vissza

Ön mennyire stresszes?

ápr
1
2008

Bényei Béla

Hogy mit csináltak nagyapáink dédapáink, amikor idegesek voltak, ma már nem lehet tudni. Egy biztos, hogy ha feltámadnának csak egy órára, lenne min csodálkozniuk. Én, aki számtalan orvosi vizsgálaton vettem már részt, eléggé edzett vagyok orvosi kütyükben, még én is elcsodálkoztam azon, hogyan lehet mérni a stresszt? Éppen ezért a választ alig vártam Bényei Bélától, aki végzettsége szerint villamos mérnök, foglalkozása szerint értékesítő. Méghozzá azt a gépet értékesíti, mellyel a stresszt lehet mérni. A termék az Energy-Lab németországi cégtől származik.

- Meséljen erről a csodagépről.

- Ha nem is csoda, de nagyon hasznos dolog. Itthoni elterjedtsége mostanság indul be, Nyugaton sem túl régen van forgalomban. A stressz mértékegysége a kardiostressz-index. Ennek van alacsony, emelkedett és erősen emelkedett mutatója. A stresszmérő a szervezet jelzését fordítja le, és bizony van, amikor bajt mutat, és külső segítség kell ahhoz, hogy helyreálljon. A paciens láthatja az állóképességét, a mentális hatásokkal szembeni ellenálló képességét. A szív- és érrendszeri mutatókat, stb.  Ezeket méri a gép. Ugyanúgy, mint ahogy megszoktuk a koleszterin vagy a vércukormérést, ehhez is hozzá fogunk szokni.

- Hogyan lehet egy ilyen méréshez hozzáférni?

- A cél az, hogy a háziorvosoknak is legyen egy ilyen készüléke. Akárcsak a vérnyomásmérő, ez is legyen az asztalán. Ezen kívül vannak mérőpontok egyes gyógyszertárakban, fitness-termekben. A cél az, hogy mindenki hozzáférjen, hogy tisztába legyen azzal, hogyan áll a szervezete ebben a küzdelemben. Másrészt, a mérésekre felkérnek különböző cégek, akik maguk is egészségmegőrzéssel foglalkoznak. Egészségnapokra, rendezvényre is kimegyünk. De olyan is volt már, hogy vállalatok kerestek fel, mert az „eredményt” fel kívánják használni. Hozzá tenném, hogy a stressz nem azonos az idegességgel. A stressz jelzés, hogy lassítani kell, mert megléte lenyomhatja az immunrendszert, beszűkítheti az érrendszert. Az egész mérésnek a prevencióban van nagyon fontos szerepe.

- Kimondta a kulcs szót. A prevenció. Gondolom a Kor Kontroll Társasággal ennél a pontnál van kapcsolódása.

- Így igaz. Már kétszer-háromszor ott voltunk egy-egy rendezvényén, még a dohányzás elleni napon is. Azt vettem észre, hogy az emberek szívesen méretik magukat, egyfajta tükröt kapnak arról, hogy az egészségük milyen minőségű.

- Hol lesz legközelebb?

- Június 28-án a Bókay-kertben, a Kor Kontroll Társasággal. Június 21-én pedig a Hajógyári Szigetre kaptunk felkérést az egészségsátorba.

- Nem beszéltünk még arról, hogy mit tegyen az, akinek magas szintet mutat a stresszmérő.

- A legjobb gyógyír a testmozgás. Az élet minőségének egyfajta javítása. Az étkezés, a friss levegő a már említett testmozgás mellett.

- Gondolom, Ön eszerint él.

- Van egy vidéki száz éves házunk, ott töltjük a hétvégeket. Ez egyúttal meg is határozza az életünket, mert van egy nagy kert, a ház állandó felújítást igényel. Az egész egy kis erdőben van, ahol 30 méteres tiszafák és ezüstfenyők ontják a friss levegőt.

- Más kikapcsolódásra is futja?

- Két felnőtt gyerekem van, nagyon szeretek utazni, filmeket nézni, zenét hallgatni. A számítástechnika környékén mindenevő vagyok. Szeretem a musicaleket is, mellyel a lányom fertőzött meg, a fiam a filmekkel. Minden mozit meg kell nézzek, ami neki tetszett.

Bozsán Eta

Partnereink