vissza

Az üzletember

szept
1
2008

Zettwitz Sándor

Ha van sikeres életút, ha van irigylésre méltó pálya, akkor az Zettwitz Sándoré, aki a
77 Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója.

Az igazgató úr a tanulmányait a BME Gépészmérnöki karán végezte. Jelesen diplomázott, majd elhelyezkedett a Könnyűbeton és Szigetelőipari Vállalatnál, ahol kísérletek folytak egy új, könnyű építőanyag kifejlesztésére. Hamarosan kinevezték a műszaki fejlesztés vezetőjévé, ahol egyik feladata volt, a hazai ásványgyapot gyártásának kidolgozása, üzemi megvalósítása, mely akkoriban szorosan kapcsolódott a házgyári programhoz. Amihez hozzányúl, azt végigviszi, sőt meg sem áll a sikerig. Így aztán létre is hozták az első magyar ásványgyapot gyártó gépsort. Így került kapcsolatba a NIKEX Külkereskedelmi Vállalattal, ahová el is „csábították”, és ő lett az Építőanyag-ipari Gép Import Osztály vezetője. Bár feladata különbözött az addig végzett munkáktól, de érdekelte és belevágott. A berendezések nagy részét Olaszországból szerezték be, és egy ilyen munkakapcsolat révén meghívást kapott a milanói kereskedelmi kirendeltségre, ahol másfél évig dolgozott. Majd, a Technoimpex Külkereskedelmi Vállalat kérte fel, hogy alapítson céget a szerszámgépek exportjára. A cég szép sikereket ért el, ma is működik.

Hamarosan nagy változás állt be, visszatérhetett eredeti szakmájához, azaz a családjával együtt létrehozta a 77 Elektronikai Kft-t, melynek a mai napig ügyvezető igazgatója, míg a neje a belföldi forgalmat igazgatja. A fejlesztés irányítását a veje, és annak testvére vezeti. Megalapítása óta a fejlesztést és az innovációt tartja a legfontosabbnak, 260 munkatársa közül 20-25 százalék a fejlesztéssel foglalkozók száma. További említésre méltó dolog az is, hogy ebből 42-en rendelkeznek felsőfokú végzettséggel.

A kezdet egy egyéni vércukormérő készülék kifejlesztése volt. (Áldom érte, van okom rá!) A készülék további fejlesztéseken ment át, ma már 42 országba exportálják. A Personal egyik változatáért megkapták a 2000 évi Innovációs Nagydíjat!

A cég másik orvos elektronikai termékcsaládja a vizeletmérő, mely saját fejlesztés és szabadalmi oltalmat élvez. Sikerült betörniük és bent maradniuk a közismerten magas igényű japán és német piacon.

Hát még egy csomó találmányt felsorolhatnék, a Personálon kívül egy mukkot sem értettem egyikből sem, de amit most kellene felsorolnom, az már nekem is és a valóságban is a magas technika. Van benne vonalsokszorozó-fejlesztés, telefonközpont, kábelek, meg ADSL, meg minden. De annyira jól sikerült ez a valami, hogy a Deutsche Telekom is megvásárolta, és az óta is szállítanak részükre csakúgy, mint a világ 12 országba.

Hihetetlen siker-széria, a vállalat forgalma az idén elérte a 7 milliárd forintot, (ennek a fele export).

De vajon, mit csinál az ügyvezető úr, amikor nem fejleszt?

Megtudtam tőle, hogy imádnak utazni, eddig a legtávolabbi hely, ahová eljutotta a családjával az Brazília volt. Nem mellesleg amatőr borásznak tartja magát, de vélhetően ezt csak a szerénysége mondatja vele. Hiszen bárkit megkínálna a jó balatonfüredi borából. A sportot is kedveli, hetente kétszer-háromszor teniszezni jár. Az unokák már nagyok, Nóra 19, Lilla 21 esztendősek. És ha azt hiszik nincs ideje még egy kedvtelésre, tévednek. Van. Gyakorta elmennek a feleségével az Operába, (legutóbb a Carment látták), máskor komolyzenei koncertre mennek, - feltéve, ha nem kell éppen egy Nagydíjat átvenni…

Bozsán Eta