vissza

Méreg nélkül él

márc
4
2008

Tahi Tóth László - A „gróf” úr bio-piacra jár

Ma este a Vígszínházban A kertész kutyája című darabban „grófot” játszik. Abban a színházban, ahová 1964 óta tartozik. Már a főiskoláséveit is ott töltötte. Olyan előadások jutnak eszembe róla, mint Sarkadi Imre Oszlopos Simeonja, vagy Déry Tibor-Presser Gábor Képzelt riportja. Nem beszélve a három Csurka-darabról, a Házmestersiratóról, a Ki lesz a bálanyáról, vagy a Deficitről. Nekem az utóbbi volt a kedvencem. Vagy ott vannak a legendás filmjei, a Szerelmes biciklisták, A vörös grófnő, a Mi lesz veled Eszterke? Szóval se szeri se száma azoknak a színházaknak, filmeknek, tévéjátékoknak, kabaré-jeleneteknek, melyben láthattuk és szerethettük. A Jászai-díjas, Érdemes művész, Pro Comedia díjas művészt elöljáróban arról faggatom, hogy mi köze a Kor Kontroll Társasághoz?

- Mivel B. Király Györgyi nagy aktivistája az egészséges életmódnak, valahol hírül vette, hogy mi Szilviával bio-piacra járunk. Felkért, hogy menjek el különböző előadásokra, ahol az egészség a téma.

- Mivel léptél fel? Versekkel?

-  Nem, csak mint ismert embert mutatott be, egy olyant, aki igyekszik egészségesen élni.

- Mit jelent ez szó szerint? Hogy élsz egészségesen?

- Miközben nagyon szeretem a gyümölcsöt a zöldséget, zavart, hogy annyi riasztó dolgot mondtak a vegyszerekről. Úgy döntöttünk a feleségemmel, Kárászy Szilviával, hogy irány a bio-piac, ahol igyekszünk olyan dolgokat beszerezni, amiben nincs kemikália. Teljesen kikerülni nem lehet úgysem, de próbálkozunk.

- Mi járul ehhez hozzá?

- Mire gondolsz?

- Test-mozgás, stb.

- Mi sokan voltunk testvérek, a versengés a sportolás mindig ott volt köztünk, küzdöttünk, hogy legyűrjük egymást. Mindhármunknak adottsága volt a sporthoz is, nemcsak a színészethez.

- Tényleg. Mindhárman művészemberek vagytok: Tahi Tóth Máté és Tahi József is.

- Világéletemben sportoltam, húsz éve a Művész SK elnöke vagyok. De, annakidején magas ugrottam, kézilabdában igazolt játékos volta. Amikor színész lettem, természetesen bekerültem a színész válogatottba, egyébként a mai napig van futball-csapatunk. Igaz, nem számít már akkora eseménynek, mint a kezdetekkor, amikor 90 ezer ember volt kíváncsi a Népstadionban a színész-újságíró rangadóra, de a foci-válogatottunkat most is hívják sok helyre.

- Mit tudsz még elsőrangúan? Úgy értem a sportban. Azt olvastam, hogy a tenisz is elég előkelő helyen áll.

- Mivel gyerekkoromban egy teniszpálya mellett nőttem fel, volt időm és helyem begyakorolni.

- Próbára teszlek. Azt meséld el, kitől kaptál ki?

- Basilides Zoltán annakidején oszlopos tagunk volt, úgy halt meg, hogy nem tudtam visszavágni neki, mert mindig ő nyert.

- És kit vertél meg?

- Gyakorta ellenfelünk a Sportkórház és az Újságírók csapata. Állandó partnereim között van Lukács Sanyi és Szacsvay Laci. Hol ők győznek, hol én.

- Visszatérve az étkezéshez vegetáriánus vagy?

- Nem. De kerülöm a túlzott energia bevitelt, a koleszterint, a hizlaló dolgokat. Továbbá nem dohányzom, nem iszom. Azok is mérgek.

- Mire készülsz mostanság a színpadon?

- Most vendégként a Budapesti Kamaraszínházban próbálok egy darabot. Aldo Nikolaji: Hárman a padon című drámáját. Ez egy legendás darab, érett színészeknek való, annakidején a Pesti Színházban ment Págerrel, Bilicsivel, Bullával. Emlékszem milyen nagy hatással volt rám, ámultam, hogy mi mindent tudnak a mesterek! Lám most én játszom azt a szerepet, amit ők.

- Most kik a partnereid?

- Szilágyi Tibor és Vári Éva. Rendező: Tordy Géza.

- Premier?

- Szeptember 27.

- Kicsit avass be a történetbe.

- Három nyugdíjas összeakad a parkban, és ami probléma lehet időskorban, azt mind kitárgyalják.  Szívbemarkoló dolgokat kell kimondanom, olyanokat, amiről nem is szoktak tapintatból beszélni sem. Nyers szövegek, kicsit félek is a fogadtatástól.

- Imádni fogja a közönség! Legalábbis az érettebb korosztály. És ezeken kívül hol láthat még a közönség?

- Most mutattuk be az Anna csak egy van című bohózatot Szombathelyen. Nagyon jó szereposztást sikerült összeverbuválni. Mivel ezt a darabot, sőt ezt a szerepet már játszottam, felkértek, hogy rendezzem is meg. Ilyen sikerben régen nem volt részem, mint most a premieren.

- Mit terveztek zongoraművésznő feleségeddel a nyárra?

- Sok meghívásunk van. Idén nem szervezünk külföldi utat itthon fogunk nyaralni a Balatonnál. Többek között részt veszünk, az ÖKO-portyán, ami annyit tesz, hogy elindul 40 autó konvojban és bejárjuk az ország egy részét, azon belül felkeressük a bio-termelőket. Előadásokat adunk közben, megtekintjük a gazdaságot, jó társaságban, jó hangulatban töltünk el együtt pár napot.

- Kabaré? Televízió?

- Verebes Pista által rendezett és gondozott műsor, a Tiszta kabaré című sorozatban benne voltam, ez egy minőségi összeállítás volt, ahol a magyar klasszikusokat vonultatták fel, de sajnos le kellett mondanom, a Hárman a padon miatt. Úgy hallom több nem is lesz. Remélem, jön valami más helyette, amelyben részt vehetek.

 

Bozsán Eta

Partnereink