vissza

Egészséges evőkúra

dec
1
2012

Dr. Filippo Ongaro: Úgy egyél, hogy lefogyjál!
című könyvét mutatjuk be most önöknek.

Konyvborito2D.jpgNapjainkban egyre nagyobb gondot jelent az elhízás. Habár egyre többen ajánlanak különböző módszereket a fogyókúrához, a kezdeti sikerek után sajnos gyorsan visszaszedjük nehezen leadott kilóinkat. Vajon miért? Tényleg nincs megoldás? A világszerte elismert olasz űrorvos, dr. Filippo Ongaro szerint az eddigi módszerek azért nem vezetnek eredményre, mert az emberi szervezet számára természetellenes az általánosan elfogadott tétel: együnk kevesebbet, mozogjunk többet!
Egy újabb diéta helyett olyan táplálkozási módszert mutat be, amelynek során bátran ehetünk. Szerinte nem az a lényeg, mennyit eszünk, hanem az, hogy mit. Meggyőzően és világosan fejti ki, mit jelent a minőségi táplálkozás és melyek az alapvető szabályai. Mindezek alapján praktikus életvezetési tanácsokkal szolgál, és ízletes recepteket ajánl, amelyekkel helyreállíthatjuk és fenntarthatjuk szervezetünk egészséges egyensúlyát, és koplalás nélkül megszabadulhatunk felesleges kilóinktól. Ongaro egészséges evőkúrája egy életre szól, amellyel nem kell lemondanunk az élvezetekről.

Hogyan szabaduljunk meg felesleges kilóinktól? Az elmúlt évtizedekben a nyugati világban egyik "szakértő" a másik után állt elő újabb és újabb elméletekkel. Varázsigéikben, ráolvasásaikban kalóriákról és energiaháztartásról beszéltek: arról, hogy kevesebbet kell magunkhoz vennünk, mint amennyi távozik belőlünk. Ám hiába követtük tanácsaikat: csak kövérebbek és betegebbek lettünk. Megtapasztalhattuk a "jojó effektust", azt a fogyás-hízás-fogyás-hízás hullámvasutat, ami még az egyenletes súlygyarapodásnál is többet árt szervezetünknek.
Eközben pedig megállás nélkül záporoznak ránk az élelmiszer-reklámok. Vásároljunk cukormentes édességeket, italokat! (Hogy tele vannak édesítővel? Nem számít.) Fogyasszunk zsírszegény élelmiszereket! (Arról már nem esik szó, hogy mennyi cukor van bennük.) Itt az új "természetes" csemege! (Igaz, friss megjelenését tartósítószernek köszönheti.)
Csak kapkodhatjuk a fejünket az egymásnak ellentmondó információk áradatában. És hízunk tovább.
Túlsúlyunkat leadni pedig szó szerint létfontosságú. Nem csupán azért, hogy karcsúbbak és vonzóbbak, fittebbek legyünk. Persze ezek is fontos célok, de ma már tudjuk, hogy a helyes testsúly megőrzésével óriási lépést teszünk egészségünk megőrzéséért, a különböző krónikus betegségek megelőzéséért is.
Folytatva előző könyve, a világsikerű "Úgy egyél, hogy jól legyél” gondolatmenetét, új kötetében Dr. Filippo Ongaro leszámol a hamis mítoszokkal és a közhelyekkel. Mint annyiszor, az igazság most is fájdalmas. Megszakadt, eltorzult az anyagcserénk és környezetünk közötti -- eredetileg oly természetes -- kapcsolat. Ami pedig ezt a törést okozza, az nem más, mint amit eszünk: az agyonfeldolgozott, kalóriadús, ám valódi értékes tápanyagokban mégis szegény élelmiszerek tömege. Ennek alátámasztására elég a szerző egyetlen adatát idézni: a magunkhoz vett kalóriák 72 százaléka olyan élelmiszerekkel kerül a szervezetünkbe, amelyek egy évszázaddal ezelőtt nem is léteztek.
A nemzetközi hírű olasz orvos, aki pár éve még az Európai Űrügynökségnél az égi utazók egészségét óvta, most a földön járókkal is megosztja tapasztalatait. Felhívja a figyelmet arra, hogy a helyes táplálkozás oktatása éppoly fontos, mint az érzelmi nevelés. A 21. század genetikára épülő táplálkozástudománya, a nutrigenomika legújabb eredményeire támaszkodva, mégis közérthetően fejti ki: mit, mikor, mennyit és hogyan együnk, hogy jól érezhessük magunkat, s egészséges, értékes életet élhessünk.
Miért nem működnek korunk divatos kalóriaszegény diétái? Dr. Ongaro szerint alapvetően azért, mert csőlátásban szenvednek. Egyedül a kalóriákat méricskélik, s nem veszik figyelembe, hogy az étel nemcsak energiát, hanem -- a fiziológiai folyamatok szabályozása szempontjából kulcsfontosságú -- információt is szolgáltat szervezetünknek. Ezért aztán nagyon nem mindegy, hogy ugyanazt a kalóriamennyiséget finomított szénhidrátok vagy zöldségek formájában vesszük magunkhoz.
Ebből kiindulva a szerző bemutatja: hogyan fogyhatunk természetesen, óriási önmeg-tartóztatás nélkül, ráadásul tartós eredménnyel. Forradalmian új szemléletet hirdet. A helyes táplálkozás nem pár hétre, hanem egész életre kell, hogy szóljon -- nem kampány, hanem minden napunkat átható életmód!
A könyvből kiderül: az étel nem ellenségünk, hanem értékes szövetségesünk. Amit eszünk, az minden gyógyszernél és életbiztosításnál többet ér -- csak helyesen kell megválasztanunk. Megtudhatjuk: miért jobb egy marék mandula vagy dió, mint egy zacskó ropi. Megdöbbenhetünk azon, hogy korunk ketreces baromfigyáraiból a csirke 50 százalékkal zsírosabban kerül ki, mint baromfiudvarban tartott társa. És ne igyunk tejet -- mert "nincs még egy faj, amelynek egyedei a szopós korból kinőve egy másik faj tejét isszák".
Ne együnk kutyafuttában, állva! Ne sajnáljunk legalább 20 percet eltölteni egy-egy étkezéssel! Jól rágjuk meg az ételt, élvezzük ki az ízeket! Hogy ez miért fontos? Mert a stressz több zsír raktározására készteti szervezetünket. Evolúciós emlékezetünk szerint a stressz kéz a kézben jár az éhezéssel, a veszéllyel, a meneküléssel.
Ha a könyvet végigolvasva rátérünk a Dr. Ongaro által kijelölt útra, nem kell tartanunk attól, hogy visszahízzuk azt, amitől megszabadultunk. A tudományos háttérrel való megismertetés után a szerző praktikus heti menüvel, ízletes ételek receptjeivel is megkönnyíti Nagy Életmódváltásunkat.

Filippo Ongaro, a rendszerszemléletű medicina nemzetközileg elismert szaktekintélye, a budapesti Quintess Tudásközpont és Egészségközpont nemzetközi orvos-igazgatója 10 éven keresztül volt a kölni Európai Űrügynökség életmód-tanácsadó és rehabilitációs részlegének orvosa. Azt vizsgálta, ahogy az űrutazás során az asztronauták szervezete öregszik: 6 hónap alatt akár 10 évet. Ennek következményeit az űrorvosoknak a legkorszerűbb – a hagyományos orvoslásban még nem alkalmazott – tudományos kutatási módszerek segítségével kell kompenzálniuk. Így az űrhajósok káros következmények nélkül térhetnek vissza a hétköznapi életbe. Mindezt a speciális tudásanyagot és tapasztalatrendszert használja fel napi munkájában és könyveiben egyaránt. Összefoglalja a nutrigenomika, a táplálkozásra vonatkozó legújabb kutatások eredményeit, bemutatja a génkutatás és a modern orvoslás korszakalkotó újdonságait, és mindezt saját napi orvosi praxisának tapasztalataival ötvözi.
Dr. Ongaro számos könyv szerzője, az olasz televízió és rádióműsorok gyakori vendége. Honlapját itt tekinthetik meg: www.filippo-ongaro.it

Dr. Ongaro könyve magyarul a Quintess Tudásközpont támogatásával a HVG Könyvek egészséges életmódot hirdető sorozatának negyedik tagjaként jelenik meg a napokban.