vissza

Nem csak szexuális úton terjed

ápr
22
2006

A gombás hüvelyfertőzésről szóló sorozatunk első részében a nagyszámú előfordulásra figyelmeztettük olvasóinkat. Ez alkalommal a terjedéséről, illetve a kialakulásában szerepet játszó külső-belső hatásokról lesz szó.

Szerző: Kiss Éva

Figyelmeztető jelek

A női intim testtájak gombás fertőzésére, illetve a már kialakult, gombás eredetű hüvelygyulladásra utaló jellemző tünet a hüvelynyílás és a nagyajkak tájékán jelentkező intenzív viszketés, a szokásosnál jóval bőségesebben termelődő, többnyire fehér színű váladék (amit folyásnak neveznek, de valójában inkább krémes az állaga, vagy aludttejre emlékeztet), esetleg a gyakoribb vizelési inger, fájdalmas vizelés.

Törékeny belső egyensúly

A hüvelyi gombás fertőzés létrejöttéhez két tényező együttes meglétére van szükség: egyrészt a fertőző gombák jelenlétére, másrészt a hordozó szervezet érzékennyé válására.

A gombás hüvelyfertőzés (candidosis-candidiasis, Candida-vulvovaginitis) a nők körében igen gyakori, négy nő közül három biztosan megtapasztalta már magán. Mi okozza? A köztudatban a nemi érintkezés során, vagy nyilvános illemhelyeken, uszodákban "kapott" fertőzésnek tulajdonítják. Valóban van jó néhány olyan fertőzés, amely nemi úton terjed, de a gombák elszaporodásához, bármilyen furcsa is, nem feltétlenül szükséges külső hatás, kívülről jött kórokozó. Szervezetünk működéséhez ugyanis a gombák (mint például a Candida Albicans) jelenléte is hozzátartozik: a belső szerveinkben, a száj nyálkahártyáján, a bélcsatornánkban és a női hüvelyben is jelen vannak. Egészen addig nem okoznak panaszokat, amíg a természetes egyensúly felborulásának következtében túlzottan el nem szaporodnak. Ennek oka általában a mikroflóra összetételének megváltozása, amit leggyakrabban hormonális hatások idéznek elő. Tehát a hüvelyi gombás fertőzés létrejöttéhez két tényező együttes meglétére van szükség: egyrészt a fertőző gombák jelenlétére, másrészt a hordozó szervezet érzékennyé válására. Ha ez a kettő együtt van, kialakul a kellemetlen tüneteket produkáló betegség, amit idegen szóval hüvelyi mikózisnak nevezünk. Az egészséges szervezetben a gombák szigorú kontroll alatt élnek. A női hüvely egészségét is egy igen bonyolult egyensúlyi rendszer óvja. A hüvely mikroflórája normál állapotában savas kémhatású, amely gátat szab a gombák elszaporodásának. Ez az egyensúly azonban igen érzékeny, külső vagy belső hatások könnyen felboríthatják. Leggyakrabban hormonális hatások (pl. terhesség), de sokszor hétköznapi tényezők, mint a stressz, antibiotikumos kezelés, vagy egy egyszerű megfázás áll annak hátterében, hogy a mikroflóra nem tudja teljesíteni feladatát, az egyensúly felborul, a gombák elszaporodnak.

Hajlamosító tényezők és kiváltó okok

Nézzük közelebbről, mely okok játszhatnak szerepet a hüvelygomba kialakulásában! Első olvasásra talán furcsának tűnhet, de a fertőzés létrejöttében akár pszichés okok is szerepet játszhatnak: az érzékenyebb embereket akármilyen pszichés hatás, mint egy-egy utazás, stressz kibillentheti egyensúlyából, fogékonnyá teheti a betegségekre, így a hüvelygomba elszaporodására is. Gyakran a megbetegedés mögött hormonális okok állnak: a hormonháztartás felborulása különösen megnöveli a fertőzés kialakulásának veszélyét. Ez történik például a terhesség alatt, amikor a nők jelentős része átesik gombás hüvelygyulladáson. Az egyensúlyt felboríthatják a hormonális fogamzásgátlók is. Vannak olyan betegségek is, amelyek szintén növelik a gombás eredetű gyulladás kialakulásának esélyét. Ilyenkor egyrészt az immunrendszer gyengébb védekezőképessége, másrészt a belső szerveinkben lévő mikroflóra egyensúlyának felborulása hajlamosít a gombás megbetegedésekre. Ez történik például a cukorbetegség esetén: a cukor felhalmozódása, amely a hüvely nyálkahártyáján is megfigyelhető, kedvez a gombák szaporodásának. Bakteriális eredetű megbetegedésre kapott antibiotikumos kezelés is felboríthatja a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát. Természetesen minden olyan betegség, folyamat, állapot, amely az immunrendszer legyengülésével jár, akár egy radikális fogyókúra, vitaminszegény étkezés is kiválthatja a gombák túlzott elszaporodását a hüvely belső védelmi rendszerének felborulása miatt. Van, aki épp a túlzott tisztaságra való törekvésével okoz bajt magának, hiszen például a felesleges, túl gyakori hüvelyöblítés is tönkreteheti a hüvelyflóra egyensúlyát. A nem megfelelő ruházat, például a műszálas fehérnemű, a túl szoros nadrágok, a strandolás után le nem cserélt, nedves fürdőruha is a gombák szaporodásának teremtenek kedvező körülményeket.

Férfiaknál is előfordul

Ha jóval ritkábban is, de a férfiaknál is előfordul gombafertőzés. A férfiak anatómiai felépítéséből következik, hogy intim testrészeiken kedvezőtlenebbek a feltételek a gomba elterjedésére, a hajlamosító tényezők is kevésbé jellemzőek rájuk. Azonban például a fitymaszűkület ideális helyzetet teremt a gombák megtelepedésének, elszaporodásának. Ilyenkor a makk felszíne viszket, érintése fájdalmas is lehet, a felülete kipirosodik, fehér váladék jelenik meg. A fertőzés kiterjedhet a húgyhólyagra és a prosztatára is. A húgycső (illetve a nyílás körüli bőrfelület) viszketése, a szokásosnál sűrűbben jelentkező vizelési inger, a fájdalmas vizeletürítés jelezheti, súlyosabb esetben alhasi fájdalmakkal, a nemi vágy csökkenésével, átmeneti impotenciával is járhat. Ezek már a férfi húgy- és ivarszervek gyulladásának tünetei. Jó tudni, hogy a gombákat a nők is átadhatják a partnernek, és emiatt "pingpong effektusként" visszafertőződhetnek, még akkor is, ha a kórokozók a férfi testén nem okoznak tüneteket.

Kezelés

A gombaellenes krémmel a partnert is kezelhetjük, megelőzve a visszafertőzést.

Nem érdemes megvárni, amíg a gombás fertőzés nyomán gyulladás kezdődik, hanem minél hamarabb el kell kezdeni a kezelést a tünetek jelentkezése után. Mivel már vény nélkül is kapható többféle hatékony hüvelygomba elleni gyógyszer, így nem szükséges nőgyógyászhoz fordulnia annak, aki korábbi tapasztalatai alapján a tünetekről biztonsággal felismeri az ismételten jelentkező betegséget. Azonban fontos tudnivaló, hogy nőgyógyászt kell felkeresni vele, ha a fertőzés terhesség és szoptatás alatt jelentkezik, illetve ha a fertőzés először vagy egy év alatt több mint négyszer fordult elő, valamint természetesen akkor is, ha bizonytalan valaki a tüneteket illetően. A teljes körű kezelés érdekében jó, ha a gombaellenes készítmény hüvelytablettát vagy kúpot és a külső nemi szervek kezelésére alkalmas krémet is tartalmaz.

forrás: www.hazipatika.com

Partnereink