vissza

Jógázik és biciklizik

ápr
30
2007

Karda Bea

A szőke hajú szép énekesnőt nem kell bemutatni. A közönség a mai napig hívja, szereti
és tapsol neki. Pedig nem csinál titkot a korából, azt terjeszti, hogy 56 éves.
Inkább elhiszem neki, minthogy vitatkozzak. Egy biztos, hogy bomba jó nő, aki
nagyon is odafigyel magára. Még legnehezebb periódusában is ápolja a körmét,
nem mondja le a masszázst, és ha már ott van szobabicikli, hát felpattan rá.
Folyamatosan törekszik a testi-lelki harmóniára. Pedig mostanában nagy tragédia történt vele, meghalt az édesanyja. A fájdalom a szokottnál is nagyobb nála, mert olyan erős és különleges kapcsolat fűzte a szüleihez. Éppen ezért tért vissza jógához, amit már egyszer a lánya rábeszélésére hatékonyan beépített az életébe. Büszkesége a 26 esztendős Niki, ő nyújtja, ő jelenti Bea számára a legnagyobb lelki támaszt. Niki egy teljesen különleges életpályát (utat) választott magának, joga-tanfolyamokat tanul külföldön. Belekóstolt a keleti filozófiákba és minden valószínűséggel egy távoli országban telepszik majd le. Most a legjobbkor jött haza, hogy a nagymamát együtt temessék el, és hogy Beát istápolja, amíg szüksége van rá.

Ha valaki mégsem emlékezne pontosan rá, Bea pályafutását a hazai táncdalfesztiválokon kezdte, valamikor az 1973-74-es években. 1968-ban szintén táncdalfesztivál következett a Csuda jó fej című dallal. A Neoton Família együttessel Afrikában turnézott, 1972-ban Alexandriában, 1974-ben férje Som Lajos révén az NSZK-ban szerepelt. 1977-ben harmadik helyezést érte el a castlebari fesztiválon. Felfedezték őt a németek, a svájciak. Rengeteget vendégszerepelt ezekben az országokban. Idehaza a Piramis is egyengette útját (jó számokkal, zeneszerzőkkel, szövegírókkal). Som Lajos ma már csak emlék, hiszen húsz évvel ezelőtt már elváltak, de a közös gyerek Niki azért összeköti őket.

Lemezeinek se szeri, se száma. Öt nyelven énekel. Meglepetéssel rukkolt elő, amikor 2002-ben a megszokott zenei világán átlépve, kipróbálta magát a mai divatos stílussal, a NOX és a Romantic együttessel, melyből az Újjászületés című albuma készült.

Arra a kérdésre, hogyan él manapság, hogyan telnek a napjai, ezt válaszolja:

- Sokadszor húzom fel a férfinadrágot. Erősnek kell maradnom. Nemcsak édesanyámat veszítettem el, hanem két barátot is. Ők nem meghaltak, csak sikerült csalódnom bennük. Megteszek mindent azért, hogy ne nézzek visszafelé. Én, aki a jövőnek éltem állandóan, mostanra már csak a pillanatnak, az aznapnak élek. Sajnos egyedül vagyok, nincs társa az életemnek. Akárhogy is szépítjük, hiányzik egy férfi mellőlem.

- Pedig nagyon gyönyörű vagy.

- Nincs mit kezdenem vele, a legcsúnyább nők is elkelnek. Nem jelent semmit, a hogy nézel ki kérdés. A nyuszis, ártatlan nők zseniálisan tudják manipulálni a férfiakat. Mindegy is. Most gyógyítgatom a sebeimet, igyekszem eljárni az emberek közé. Alapító tagként szívesen vagyok ott Kor Kontroll rendezvényein is. Egy olyan közösség jön ott össze, melyhez jó érzés csatlakozni. Gyomaendrődön például egy 3 gyermekét egyedül nevelő özvegy fiatalembernek segítettünk a tombola bevételével, meg Kesztyűs Ferenc festményének elárverezésével. De, a legfontosabb, hogy a fellépéseim kilendítenek a fájdalomból, járom az országot, mert rengeteg helyre hívnak. Emellett ott van az énekstúdió, amit három éve alapítottam. A hallgatóim között elég nagy a korbeli szóródás, mert 10 és 50 év közöttiek a „diákjaim”. Az érzelmeimet kiadhatom az éneklésben és ígérem a rajongóimnak, hogy az utolsó leheletemig azon leszek, hogy felvidítsam az embereket.

Bozsán Eta