vissza

Nem orvos, mégis segít a betegeknek

máj
1
2008

Winklerné Raab Anikó, a természetgyógyász

Életútja (mint jó néhányunké) elég ágas-bogas. Siófokon, ahol született ott járt középiskolába, majd Szombathelyen végezte el a Tanárképző Főiskola népművelés-magyar szakát. Sok évet dolgozott művelődési intézményeknél, majd a „nagy” váltás 1983-ban következett be. Akkortól ugyanis érdeklődése másfelé fordult. Évekig egy saját és sikeres ügynöki irodát vezetett, melynek témája egy lakáshigiéniai program volt. Innen már csak egy ugrás volt, hogy saját családja érdekében kitanulja a természetgyógyászatot.

- Erről mindent mesélj el. Ki miatt fordultál a gyógyítás felé és milyen eredménnyel?

- Én már, mint népművelő tanár is azt tartottam szem előtt, hogy segítsek az embereknek az önmegvalósításban. Hogy felhívjam a hallgatók figyelmét arra, hogy mi is tehetünk azért, hogy egészségesek maradjunk. Vagy ha megbetegedtünk, annak legyen egy elviselhetőbb állapota. Édesanyámnak egy régen meglévő sokízületi gyulladása van, emiatt nehéz élete volt és a nővéremmel együtt sokat törődünk vele. Amikor 60 éves lett, az orvos azt mondta, nincs mit tenni. Akkor elhatároztam, hogy segítek, hadd legyen gondtalanabb, elviselhetőbb idős kora.

- Mondd már a „varázsszereket”!

- Olyan nincs! Nem szűkíthető le egyetlen dologra. Az ember elkezdi a testi dolgokkal és kiderül, hogy a lélek is ott van a bajok mögött. Anyukámat fiatal korában a háborúban érte nagy trauma. A mágneses ágyon kívül, az étrendjét is én állítom össze, egyszóval ma fájdalom mentesebb az élete.

- A Kor Kontroll Társaság legutóbbi összejövetelét találkoztunk, ahol Bényei Bélával közösen mértétek a hallgatóság kérésére egy speciális géppel a stresszt mértétek. Hogy van ez a dolog? Mindig jöttök, ahova hívnak?

- A Kor Kontroll Társaság összes rendezvényére elmegyünk, ezzel a méréssel támogatjuk az ő elképzeléseiket. Céljaink közösek: felhívni a figyelmet arra, hogy az ember saját felelőssége is, (nemcsak az orvosoké, a külvilágé), hogy milyen állapotban van.  A módszerrel egyébként 2005-ben ismerkedtem meg, akkor kezdtünk el Bényei úrral az Energy-Lab német cég EKG berendezésével foglalkozni. Azóta együtt végezzük a műszer bevezetését, értékesítését, mert a prevencióban és a terápiás alkalmazásban nagy segítséget nyújthat.

- Te az én mérésemnél nem voltál jelen. 100-at mért rajtam a stressz gép! Állítólag ennél már nem is lehetne több.

- Ahhoz, hogy biztosat tudjunk, több mérés is szükséges. Ha 50-nél több, akkor ki kell alakítani egy módszert, mellyel le lehet küzdeni a bennünk felgyülemlett stresszt.  Egyik ilyen módszer lehet a mágneses ágy. Nyolc percig fekszel rajta és a mágneses tér ellazítja az izmokat, több oxigén jut a sejtekhez és az anyagcsere is fokozódik. Bizonyos betegségek esetén cukorbaj, koszorúér-szűkület, pajzsmirigy, vagy depresszió természetesen magasabb, mint a kívánt százalék. Ilyenkor az illető olyan belül, mintha nagy erőfeszítéseket végezne a szervezete. 

- Mondd, és az orvostudomány mit szól mindehhez?

- Elfogadja ezt a módszert. Számos helyen már nagy sikerrel alkalmazzák. Semmi új tudományt nem használ, csak az ismereteket fogja össze és „tálalj”. Természetesen a legmagasabb szakmai fórumon vizsgáltattuk be, és kértünk róla véleményezést és kaptunk is a szakma ajánlásával kiváló minősítést. Ennek lényege: a berendezés kiválóan alkalmas a prevencióban, a szűrővizsgálatokon, illetve a munka-alkalmassági és foglalkozásügyi vizsgálatoknál.

- Ennyit a tudományról. Lazuljunk. Máris gyakorlom a stressz-oldást. Mesélj,  te hogy lazulsz?

- Nagyon szeretek a lányommal filmet nézni. Együtt járunk úszni is. Egy héten háromszor tornázni is megyek. Az öthónapos kiskutyánkkal is szívesen játszom. A férjemmel pedig, ha tehetjük, sokat utazunk. Van, hogy külföldre, de legtöbbször a siófoki szülői ház felé vesszük az útirányt, mert jó beszippantani az ősi falak illatát.

Partnereink