vissza

Csipkét ver és rock-koncertre jár

febr
1
2008

Dr. Bródy Andrea

Fantasztikusan szimpatikus, ahogy az életről vélekedik. Az a mondata különösen megragadott, hogy „minden érdekel, ami nem való egy kétszeres nagymamának”.

Elöljáróban elmondanám életútját. A SOTE Fogorvosi Karán végzett „summa cum laude”. Szakvizsgáját a Fog és szájbetegségek tárgykörében írta. Majd, sokkal később elvégezte a Külkereskedelmi Főiskola Marketing és Kommunikációs szakát. Közben dolgozott a Konzerváló Fogászati Klinikán, ahol oktatott, gyógyított és tudományos munkát is végzett. 1990-től a Tudományos Akadémia aspiránsaként egy pályázaton 2. helyezést ért el. Innen kezdve a menedzseri karrierje beelőzött az orvosi elé. A Celebrex termékmenedzsere lett. (A Celebrex, mint megtudtam tőle egy nonszteroid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szer. Főleg a reumatológiában használatos.) Ezt követte a Diflucan piacvesztésének megállítása. 2003 januárjától a senior termékmenedzserévé nevezték ki, de nem szeretném tovább sorolni a gyógyszerek nevét, melyeknél üzleti feladatokat látott el. Andrea amihez nyúlt, abból siker lett. Egy marketing-versenyen (Úristen! Ilyen is van?) megkapta a második helyezés mellett a Pfizer innovációs díját is.
2005-től a Bausch&Lomb cég magyarországi képviseletének vezetője. Ennyi idő alatt megkétszerezte a hazai eladást, átalakította a belső szervezést és a munkavégzést is. Itt már nem állhatom meg, megkérdem, hogy mi a titka a módszerének.

- A titok nagyon egyszerű. Annyiban változtattam meg a stratégiát, hogy nem szidtam az ellenfeleket, a konkurenciát, csak a mi termékeink jó tulajdonságait emeltem ki. Ennyi elég volt ahhoz, hogy megváltozzon a szemlélet.

- Ön, illetve a cége támogatója a Kor Kontroll Társaságnak. Erről meséljen.

- B. Király Györgyivel kapcsolatba kerültünk és elámultunk, hogy mennyire belevaló „csaj”. Elmondta, hogy mivel foglalkoznak. A kontrollal. Nekünk van egy nagyon fontos vitaminunk, amelyet a szem nem nélkülözhet. Az öregek többsége rosszul lát, ami viszont nem a korral jár, hanem a szem betegségéből adódik. Ha 30 évesen odafigyelnének az emberek, akkor 70 évesen jobban látnának. A Kor Kontroll társaság rendezvényeire vittünk szemorvosokat, akik előadásokat tartottak, egy másik alkalommal pedig szűrést szerveztünk.

- Mi ez a vitamin?

- Ocuvite Luetin. Azt tudja tenni, hogy helyreállítja azt a belső napszemüveget, ami a szem ideghártyáját védi a fénytől. Továbbá, van benne egy olyan vitamin (Zeaxantin) ami csak a retinán hasznosul, ott van szerepe.

- Hogy fér az életébe gobelin varrás?

- Az semmi! Csipkét is verek! Mindig folyamatban van egy-kettő, csak nehezen készülnek el.

- Biztosan afféle családi hagyomány.

- Nem! Senki a családban nem készített ilyent, én vagyok az első.

- Ajándékba szokta adni, vagy önmaga gyönyörűségére készíti?

- Az egyiket karácsonyra szeretném befejezni, mert a kétéves Hanna nevű unokám ajándéka lesz. Egy pillangótündér van rajta, aki egy harangvirágon pihen. Olyan, mintha festve lenne. Falvédő lesz belőle, hogy ha majd elalszik vagy kinyitja a szemét, ez a látvány fogadja.

- Meséljen még a vad hobbijairól, amik nem valók egy nagymamához.

- A lovaglás mellett érdekel még a quadozás is, a gyerekeim elvittek egyszer és azóta vonz. Imádom a zenét, sokat járok rock-koncertekre, a Sziget fesztivált sose hagynám ki! Heti belépőt szoktam venni. Ez utóbbihoz persze fűződik egy vallomás is, a bátyám énekes-zenész és úgy hívják, hogy Somló Tamás.  

Bozsán Eta