vissza

Teniszezik és szereti a színeket

júl
21
2007

Találkozás az elnök asszonnyal

Antal Emesével, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökével, a Kor Kontroll Társaság ünnepi klub-estjén volt szerencsém találkozni. A laza, családias „karácsonyköszöntőn”, az elnök asszony is kötetlen formában szólt hozzá a „mit együnk, mennyit együnk” ünnepnapokon című kérdéskörhöz.Miután a csinos, fiatal, magas pozíciójú hölgy felkeltette érdeklődésemet, a következő napon, kérdésekkel fordultam hozzá.

- Mi a dolga egy elnök asszonynak?

- A menedzselés. Ebbe minden beletartozik: a szakmapolitikai lobbizások, a szakmai érdekérvényesítések. A kórházakban dolgozók presztízsének, valamint a betegélelmezés javítása. A dieto-terápia is idetartozik. Ez tulajdonképpen a táplálás terápiája. Ennek az a lényege, hogy a kutatások kimutatták, ha megfelelően táplálkozik a beteg (és az egészséges) csökkent a kórházi napok száma, kevesebb a gyógyszerköltség és a szövődmény.

- Egy egész napos értekezlet után van. Miről volt szó?

- Most van a határideje az újságunknak, amely kéthavonta jelenik meg és főleg a dietetikusoknak készül. Aztán, szót ejtettünk a jövő évi március 7-ei konferenciánkról, melyet a sport- és wellness tárgykörben rendezünk meg.

- Ön számtalan országban tanult és számos publikációja jelent meg. Mindig mindenhol az egészséges étrend kialakításában jár élen. Elmesélné mit evett ma?

- A reggelim joghurt és zabkorpa volt. Délelőtt és délután gyümölcs, ebédre sóskát ettem natúr csirkével. Nem térek el az alapelvünktől, hogy gyakran és keveset kell enni. Sőt, még egy kutatás azt is kimutatta, hogy a fogyókúrázni szándékozóknak is ez javallt!

- Elevenítsen fel a kedvemért egy kairói napot, ahol tanulmányúton járt.

- Egy állami  kórházba voltam beosztva, arrafelé olyan, hogy dietetikus, nem létezik. Inkább belgyógyászati feladatokat láttam el. Mielőtt kimentünk, beoltottak mindenféle betegség ellen, és a lelkünkre kötötték, hogy ne igyunk csapvizet. A nővérszálláson a frizsider tele volt ásványvizes üveggel, azt fogyasztottuk jóízűen. Egyszer valaki észrevette, hogy azt a csapról töltik fel. Innen kezdve már nem vigyáztunk, ettünk gyümölcsöt, és nem féltünk semmitől!

- Jól hallottam, hogy a tenisz meg a cselló egyformán kedves hobbija?

- A tenisz még annál is több! Ugyanis világéletemben versenyszerűen sportoltam. A cselló is fontos az életemben, de ez a kettő elég nehezen jön össze. Míg az egyiket keményen, a másikat lágyan kell fogni.
 
- Látom, ügyel a divatra.

- Úgy öltözködöm, ahogy a kedvem tartja, szeretem a színeket. Túlzásokba persze nem esek, mert a külalakommal is hitelesnek kell legyek. Szóval törődöm magammal, de csak a normális határokon belül.

- Van ideje koncertre, moziba, színházba járni?

- Akad. Nemrég voltam a Mátyás-templomban egy koncerten. A feladataim persze elsodornak. Például holnap indulok Párizsba egy konferenciára.

- Végezetül kérhetek egy munkaköri szívességet? Elkészítene nekem egy egyénre szabott diétát?

- Hó-hó! Az nem ilyen egyszerű! Ahhoz nagyon sok idő kell! Ha megbeszélünk egy találkozót, akkor semmi akadálya!

- Köszönöm! Élek majd vele!

Bozsán Eta