vissza

Mi újság a „nyóckerben”?

máj
4
2009

A Kor Kontroll Társaság Kesztyűgyári összejövetelén találkoztam Dr. Dénes Margittal először.  Annyi közérdekű információt osztott meg a hallgatósággal, hogy közelebbről is kíváncsi lettem rá. Orvosként  ugyanis az egészségügyi ágazat tartozik az alpolgármester asszonyhoz.
Miután elvégezte az orvosegyetemet, az Onkológiai Intézetben tette le a szakvizsgát. Később hosszú ideig (26 év) dolgozott háziorvosként, mellette egyidejűleg mentőorvosként. 1998-tól önkormányzati képviselő,  2006-ban a Fidesz-frakció őt jelölte alpolgármesternek.

-  Egy kis emlék-körútra invitálom. Mi szól a mentőorvosi munka mellett? Mi szól ellene? Összehasonlítva a háziorvosi teendőkkel, melyikük kerül ki győztesen?

- 16 évig voltam mentőorvos. A rendszeres mentőzés gyors döntéseket igényelt. Ha nem voltam biztos az általam felállított diagnózisban, utánamentem a dolgoknak. Másnap telefonáltam és érdeklődtem, hogy mi van a beteggel és csak akkor tekintettem befejezettnek az ellátását, amikor visszaigazolódott a diagnózisom. Ezek a könyvből  nem megtanulható részei a szakmának, amit úgy is hívhatunk, hogy rutin. 

- Lehet, hogy rossz kérdést tettem fel. A két dolog (mentő- és háziorvos) összehasonlítása, lehet, hogy nem is szerencsés dolog.

- A háziorvosi munka szintén sokoldalú szakmai tudást igényel. Évente 3-4 életveszélyes állapotban lévő beteget kellett ellátnom. Ahhoz, hogy ne szürküljön be az ember, jó ha a napi rutinfeladatok mellett mással is foglalkozik. 

- Alpolgármesterként most nem gyógyít. Emellett a munka mellett csak az egyetemi oktatásra van lehetősége.

- Ez így igaz! Egyetlen dolog vigasztal, hogy most 70 ezer lakost „gyógyítok”! Ha ebben a nehéz gazdasági helyzetben sikerül új műszereket, bővülő ellátást biztosítani a szakrendelés számára, akkor elégedett, tán büszke is lehetek majd. A többi mellett céljaink között szerepel a kerületi rendelőintézet felújítása, ugyanis az Auróra utcai már elmúlt harminc éves, a külső-belső rekonstrukciót nem úszhatjuk meg! Modernizálása,  korszerűsítése a színvonalas ellátás érdekében történik majd.

- Belátható időn belül vehetik birtokukba az átalakított rendelőt a kerület lakosai?

- Már készülnek  a tervek. Reményeink szerint 1-1,5  éven belül készen lehet az átalakítás. Méghozzá úgy, hogy közben a munkálatok alatt zavartalanul folyik a rendelés, minden a helyén marad. Az Auróra utcai szakrendelő felújítása olyan  reálisan megvalósítható beruházás, mellyel a kerület lakóinak szeretnénk minél jobb és kulturáltabb orvosi ellátást, és persze kellemes környezetet biztosítani.        

- A Kor Kontroll Társaság rendezvényén nagyon otthonosan mozgott. Régi a kapcsolatuk?

- A Kesztyűgyári rendezvény volt az első közös programunk, ezt követi majd június 6-án az Orczy-park, ahol az alkohol és a drogfüggőségben szenvedő családokat várjuk. Meg azokat is, akik csak szórakozni jönnek, mert ők sem kerülhetik el azokat a gondolatokat, melyek ennek jegyében hangzanak majd el. Minden olyan megmozdulást támogat az önkormányzat, mely a betegségmegelőzést és az egészségfejlesztést hangsúlyozza.

- Jut idő és energia a családra?

- Két felnőtt gyerekem van. Csak azt sajnálom, hogy nincsenek unokáim! Időnként nagy családi ebédekre is sor kerül. Máskor együtt megyünk színházba, múzeumba. Van egy különleges hobbim: a kerámia-gyűjtés. Ezeknek a tárgyaknak a megtalálása, a beszerzése teljesen felüdít, és több napig érzem a „kincsvadászat” pezsdítő hatását.