szerint (rukkola, lollo-saláta, madárbegy, csírák), szezámmag, ízesítéshez: citromlé, extra szűz olívaolaj, Nahrin saláta fűszer
Elkészítés: A megmosott kölest kb. háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Pici sóval ízesítjük és az apróra vágott vöröshagymát is mellé tesszük. Mikor megfőtt, ízesítjük Nahrom fűszerrel és lefedve hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, a liszttel és a tojással alaposan összedolgozzuk és fűszerezzük, ha szükséges. Kisebb gombócokat formázunk belőle (ebből az adagból 12-14 db lesz) és a közepébe egy-egy sajtdarabkát teszünk. Kissé ellapítjuk, olajozott sütőpapírra sorakoztatjuk és olajspray-vel befújjuk. 180 fokos sütőben, 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.  A mártáshoz a zöldborsót puhára főzzük, majd a mentalevelekkel és egy pici főzőlével együtt leturmixoljuk, végül ízesítjük Nahrin zöldséglevessel és ínyenc fűszerrel. A salátát válogatás, öblítés után tálra halmozzuk, saláta fűszerrel ízesítjük, citromlével-, pici olívaolajjal meglocsoljuk, átforgatjuk és szárazon pirított szezámmagot szórunk a tetejére.
TIPP! Aki szereti az intenzívebb, aromás sajtokat, az feltétlenül próbálja ki cheddar, de akár márványsajttal is! Nem fog csalódni!
Jó étvágyat kívánok!

Partnereink