vissza

Remek onkológus, büszke apa…

máj
4
2009

Dr. Kásler Miklós  , az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója  Sárváron járt a Tinódi Lantos Sebestyénről elnevezett gimnáziumba.

- Ez a kiváló gimnázium azért viseli Tinódi Lantos Sebestyén nevét, mert vándorlásai közben gyakran lelt menedéket Nádasdi Tamás nádor sárvári várában, ahol egyébként az első magyarnyelvű könyvet nyomtatták. (Erdősi Szilveszter János). Tinódi érdeme az volt, hogy szinte reménytelenül nehéz helyzetben, fáradhatatlanul gyűjtögette a híreket, megörökítette az eseményeket, és hozzájárult a középkori magyar kultúra fejlődéséhez, töretlen optimizmusával, a túléléshez. Minden esemény elmúlik, feledésbe merül, ha nincs aki megörökítse.

- Látom, hogy Wald Béla pályázaton kétszer is első helyet ért el. Ki volt a névadó? 

- Prof.dr.Wald Béla az Országos Onkológiai Intézet első főigazgatója volt, aki az Eötvös Loránd Rádium Intézet lebombázása után, a Szieszta Szanatóriumban újjá szervezte a daganatos betegek ellátását. Tervei alapján határozták meg az Országos Onkológiai Intézet feladatkörét, és hozták létre az onkológiai hálózatot az országban. Ez a szerkezet az akkori kor követelményeinek messzemenően megfelelő, korszerű struktúra volt. Az Ő elődje volt Czunft Vilmos professzor, aki a II. világháború frontvonalán vitte át, úgy mentette meg  ragtapaszokkal testére erősítve, a betegek ellátását szolgáló magyar rádium kincset. Wald Béla professzor özvegye hozta létre azt a pályázati lehetőséget, melyet fiatal onkológusok pályázhattak meg.

- Köszönöm a hiteles választ. Váltsunk. Mi a helyzet a fej-nyak tumorokkal? Több van? Kevesebb van? Gyógyíthatóak-e? Segít-e a lézer?

- A fej-nyak tumorok miatti halálozás az utolsó 15 évben 260 %-kal nőtt, ez az összes daganat lokalizációja közül messze a legrosszabb eredmény. Ennek sok oka van, melyeket legnagyobb részben feltártunk és megelőzésük, illetve komplex kezelésük érdekében is jelentős  előrelépéseket tettünk. Legnagyobb probléma az, hogy a betegek későn fordulnak orvoshoz, így csak nagyon előrehaladott stádiumban lehet elkezdeni a kezelésüket, amikor már a teljes gyógyulási esély csekély. A sebészi lézerekkel való gyógykezelést Európában a legelsők között kezdte el az Intézet Fej-nyak Sebészeti Osztálya. Ez az eszköz rendelkezik az onkológia összes műtéttechnika előnyével. Ez tette lehetővé a daganatok struktúra-, funkció-és esztétikum megtartó műtétek javallatainak jelentős kiterjesztését. Más típusú lézereket az orvostudomány más területén használnak.

- Hihetetlen, hogy mennyi szakkönyvet írt. Hogy hány tudományos minősítést kapott, mennyi  társaságnak, kollégiumnak, szerkesztőbizottságnak tagja. Hány életet élt? Ha álmából felébresztik, el tudná mondani az összes egyesületi tagságát?

- A szakkönyvek nagy számának az a magyarázata, hogy a magyar szakirodalomból hiányzott néhány közhasznú munka, ezeknek a pótlása sürgető volt. Ezek közül hiánypótlónak tekinthető a fej-nyak daganatokról írt komplex egyetemi jegyzet, a gége, a légcső és az algarat műtéttechnikájáról szóló könyv. 1985-ben a sebészi lézerek felhasználásáról Bánhidy professzorral együtt írtuk, a Berlinben kiadott első közép-kelet európai összefoglaló munkát. Háromszor adták ki a teljes onkoterápiás kézikönyvet, amely megteremtette  az egységes kezelés lehetőségét. Kitüntetőnek érzem, hogy a WHO daganatokról összeállított World Cancer Report 2008 egyik szerkesztője lehettem. A tudományos kitüntetések, a társasági tagságok, szerkesztőbizottságok tagsága, stb. az elvégzett munkából következett. Egyébként egy életet éltem, de kitöltöttem munkával. Nemcsak álomból ébredve, de éber állapotban sem gondolom, hogy el tudnám mondani az összes egyesületi tagságot.

- Mind emellett arra is jutott ideje, hogy a Kor Kontroll Társaság munkáját is megismerje.

- A Kor Kontroll Társaság közhasznú tevékenységet végez. Rendezvényei és tevékenysége révén számtalan rákkal kapcsolatos közhasznú ismeretet közvetít a társadalom felé, és számtalan tévhitet segít eloszlatni. Rendkívül pozitív a véleményem róluk.

- Olvastam valahol, hogy büszke apa. Mivel érdemelte ki a fiú ezt a jelzőt?

- A fiamra azért vagyok büszke, mert annak ellenére, hogy kevés időt tölthettem vele, sok jó tulajdonságot testesít meg. 25 éves, jogi egyetemet végzett, elkezdte a Phd tanulmányait. Sok olyan tulajdonságot látok benne, amelyek előre vetítik, hogy megtalálja a helyét az életben.

- Úgy tudom, szeret kertészkedni. Mit szeret a legjobban ültetni? Fát? Virágot? Bokrot?

- A természetet szeretem és védem, mindig az évszakoknak megfelelően gondozom a kertemet. Ugyanakkor nagy figyelmet fordítok arra, hogy az Intézet csodálatos parkja is nyugalmat, szépséget és harmóniát sugározzon betegeink számára Nálunk  található Buda egyik legszebben gondozott parkja. 

- Hobbiként a történelmet kedveli. Ki előtt veszi le a kalapját?

- Valóban sokat olvasok. Én azokat az embereket becsülöm nagyra, akik képesek térben és időben gondolkodni, képesek felmérni az események hátterét, mozgató rugóit és a következményeket, emellett pedig gondolataik, adottságaik révén képesek változásokat indukálni. Ennyi jó tulajdonság persze egy emberben ritkán összpontosul. Gyermekkorom legkedvesebb történelmi személyisége Tomaj Dénes nádor volt, aki a Muhi csatában felvette a király páncélját és magára vonta a tatárok támadását, így halálával megmentette IV. Bélát, aki így kapta meg a sorstól a lehetőséget az ország újjáépítéséhez. Ugyanezt tette egyik elődöm Czunft Vilmos is, aki halála révén biztosította 1945 után a rákos betegek kezeléséhez a rádiumot.