vissza

Kegye zenével gyógyít

febr
12
2009

A pánsíp-művészet nem túl gyakori hivatás. Annyira nem, hogy hirtelenjében Kegye Jánoson kívül nem is ismerek másikat. Olyant meg végképp nem, akinek az a hitvallása, hogy évente 50-60 ingyen koncertet adjon. Kegye márpedig ilyen. Elmegy kórházakba, ahol a betegeket  Händel, Mozart, Dvorák vagy Vivaldi muzsikával gyógyítja. Ehhez még prózai ideológiát is gyártott: „Ők nem lehetnek ott a koncertjeimen, mert betegek. Így aztán én megyek el hozzájuk, hogy mégis ott legyenek”.
Olyan művészről van szó az ő esetében, aki olyan zeneműveket ad elő, melyeket azelőtt nem lehetett hallani pánsípon. Egész honlapot üzemeltet, ahol a karitatív tevékenységei mellett a repertoárjai is olvasható.
Hogy kezdődött ennek a különleges embernek és művésznek a pályafutása? Jazz-szaxofonosként tagja volt a Kisrákfogó együttesnek, majd a Panta Rheinek, ezt követte a Hatszív együttes. Aztán egy nagy ugrás, hisz a Spirál formációval a Ki mit tud középdöntőjébe jutott. Játszott a Kati és a kerek perc bandában, majd a Korvinában, később a Piramis és az Edda együttesben szaxofonozott.
Az igazi nagy előrefutást 1988-ban ért el, amikor is Németországban megjelent az első pánsípos lemeze. A „mester”1990-ben Amszterdamban, az ottani zeneakadémián elvégzett egy mesterkurzust, és azóta szinte csak a pánsípnak él. A „Pánsípos” című lemezén ír, kínai, cigány, osztrák és sramli zenék modern hangszerelésben hangzanak fel. Mellette azért bőven jut hely a korongon (és a koncerteken egyaránt) a klasszikus átiratoknak, illetve a magyar- és a nemzetközi világslágereknek.
2003-ban közreműködött Havasi Balázs „A szív hangjai” című lemezén. Ugyancsak ebben az esztendőben a Magyar Állami Operaházban adott koncertet a Filharmónia Társaság Zenekarának kíséretével. 
Rendkívüli zenei pályája 2004. karácsonyán újabb csúcshoz ért. Megjelent „Igaz klasszikus karácsony” című albuma, melyet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kísért.

Ez a korong a klasszikus kategóriában platina lemezzé vált. Fellépéseinek vannak állandó kísérői a Celtic Sunrise és az Irish Feet tánckar, akikkel Michael Flatley zenei anyagából adnak elő egy-egy fergeteges blokkot.
2005. novemberében jelent meg az Exlusive CD-je, majd 2006-ban az Ave Maria. 2008-ban pedig a Love songs című albuma külföldön látott napvilágot, mely 17 országban forgalomban van, kivéve nálunk. Ehhez hozzájutni csak a koncertjein lehet.
A művész  a koncertek mellett zeneszerzéssel és tanítással is foglalkozik. Évente körülbelül 50-60 ingyen koncertet ad. Különös tekintettel az ünnepek környéki hetekre, napokra. Amikor a kórházakban magunkra maradnak a betegek. Ott lép fel pánsípjával, ahol a legnagyobb a szükség a szépségre, a vigasztaló zenei hangokra.  Karitatív fellépéseinek se szeri, se száma. Legutóbb - példának okáért – a Korkontroll Társaság kesztyűgyári Nyílt napjának volt a vendége. Pontosabban, dehogy a vendége! Olyan közreműködője, mely a legjobbkor oldotta fel a hallgatóság hangulatát. Hiszen a nap a rákról, a szűrések fontosságáról és a ne féljünk, inkább cselekedjünk témaköréről szólt.
És akkor megjelent Kegye János és eloszlatta gondolatainkat a betegségről, az orvosokról, a kemoterápiáról. És minden rosszról. Pánsípjából csak úgy áradt a derű. Hangszere behozta az optimizmust és az élet szebbik oldalát. A folyamatos taps, mely minden száma után felcsendült, azt bizonyította, hogy vele szárnyaltunk úgy háromszázan. Fellépésének és művészetének tán az a legnagyobb érdeme, hogy ez a különleges hangzás még ma is fülünkben van.