vissza

Szenvedélye: a digitális rendszerek

okt
7
2008

Dr. László Imre

A főigazgató úr 2001 óta vezeti a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórházat. Előtte számtalan munkahelye volt, számtalan képzettséget szerzett és rengeteg tanulmányúttal gazdagította tudását. Ezek egy részéről fogok vele beszélgetni, de elöljáróban el kell mondjam, hogy ritka kedves és udvarias ember. Vagy ahogy mondani szokták: egy igazi úr.

- Mi a véleménye a Kor Kontroll Társaság szerveződéséről?

- Az, hogy tökéletes. Elébe megy olyan problémáknak, melyet az emberek (holott saját életükről van szó) nem kísérnek elég figyelemmel. A szakirodalom szerint az egészségügy csak 17 százalékban felelős az emberek állapotáért.  A felelősség „le van osztva” más területekre, pl. oktatás, sajtó stb. Ezeknek segít a Kor Kontroll Társaság a saját eszközeivel.

- Mivel elég sok időt töltött el a honvédségnél, sőt katasztrófa-orvostan ismeretekkel is rendelkezik, használta ezt a tudását valaha?

- Hogyne! Annak idején, amikor a romániai események zajlottak, katonaorvosként sok mindent csináltam a háttérben. Sebesült szállítóvonat összeállításától kezdve, összekötője voltam az egészségügyi és a honvédelmi miniszternek. A másik, az Öböl-válság idejére tehető. Én terveztem a csoportot, én választottam ki a szakembereket és irányítottam a kiképzésüket és a kint lét idején napi kapcsolatban voltam velük. Szóval nemcsak elméleti oldalról foglalkoztam a témával.

- Gondolom katonai rangja is van.

- 1990. március 15-én lettem ezredes, az első olyan, akit nem április 4-én, hanem március 15-én léptettek elő.

- A Közgáz egyetemet hobbiból végezte el?

- Jól néznék ki! Amit ott elsajátítottam, az kizárólagosan az egészségügyre és a kórház-tagozatra vonatkozott. Amit ott tanultam, az teljesen életszerű.

- Sok helyen járt a világban tanulmányúton. Mit tanult meg?

- Intézményi struktúrát, működési rendszert, finanszírozást. Ennek a terméke a sürgősségi rendszer és a mátrix. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az osztályos struktúrát felváltotta egy sokkal jobban alkalmazkodni képes szakmai profilrendszer.
- Nem baj, ha ezt nem értem?

- Elmagyarázom szívesen. Van egy sebészeti osztály 60 ággyal, melyből húsz üres. Egy másik osztálynak viszont kevés az ágya. Minden szakma annyi ágyat kap, ahány betege van, mert nem nagyon logikus, hogy egy időben egy adott kórházban ágyhiány és ágyfelesleg létezzen.

- Olvasom az önéletrajzában, hogy 11 társadalmi funkciója van a sport területén. Különösen a súlyemelést favorizálja. Ön mit sportol?

- Valamikor ifjúsági élsportoló voltam, ma már csak teniszezem.

- Meséljen arról, amikor ráér mihez nyúl? Mit részesít szabadidejében előnybe.

- A digitális technikát, a fotózást, a videofelvételek készítését és ezek rögzítésével kapcsolatos teendőket. Nagyon jó gépeim vannak, ez a maradék időmet kitölti, mert otthon is sokat dolgozom.

- Mit szól ehhez a család?

- Unják, hogy csak a hátamat látják. A fiam már önálló életet él, a feleségem pedig beletörődött abba, hogy van egy félőrült, munkamániás férje.     

Bozsán Eta