vissza

Réka az új alelnök

ápr
14
2010

- Mi a kedvenc ételed?

- Zöldséges rizstészta, - Pad thai. A tésztát leforrázom, mogyoró olajban megpárolom a kockára vágott zöldséget, a rizstésztát leszűröm és összekeverem.

- Biztos finom. De ugye nem baj, ha nem próbálom ki, csak terjesztem…? Ezt Dr. Hargitai Rékának a Kor Kontroll Társaság legutóbbi közgyűlésén egyhangúan megválasztott alelnöknek mondom. A mosolygó barnaszemű doktornő rövid életrajza: 1994-ben végezett az Orvostudományi Egyetemen, egyből a László kórházba került, ahol hat esztendeig patológusként dolgozott. Ezt követően került az Egészségügyi Minisztériumba, ahol elsősorban prevenciós, betegségmegelőző programok és az EU csatlakozáshoz kapcsolódó témák szakértője lett, majd a Népegészségügyi Főosztály helyettes vezetője. 2006 óta az Országos Alapellátási Intézet a munkahelye, ahol részben a betegellátással, részben pedig prevenciós programokkal foglalkozik.

- Otthagytad az orvosi munkát, pedig a patológusok a krimikben a legtöbb rejtélyt megoldják. Miért mentél el irodistának?

- Azt gondoltam, hogy a prevenciós programok sokkal fontosabbak. Megelőzni egy betegséget fontosabb feladat mindennél. Abszolút hittem abban, hogy ezzel meg lehet váltani a világot.

- Mi volt a feladatod az EU-ban?

- Népegészségügy volt az is. Brüsszelben , Luxemburgban részt vettem több stratégia feladat kidolgozásában, én képviseltem hazánkat . A téma többnyire a betegségmegelőzés volt, annak a „tannak” a hirdetése, hogy „Éljünk úgy, hogy egészségesek maradjunk.” Konkrétabban: a testmozgás és táplálkozás fontossága, a dohányzásról történő leszoktatás stb.

- Ezek szerint beszélsz nyelveket?

- Angolul nagyon jól, de németül sem lehet eladni.

- Mindehhez hány éves is vagy?

- Muszáj vallani? Most múltam 40.

- Mit szólt a férjed, az utazásokhoz?

- Addigra már elváltam.

- Most lehet, hogy megmosolyogsz, de mi az az alapellátás?

- Az egészségügyi ellátás három részből áll: kórházi, járó beteg, és a háziorvosi rendszer. Ez utóbbi tartozik az alapellátási rendszerhez, ebben benne vannak a védőnők is, a nővérek, és ahol még van a fogászati ellátás is. Mi egy módszertani központ vagyunk, háttérintézetet nyújtunk a háziorvosoknak. Akár szakmai, akár jogi segítséget kérnek, tudunk nekik adni. Ugyanakkor programokat kínálunk, továbbképzésbe részesítjük őket. Ha valahol hiányzik egy orvos, akkor helyettesítő háziorvossal kipótoljuk a hiányt.

- A Korkontroll Társaság munkáját már ismerted. Miért vállaltad el az alelnöki
tisztséget?

- Mert nagyon fontosnak tartom a megelőzést. Fontos az egészségtudatos magatartás, és ebben egy civil szervezetnek nagy szava van. Ezen felül, látom, hogy milyen lelkes a társaság, programjai tömegekhez jutnak el. Már csak meg kéne fogadniuk az embereknek, hogy ők is tegyenek valamit magukért. Meggyógyítani csak azt lehet, aki akarja is.

- Mit csinálsz, amikor nem az alapellátással foglalkozol?

- Nekem az alternatív dolgok is fontosak, szívügyem. Úgy segíteni a betegeknek, hogy minél kevesebb beavatkozással gyógyuljanak. Partnereket találok nekik a gyógyulásához.

- És te? Mit követsz el magadért?

- Úszás, jóga, spinning..

- Ezt enni vagy inni kell?

- Az edzőtermi kerékpározás egyik típusa. Ezen kívül a vegán étkezés híve vagyok.

- Akkor te nem iszol, és nem dohányzol…

- Talált!

Bozsán Eta

Partnereink