vissza

A „Főzz másképpen!" receptverseny nyertesei / 3. helyezett

dec
1
2019

Bahul Krisztina szociológus-újságíró Miskolcról a sokszor ízetlennek tartott busáról bizonyítja be, hogy jól is el lehet készíteni.

Póréhagymás kókusztejszínes busa, sült gyökérzöldségekkel, hajdinával és fermentált répa/zellerrel

A busa jellegtelen ízét egy fokhagymás-(kókusz)joghurtos pácolással ízletes fogássá varázsolhatjuk. Ezért érdemes az elkészítés előtti napon, de legalább két órával előtte bepácolni. A busa ára a pénztárcánkat is kíméli a többi hal árához képest, ugyanakkor kiváló Omega-3 zsírsav forrás, ami pl. védi a szív- és érrendszert.
Köretnek hozzá az őszi időszaknak megfelelő gyökérzöldségeket választottam friss kakkukfűvel. Valamint hajdinát, ami ritkán kerül az asztalunkra, pedig őseink is szívesen fogyasztották. Gazdag élelmi rost tartalma következtében szénhidrátja lassabban szívódik fel, így vércukorszint emelő hatása kevésbé erőteljes, mint például a búzából készült ételeké. Cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető. Melegítő hatású étel, emiatt fogyasztása főleg ősszel és télen javasolt. Előnyös a hajdinát is egy éjszakára beáztatni a fitinsav tartalma miatt, ami megakadályozza az ásványi anyagok  felszívódását. A főzési idő így lerövidül 20-30 percre. Ha a beáztatás, főzés előtt megpörköljük a hajdinamagokat, a belőle készült étel kellemes, dióhoz hasonló ízűvé válik. A pörkölés előnye még, hogy a főzés során így nem ragadnak össze. Fermentált répa-zellert tálaltam még hozzá. A fermentált zöldségeket beiktattam a mindennapi étkezésembe emésztőrendszerünkre gyakorolt jótékony hatása miatt, hiszen megkönnyíti az emésztést, illetve segíti a bevitt táplálékból minél több hasznos tápanyag felszívódását. Szívből ajánlom a fermentált zöldségeket - ilyen például a házi savanyú káposzta - rendszeres fogyasztását, melynek elkészülte min. egy hónapot vesz igénybe. (A fermentálás bemutatásáról ma már könyvek is kaphatóak receptekkel. )

Hozzávalók
4 szelet busafilé
1 szál póréhagyma
1 doboz rizs- vagy kókusztejszín (A recept elkészítéséhez a saját készítésű kókuszjoghurtunkat használtam.)
kókuszzsír
3 közepes répa
2 kisebb cékla
fél zeller
1 közepes fehérrépa
friss vagy szárított kakkukfű
2 bögre hajdina

A hajdina elkészítése:
A hajdinát egy lábosban kevergetve közepes lángon megpirítjuk, amikor finom mogyoró illata van kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük és egy éjszakára állni hagyjuk benne. Főzés előtt leöntjük az áztató vizet. A főzéshez már csak annyi vizet adunk, hogy ellepje a hajdinát és egy késhegynyi sót teszünk a vízbe. Kb.: 20-30 perc alatt készre főzzük, akkor kész, amikor magába szívta a főzővizet.

A busa elkészítése:
A busa szeleteket bepácoljuk előző este, de minimum 2 órára elkészítése előtt. Egy tűzálló tálban felolvasztjuk a kókuszzsírt, beletesszük a halszeleteket a fokhagymás-kókusz(joghurtos) öntettel együtt, hogy körülbelül harmadáig ellepje. Lefedjük és betesszük a sütőbe, majd kis lángon 20 percig pároljuk. A tálban maradó levet rizsliszttel besűrítjük és a halra öntjük, a póréhagyma karikákat pedig a tetejére szórjuk. Majd visszahelyezzük a sütőbe további 10 percre és készre sütjük fedél nélkül.

A gyökérzöldség köret elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk és hosszú szálakra felvágjuk, megsózzuk, majd kókuszzsírral kikent tepsiben kb. 30-40 perc alatt fólia alatt készre sütjük. Tálalás előtt megszórjuk kakukkfűvel és meglocsoljuk egy kis olívaolajjal.

Partnereink