vissza

A „Fermentálással a hosszú életért!” receptverseny díjátadója

okt
24
2022

Ha egy egyszerű ősi módszer népszerűvé válhatott egy dán étteremben, miért ne válhatna divattá a magyar konyhákban is? Ugyanis a három Michelin csillagos koppenhágai Noma étterem - négyszer is elnyerte már a világ legjobb étterme címet- séfjének fermentálásról írott könyve a közelmúltban az év szakácskönyve volt Dániában. René Redzepi a Noma fermentációs laboratóriumának vezetője a zöldségektől kezdve, az algákon, a tengeri hínárokon át a gyümölcsökig és a húsokig mindenféle alapanyaggal kísérletezik. Magabiztosan használja dédmamáink egyszerű konyhai fortélyait, az ősi tartósítási technikát, hiszen erjesztés nélkül nem ismerhetnénk a kávét, a kakaót, a bort, a sört, a pálinkát, a fekete teát, de az olajbogyó, a kovászos uborka, a szójaszósz és a különféle sajtok sem kerülhetnének asztalunkra.

A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Jobb világért mozgalom rendhagyó receptversenyével arra próbáltuk ösztönözni pályázóinkat, hogy kezdjenek kísérletezni otthon, megalapozva egy a jelenleginél sokkal egészségesebb, gyógyító konyhaművészetet, amivel a hétköznapi étkezéseket különleges, karakteres ízekkel egészíthetik ki. Olyan recepteket vártunk, amikkel szó szerint évekkel, évtizedekkel meghosszabbíthatjuk életünket, hiszen a fermentált ételek segítségével immunrendszerünk könnyebben védekezik a fertőzések ellen, és ha már megbetegedtünk, könnyebben találunk vissza a betegség helyett az egészség útjára.

Az eseményen részt vettek a zsűri egyes tagjai is- Dr. Halmy Eszter, Dr. Csicsor János, Paor Lilla, Kis-Balázs-Attila és B. Király Györgyi- és persze ott voltak a remek és izgalmas recepteket beküldő vidéki és budapesti nyertesek is. Fogadják szeretettel a díjátadóról készült összeállításunkat, amit as Hatoscsatorna Egészség- tér című műsorában láthattak!