vissza

12 éves tanuló a dobogón!

dec
2
2018

A magyarok számítanak Európa legelhízottabb nemzetének, és világszinten is a negyedik helyen állunk, hiszen a túlsúly és az elhízás a hazai felnőtt lakosság több mint kétharmadát érinti napjainkra, ráadásul minden 4-5. gyermek túlsúlyos vagy elhízott Magyarországon! Ennek nyomában pedig megjelent a gyermekkori magas vérnyomás is. Az elhízás nem pusztán esztétikai probléma, hanem együtt jár számos társbetegséggel, mint például a diabétesz, a magas vérnyomás, infarktus, vagy éppen stroke! Étkezési szokásaink rossz irányba változtak, gyorsan eszünk, hiperkalóriákat juttatunk be szervezetünkbe, ami ellen tudatos étrendtervezéssel, főzési alapismeretek elsajátításával vehetjük fel a küzdelmet.
Ezért hirdette meg Főzz másképpen! címmel receptversenyét a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Kor Kontroll Társaság. Felhívásunkra 101 recept érkezett. A kiírás szerint másképpen főzök között akadnak cukrászok, háziasszonyok, jogászok, informatikusok, aerobik edzők, pedagógusok, üzletasszonyok, sőt bloggerek is! A legjobb tízben olyan pályázóval is találkozhatnak, aki bravúros fogyással 40 kilótól szabadult meg, szerepelt a Konyhafőnökben és félmaratont is fut!
A receptek Ráckevéről, Szegedről, Kecskemétről, Debrecenből, Békéscsabáról, Mezőkövesdről, Budapestről, és még sok-sok településről érkeztek. 2 gasztroblogger is alkotott nekünk fogásokat,  egyikük a Töltött cheddar sajtos édesburgonyával ismertetett meg bennünket, másikuk a magos Kontroll kenyérrel.
Egészséges és gyorsan elkészíthető ételek receptjei érkeztek be hozzánk, amiket emésztési problémákkal küszködők, cukorbetegek, gluténérzékenyek, vagy éppen a testsúlyuk miatt életmódot váltók küldtek be nekünk, de akad gyógyult daganatos beteg is, aki diagnózisa óta odafigyel étkezésére.
A tudatos táplálkozás híveinek tollából sok alacsony glikémiás indexű finomság receptjét olvashattuk, pld. sütés nélküli csokitorta, habkönnyű almás pite, répatorta, melynek legfontosabb összetevői a zöld alma és a répa, lazacfilé avokádóval és bulgurral, de vannak remek pirított magos, tönköly-durum, de alakor lisztből készült kenyerek is!
 Az összetevők élettani hatásáról szólva, egyesek szinte gasztronómiatörténetet írtak. Kiderült például, hogy egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi napi C-vitamin szükségletünk 88%-át.Több huszonéves is kedvet kapott a főzőcskézéshez, a legfiatalabb versenyző pedig a dobogós 12 éves Kerti Barbara Lilla. Pita helyett készült túrózsömléjébe nyilván édesanyja is besegített, ez azonban mit sem változtat azon, hogy remek receptet küldött be.
A 10 legjobb recept beküldőjének díjátadóját a Magyar Elhízástudományi Társaság XXVI. Kongresszusának nyitányaként tartottuk meg november 30-án, ahol a szakemberek  az elhízás kialakulásának és szövődményes betegségeinek ok-okozati összefüggéseiről, valamint  a megelőzés és a kezelés korszerű lehetőségeiről  és gyakorlatáról értekeztek.

Nyertes receptek és alkotóik:

  1. Lazacfilé avokádóval és bulgurral -Lippai Zsolt informatikus Budapest
  2. Töltött cheddar sajtos édesburgonya- Dávid Krisztina blogger Budapest
  3. Túrózsömle, pita helyett -Kerti Barbara Lilla 12 éves tanuló Budapest  

Kiváló helyezés:
Répatorta másképpen-  Hieber Zsófia cukrász Budakeszi
Habkönnyű almáspite- Herperger Anita testnevelő tanár, fejlesztő pedagógus Budapest
Csalóka csoki torta sütés nélkül- Sári Edina  Budapest / Nézőpontváltó Egyesület/
Zöldséges túrós puliszka-Ludányi Emőke  háziasszony Balassagyarmat
Kontroll kenyér-Balázsné Sándor Zsuzsanna blogger Budapest
Túrógombóc unokák kedvére- Szász Veronika ráckevei nagymama
Alakor stangli -Várlakiné Kiss Katalin üzletasszony Mogyoród

Dr. Halmy Eszter
elnök
Magyar Elhízástudományi Társaság
B. Király Györgyi
elnök
Kor Kontroll Társaság