vissza

Szilvi a makrobiotika „nagyasszonya”

dec
21
2009

A fenti nagyasszony kifejezést nem is kellett volna idézőjelbe tennem, mert Sebestyén Szilvia nem jelképesen az, hanem konkrétan. Végighallgattam egy előadását a Korkontroll Társaság legutóbbi összejövetelén, és amit mond, és ahogy mondja ez felkeltette az érdeklődésemet.

- Említetted, hogy milyen sok szakmád, munkahelyed volt. Milyen iskolákat jártál ki ezekhez?

- A közgazdasági érettségit együtt tettem le a zeneiskolaival. Diákkoromban sok zongoraversenyen vettem részt. A Zeneakadémián készülő rádió felvételeknek, én voltam a zongorakísérőjük. Közben elvégeztem népművelő szakot, a zenetanár szakot, így karvezetői képesítést is szereztem. Voltam népművelő, zenetanár majd saját céget alapítottam, ami a szervezetfejlesztéssel, és képességfejlesztő-kommunikációs tréningekkel foglalkozott. Ezután megbetegedtem. Felszámoltam a cégemet és elkezdtem tanulmányaimat a japán Michio Kushi professzor Intézetében. Aztán alapítványt hoztam létre, melynek segítségével hirdetjük az „igét”.

- Hoppá és mi lett a betegségeddel?

- Legalább 30 éve a teljesítőképességemet visszahúzta, a napjaimat befelhősítette egy emésztőrendszeri probléma. Kellemetlen tünetekkel járó bélpanaszaim voltak, gyomorgörcsök, puffadás, majd a végén véres nyálkás széklet. Ilyenkor diagnosztizálják a vastagbél különböző megbetegedéseit. Ezen kívül folyamatosan urológiai problémáim is voltak, amelyek egy hetes kórházi ápolás után tünetileg elmúltak. A gyökér-ok megmaradt és persze évről-évre komolyabb panaszokat okozott. Ez is elképesztő fizikai fájdalommal, rosszulléttel járt.

- Szinte halmoztad a bajokat.

- És még nincs vége! A menstruáció is hihetetlen szélsőséges panaszokat produkált. Havonta arcüreg gyulladásom volt, amit a Szent István kórházban mostak ki. Szóval a végén felkelni is alig tudtam, életerőm fogyott. Szerencsére ebben a rossz állapotban találkoztam a makrobiotikával, ami reményt adott. Láttam felépülteket, olvastam a Kushi Makrobiotika honlapon a sok-sok visszajelzést. Lelkesedésem határtalan volt. Az USA-ban elvégeztem egy Táplálkozástudományi kurzust.

- Minden információnak a lényege az volt, hogy mit kell enni?

- Úgy van. Felépülésem oly élményt adott, hogy azóta több mint 50 önkéntes munkájának köszönhetően 6 év alatt kb. ötezer fő részére tartottunk előadásokat a makrobiotikai táplálkozás tudományáról. Létrehoztam az Első Magyar Makrobiotika Intézetet. Most már saját magam készítek gyógyító étrendeket azoknak, akik szeretnének felépülni vagy megszabadulni civilizációs megbetegedésükből. Enni kell valamit, akkor már olyan ételt válasszunk, ami az épülésünket szolgálja. Természetesen kerülni kell azokat a szintetikus, modern ételeket, amelyek a megbetegedés kialakulásához vezettek.

- Örömödben, hogy meggyógyultál, egész életed erre tetted fel.

- 14 receptes könyv áll rendelkezésére azoknak, akik gyorsan és olcsón szeretnének ételeket készíteni ily módon. Az összetett szénhidrátok (gabonák) stabilizáló energiája hiányzik a modern ételekből, amely az alapja ennek a földi civilizációnak. Teljesen megborult az egyensúly. A felesleges húsfogyasztás agresszívebbé, parancsolgatóbbá, türelmetlenebbé teszi az embereket. A gabonák, a bab-lencse-borsó félék energetikailag középpontban vannak. Ezek legyenek bázis ételeink. Édességnek-desszertnek jó minőségű összetett szénhidrát (gabona alapú édesítőket) használjuk, mint pl. rizs szirup, búza szirup, árpa maláta, kukorica szirup. Ami kell a testnek attól nem lesz túlsúly, a sok szintetikus élelmiszerrel nem tud mit kezdeni szervezetünk és ezért raktározza el a zsírszövetbe. A természetes ételekből bármennyit ehetünk szálkásak maradunk. Egy híres séf, aki egyébként a táplálkozási világszövetség elnöke, mondta: „Most döbbentem rá, hogy mit jelent a főzés felelőssége. Most tudtam meg. hogy mások egészsége, békéje, harmóniája, az elkészült ételektől függ.”

- Ilyenkor szokás azt mondani, kinek van arra ideje, hogy beszerezzen, és nagy gonddal elkészítsen gyógyító ételeket?

- Heti egy bevásárlással megoldható. A következőket kell venni: sárgarépa, fehérrépa, jégcsapretek, piros retek, zeller szár, karfiol, brokkoli, karalábé, káposzta félék - kínai kel, magyar kel, édes fejes káposzta zöld és lila egyaránt - cukkini, nyári tök vagy téli tök (amilyen évszak van), sok hagymaféle, lila hagyma, póréhagyma, újhagyma, snidling, fokhagyma. Ugyanott megvehetjük a gabonaféléket: barnarizs, köles, árpa, hajdina, búza, zab, rozs, tarkabab, piros bab, apró fehér bab, ezer babféle, csicseri borsó, zöldborsó... barna lencse, zöld lencse, vörös lencse, fekete lencse. Mindehhez hidegen sajtolt olaj, jó minőségű só, fűszerek, oregano, kakukkfű is szükségeltetik.

- És az édesség?

- Rizs szirup, árpa maláta, búza szirup, kukorica szirup. Vagy gyümölcsből készült cukor hozzáadása nélküli készítmények, mint édesítők: szirupok, lekvárok

- Kiknek ajánlod ezt az étkezési módot?

- Minden családnak ajánlom, legyenek bár sportolók, színészek, énekesek. Tökéletesen szép bőrük lesz, és mindig tökéletes lesz a koncentrációjuk.

- Tehát az úgymond egészségeseknek is javallod?

- Egyre többen keresnek fel a megelőzést választók, hisz csaknem minden családban van, vagy volt súlyos beteg és tanultak belőle.

- Életmesélésedből kimaradt a saját családod.

- Nyolcévi házasság után megegyezéssel elváltam, és azóta, a kislányommal együtt élünk. Rozina 14 éves, és határozottan tudja, mit akar. Táncedzésekre jár, egy modell iskolába megy tovább tanulni, ahol művészek oktatják rajzra és jelmeztervezésre.

- Van, bármilyen, a makrobiotikával össze nem függő hobbid?

- Talán a sport és a meditáció annak számít.

Partnereink