vissza

Másfél deci olasz rizlinget ajánl

okt
6
2008

Dr. Fehér János orvosprofesszor

Miközben azon tűnődöm, ha az önéletrajzát egy az egyben le akarnám írni, vajon hány oldalt tenne ki, mégis neki kell vágnom egy rövidített változatnak. 1932-ban Kisbaráton született, később az orvosegyetemet Budapesten végezte el. Majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. Belklinikájának igazgatói posztjára került. (Most megint belenézek az „életébe” és kénytelen vagyok nagyot ugrani.) Hazánkban és a nemzetközi életben is elismert hepatológus, az MTA doktora. Nevéhez fűződik a Hepatológiai kézikönyv, 1989-től a mai napig az Orvosi Hetilap főszerkesztője. (Tehát akár kollegaként is örvendhetnek neki!) Aztán rájövök, hogy mégsem, hiszen 15 könyv, 375 tudományos publicitás, több mint 500 kongresszus és 6 szabadalom fűződik a nevéhez. 20 és 30 között van a száma azoknak a társaságoknak és szervezeteknek a száma, melynek tagja, köztük számtalan nemzetközi intézményé. És pont húszat számoltam a kitüntetéseiből. Tehát professzor Dr. Fehér János- a Kor Kontroll Társaság egyik alapítója nem panaszkodhat arról, eseménytelen vagy sikertelen lenne életútja.

- Remélem a nyarat pihenéssel, utazással tölti.

- Te jó isten! Dolgozom, konferenciát szervezek.

- Tehát a szabadság ismeretlen fogalom?

- Mivel munkamániás vagyok és főszerkesztője az orvosi hetilapnak, a két hét szabadságom alatt is foglalkoznom kell vele. Mindenesetre szakítok időt közben arra, hogy lelkileg, szellemileg teljesen felfrissüljek és igyekszem módot keríteni arra is, hogy ápoljam a széleskörű baráti kapcsolataimat.

- Azt hittem szívesen úszik, vagy más tevékenységet forszíroz.

-Szívesen úszom, azzal nincs baj. De, mint ahogy életrajzomból is kiderül, tiszteletbeli tagja vagyok több lovagrendnek is. Előszeretettel foglalkozom a mértékkel fogyasztott bor emberi szervezetre gyakorolt hatásával, vagyis a szív és érrendszer védelmével.

- Azaz?

- Nyaranta felkeresem azokat a barátokat, akik kiváló vörös és fehér borokat készítenek. Elbeszélgetek velük a bor nemes illatairól és megkeressük a módját annak, hogy ezeknek a jó boroknak milyen orvosi reklámot tudunk biztosítani. Természetesen nem maradhat ki az ajánlásból a kutatási program, maga a társaság és az is helyet kell kapjon, hogy mindez az egészség védelmét  szolgálja.

- Tehát a jó bornak is kell cégér?

- Bizony ám! Különben honnan tudná a vásárló, hogy mit vegyen.

- Ma este vacsorázni hívott egy barátom. Mit igyak? És mennyit?

- Egy jó társaságban - mondjuk egy könnyű halvacsora elfogyasztása után - egy kellemes száraz szemelt rizlinget tudnék elképzelni. Hogy mennyit? A barátjának 3 decit, Önnek másfél decit ajánlok. Egy üveget ketten nyugodtan elfogyaszthatnak. Abban benne vannak azok a vitaminszerű anyagok, melyek a minőségi táplálékot biztosítják a szervezet számára. Nem beszélve arról, hogy ez a mennyiség kellemes közérzetet, értágulatot, elernyedést is jelent. Egy ilyen együttlét erősíti és biztosítja azt a gondolatot, ami Avicsenza tanítványától származik. Kájjám így fogalmaz ez ügyben: „Ha óhajtod a bort, a bölcsekkel fogyaszd!” Majd így folytatja: „Vagy a kedvesen ölén, de mindig meghitten, sosem dáridózva csak locsolgasd a torkodat.”

- Milyen kedvesen hangzik.

- Szeretem az előadásaimat is ezzel a gondolattal befejezni, mert mindenkor sikere van és mosolyt fakaszt. Miközben minden szó igaz.

Bozsán Eta