vissza

Mitől butulunk?

febr
4
2008

Csiba doktor és a víz alatti világ

Csiba László professzor úrnak minden megvan bocsátva. Elsősorban az, hogy nagyon nehéz volt összehozni ezt a beszélgetést. Olyan volt, mint a havasi kürt, mindig lehetett hallani, de látni soha.

- Életrajzát böngészve megakadtam a Japán vonalnál. Ugyanis a németországi 3 év után Hirosimában dolgozott csaknem egy évig.

- Ez 1986-87-ben volt, és érdekes része az életemnek. Közel s távol egyedüli fehér ember voltam, a japánok pedig elég rosszul beszélnek angolul. Abban az időben még fax sem volt, egy héten egyszer tudtam telefonálni. Egyetlen kapcsolatom a külvilággal az angol nyelvű újság volt. Az idegsebész főnököm édesapjának a háború előtt volt egy kórháza, efölött  robbant fel az atombomba (SHIMA HOSPITLA,  a tábla ma is látható a városban) Azért maradtak életben, mert éppen Hirosimán kívül tartózkodtak.

- Tanulni vagy tanítani ment e távoli országba?

- A japán meghívómmal Kölnben ismerkedtem meg, a Max-Planck Intézetben dolgoztunk együtt. Ott barátkoztunk össze és meghívott, hogy mutassam be Japánban az általam kidolgozott állatkísérletes módszert.  Én viszont a központi idegrendszer vizsgálatára  alkalmas ultrahang módszerekkel ismerkedtem meg, olyanokkal, amellyel a koponyán belüli ereket lehet vizsgálni. A távolság ellenére nagyon jól éreztem magam, azóta is élő a kapcsolat, számos japán kolléga volt nálam ösztöndíjasként és én is küldtem orvosokat. Még „gyümölcse” is lett, mert egy szép japán-magyar kislány született, ugyanis a feleség Debrecenbe költözött. Hazatértem után mindent elkövettem, hogy a klinikámnak is legyen ultrahang készüléke. A Soros Alapítvány segítségével sikerült kapnunk egy speciális készüléket 1988-ban, akkor ez nagy dolog volt. Azóta persze egy komoly, sok-készülékes ultrahang-labort alakítottunk ki. A sikeren felbuzdulva megalapítottam a Magyar  Neuroszonológiai Társaságot, mely olyan eredményesen működik, hogy tavaly mi szerveztük Budapesten az európai konferenciát.

- Melyek a leggyakoribb központi idegrendszeri betegségek?

- A mindennapi gyakorlatban a három leggyakoribb központi idegrendszerű betegséget együtt kéne kezelni. A fejfájást, az agyi keringési zavarokat és a szellemi leépüléssel járó bajokat. Mindháromnak a közös gyökere az érelmeszesedés.

- Megállítható az érelmeszesedés?

- A rizikófaktorok kezelése mellett, úgy tűnik, most vannak olyan gyógyszereink, melyek lelassítják, esetleg megfordítják az érfal kóros elváltozásait. Szerintem országosan 24 központban kellene gondozni az infarktusos, az agyi keringési zavarban, és az érszűkületben szenvedő betegeket, ahol együtt gyógyítanak a szakorvosok.

- Debrecenben él, dolgozik. Ott is született?

- Nem. Úgy kerültem ide, hogy udvaroltam egy lánynak, aki Debrecenbe jelentkezett. Engem felvettek őt nem. Azóta Debrecen az otthonom.

- Sok mindenhez gratulálhatnék, annyi kitüntetése van, a legjobban az Év Oktatója kitüntetése fogott meg, amit négyszer is elnyert.

- Valóban erre vagyok a legbüszkébb, mert ezt a hallgatók kíméletlen bírálóként és titkos szavazással „adták” oda. Szerintem azért választottak, mert gyakran bevonom őket a gyakorlati feladatokba is, velem ügyelnek, stb. Azt oktatom nekik, hogy a legkevesebb beavatkozással, a lehető legjobb diagnózishoz kell jutni. Ez az igazi ARS MEDICA.  

- Család?

- Van három gyerekem, azonkívül hét testvérem, Sajnos egy már nem él. Egy családi találkozás minimum 30 fő. A hétből hárman orvosok lettünk, egyik testvérem a l’OREALNÁL dolgozik, mint arckrém fejlesztő, az öcsém az Avon egyik vezető embere, másik öcsém a Miskolci Megyei Kórház vezetője.

- Végezetül meséljen a Kor Kontroll Társaságról.

- B. Király Györgyi.

- Nem folytatja? Csak egy név?

- Igen, mert legendás név. Neki nem lehet nemet mondani. Györgyi is úszik, én is nosztalgiával szemlélem a vizet és a víz alatti világot. 

- Miért pont arra vágyik?

- Egyszer kipróbáltam Ausztráliában a nagy korallzátonyon a búvárkodást. Azóta álmodom róla, mint egy reménytelen szerelemről.

- Professzor úr! Én mondjam, hogy elérhető ez a „nő”? Ha majd ráér, elmegy a horvát tengerpartra, és ott megtalálja. 

- És mi lesz ha kosarat kapok…? 

Bozsán Eta 

Partnereink