vissza

Sportdiplomás közgazdász

szept
1
2007

Gadanecz András

A 77 Elektronika Kft. belkereskedelmi igazgatójának fogalma sincs, hogy jómagam hányszor „ellenőriztem” le, hogy milyen céget képvisel. A vércukorszintmérőkre szakosodott 77 Elektronika ajtaján – érintettként - évek óta belépek. Minden alkalommal az elégedettség érzésével távozom, annyira udvariasak, kedvesek és problémát megoldóak a munkatársai.

- Nem akarok nagyon belterjes lenni, de mikor készül olyan „gép”, amely sejtnedvekből állapítja meg a vércukorszintet?

- A jelenlegi fejlesztési irány nem erre megy. Ma a fókuszunkban a széleskörű önellenőrzést tartjuk. Minden évben kijön egy olyan vércukorszintmérő, ami valamilyen plusszal rendelkezik. Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen kontrollálják magukat. Erre azért van szükség, mert a legújabb adatok szerint a lakosság 10 %-a is érintett lehet a cukorbetegségben, és sokan nem is tudnak a bajról. Ezt alátámasztja az a saját felmérésünk is, amelyet a SZÉP szombat elnevezésű programsorozaton készítettünk 2 ezer ember bevonásával. Ebből az derült ki, hogy a válaszadók 11 és fél százaléka tudja magáról, hogy cukorbeteg, de a fele sem ellenőrzi rendszeresen a vércukrát. Azt is tudjuk, hogy hányan vannak az „előszobában”.

- Miért? Ön szerint megúszható a korai felismeréssel?

- Hogy megúszható-e, az részben egyén felelőssége. Sokat tehet érte, például, ha  megváltoztatja életmódját, étrendjét, leadja a súlyfeleslegét. Tény, hogy amikor enyhe esetről van szó, visszafordítható, normalizálható az állapot. És ha mégsem, akkor is a szövődmények nagy részétől megszabadulhat, mint fenyegető jövőtől, ha kontroll alatt tartja a vércukorszintjét.  

- Tehát a legfontosabb a kontroll. Gondolom így kapcsolódik a cége a Kor Kontroll társasághoz.

- B. Király Györgyinek régóta van kapcsolata a 77 Elektronikával. Részt vettünk több közös rendezvényen. Aki a mi szekerünket húzza, az nekünk partner. Ugyanis közös célpontot találtunk az önellenőrzésben, a kontrollban.

- Nem értem, hogy miért nem lett orvos, hiszen hosszú ideje csak orvos körüli, illetve betegkörüli munkahelyei voltak.

- Ez fel sem merült bennem! De, ami igaz az igaz, sokszor fogadtak már úgy, hogy na itt van a „pályaelhagyó”. Sportoló voltam, eredetileg testnevelő tanári diplomát szereztem, szóval ebbe az irányba indultam. Abban a gimnáziumban tanítottam, ahol annak idején végeztem.

- A karate csak mozgás, vagy több annál? Kelet csodái is beleférnek?

- Sokkal később jártam Keleten. Én már a nyolcvanas évek legelején, a hőskorban kezdtem ezzel foglalkozni. Persze amikor kijutottam a karate hazájába, a másfajta kultúra nagyon nagy hatással volt rám. A gyakorlást majd 20 év után abbahagytam, de a szellemisége megmaradt.

- Térjünk vissza a karrierjére.

- Úgy hozta az élet, hogy kereskedelmi területre keveredtem, és közgazdasági diplomát szereztem. A gyakorlati tudást a Johnson and Johnson orvostechnológiai részlegénél szedtem fel az elmúlt 11 év alatt, ott tanultam meg mindent, ami ehhez az egészségügyi marketinghez, szervizhez szükséges. A nemzetközi tréningek sem hanyagolhatóak el ebben a szempontból. Sok időt töltöttem az Egyesült Államokban, valamint Európa nagyvárosainak tréningközpontjaiban.

- Hány főből áll a 77 Elektronika?

- A cég több mint 250 főből áll. A legtöbb ember a gyártásban és a fejlesztésben dolgozik.

- Család? Szabadidő?

- Van két fiam, az egyik 11 a másik 12 éves. A nagyobbik már szintén karatézik. Sajnos elég szűkös az időm, amit rájuk tudok fordítani. Ezért aztán megpróbálom összehozni a hobbit a családdal. A kerékpározás azért szerencsés dolog, mert a fiaim is partnerek ebben. Alapító tagja vagyok egy túramotoros egyesületnek. Egy-egy hétvégén ilyen programokat is szoktunk szervezni.

- Gondolom színház-mozi szóba sem jöhet.

- De! Két-három havonta eljutunk egy-egy színházba. És hál istennek, ahogy nőnek a gyerekek, lassan elmúlik az az időszak, amikor a moziban csak rajzfilmeket nézhetünk meg.

Bozsán Eta