vissza

Sóstop!

máj
19
2012

A Magyar Táplálkozástudományi Társaság konferenciát rendezett május 14-én a bevitel csökkentéséről. Hogy ez miért fontos?
A túlzásba vitt sóbevitel növeli a vérnyomást- mindkét nemben és minden életkorban!- a jelentős mennyiségű tartós sófogyasztás pedig magasvérnyomást okoz. Sőt, a fokozott sóbevitel a magas vérnyomástól függetlenül is növeli az agyvérzés, a vesebetegség, valamint a bal kamrai izomtömeg-vastagodását, illetve ezek kockázatát. A statisztikák szerint a magyar lakosság halálozási okai között több mint 50 százalékban szív- és érrendszeri betegség szerepel. A sóbevitel csökkentése napi 5 grammal mintegy negyedével csökkentené az agyvérzés és ötödével a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.
A konferencia előadói között az egészségügy képviselői mellett megjelentek az élelmiszeripar szakemberei is. Nem véletlenül.
Az igazi áttörést az ő reakciójuk jelenthetné, hiszen a kardiológusok, nephrológusok hiába apellálnak a tudatosságunkra, ha az éttermekben, a közétkeztetésben a sózás a divatos, és ha az élelmiszerekkel – hús, pék , sajtfélék- visszük be az elfogyasztott só mennyiségének háromnegyedét. Azaz élelmiszereink egész egyszerűen túlsózottak. Ezt felismerve javasolták például az idei Kardiológiai Világkongresszus résztvevői a sóadó bevezetését, tekintettel a szívinfarktusok és a stroke egyre növekvő számára.
Visszatérve Magyarországra: természetesen vannak végek, amelyek csatlakoztak az OÉTI által koordinált sóstop kampányhoz. A kaposvári KOMÉTA képviseletében Bódi Krisztina elmondta, hogy a cég olasz tulajdonosai,- akik annyira komolyan veszik Magyarországot, hogy idetelepülve gyerekeiket magyar iskolába járatják- szívesen kapcsolódnak a kampányhoz, hiszen Olaszországban kevésbé sóznak, mint nálunk. A KOMÉTA vállalta,
hogy szép lassan, fokozatosan, hogy a fogyasztó számára az élvezeti érték ne változzon- 16 százalékos sócsökkentést hajt végre.
Egyed Linda / FINO-FOOD/ hangsúlyozta, hogy az ő cégük is csökkenti a sajtok sótartalmát, persze az érési folyamatok figyelembevételével, nem ekkora arányban.
Werli József a Magyar Pékszövetség és Sütőipari Egyesülés nevében beszámolt arról, hogy a pékek számára kötelezővé teszik a sócsökkentést, és, hogy Pékakadémiát szerveznek, ahol a sócsökkentés technológiáját is tanítják. Termékeik sótartalma általában 1-2 százalékos, persze, a 4 százalékos sós perec sem ritka. Ha megeszik valaki mondjuk 30 dkg kenyeret, már el is érte a napi ajánlott 5 gr sóm ennyiséget.
Fura összefüggésre hívta fel a figyelmet Incze Kálmán az Országos Húsipari Kutatóintézetből, mondván a só alapvetően tartósítószer, és ha például a húskészítményekből kivonják, a védőgázas csomagolás megbontása után mondjuk a párizsi nem három napig csak egy napig áll majd el. Ráadásul megnövekedik a mikrobák, baktériumok szaporodásának esélye, így növelniük kell a só helyett az E számú adalékanyagokat. Bár a szakembernek igaza lehet, megoldás létezik, hiszen például Portugáliában , 2010. májusától rendelet szabályozza a pékárúk sótartalmát.
Az iparral való együttműködés mellett a program másik fő eleme a lakossági felvilágosítás. lehet. Tudjuk, hogy a magyar konyha híresen sok sót használ, 3-4 hét is kell ahhoz, mire valaki megszokja ugyanazokat az ételeket kevesebb sóval. Szerencsére vannak fűszerek, amivel kiválthatjuk a sót. Néhány étteremben már most se aknak az asztalokra a sót, de ahhoz, hogy ez a szokás széles körben elterjedjen, kell az is, hogy mi vendégek ne reklamáljunk, és ne jegyezzük meg, hogy milyen hely az, ahol még sópatika sincs az asztalon.

B. Király Györgyi