vissza

Az agy titkainak tudója

máj
11
2009

Elállt a szavam Dr. Borbély Katalin önéletrajzától. És nemcsak azért, mert lenyűgözően hosszú. Hanem attól is, ami benne van. Beregszászon született, Ungváron végezte el az orvosegyetemet,  nukleáris medicinával foglalkozik.

- Minden orvosi léptedet az ukrajnai atomreaktor-robbanás vezérelte?

- Nincs semmilyen kapcsolat az orvosi pályám alakulása és az említett katasztrófa között.
Orvosi lépteimet leginkább az állandó keresés és a hivatáson belül oly fontos, folyamatos önfejlesztés, és a szakmák között áthidaló szélesebb tudás keresése határozta meg.
Érdeklődésem az ideggyógyászat felé, pontosabban az agy és az agyi elváltozások ismerete felé fordult. Így hát a nukleáris medicina-diagnosztika és terápia szakorvos lettem, és tapasztalataimat hazai háttér hiányában az Egyesült Államokban és Svájcban szereztem. Majd, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet főorvosaként munkatársaimmal létrehoztam az ország legmagasabb szintű agyi elváltozásokat diagnosztizáló osztályát.  Közép-Európában nálunk került sor elsőként a PET telepítésére, ami a kor legmodernebb képalkotó eljárása. Az idegsebészetet az Országos Onkológiai Intézet váltotta fel, mert azt a feladatot kaptam, hogy terjesszem a PET/CT alkalmazásának jelentőségét. 

- Úgy teszek, mintha érteném. Szóval mi az a nukleáris medicina?

- A nukleáris medicina izotóp technikai eljáráson alapuló szakma, amely Hevesy György nevével kezdődik, akit e technika atyjaként ismer el az egész világ. Ő volt az, aki elsőként foglalkozott bizonyos anyagok izotópos megjelölésével, nyomon követésével. Minden megjelölhető az élő szervezetben, csak meg kell találnunk azt a megfelelő molekulát, gyógyszert, vagy vegyületet, amely odamegy, és lehetőleg csak odajut el a szervezetben, ahová mi szeretnénk. Ezt a molekulát vagy vegyületet megjelöljük olyan izotóppal, amit a gépünk mér, például PET esetén pozitron-emittáló izotóppal. Az anyagot a betegbe juttatják, amelyek nagy érzékenységgel és megbízhatósággal kimutatják, többnyire minden eljárástól legkorábban, hogy például hol van egy kóros elváltozás, kóros funkció.  A terápiás eljárások alakalmával terápiás dózisban az egészséges szövetet lehetőleg a legjobban kímélő hatásban kerülnek alkalmazásra a beadott vegyületek. és a mérések speciális gépekkel, SPECT, PET/CT, stb. történnek.

- Jó, jó, de mi az a PET?

- A PET a Pozitron Emissziós Tomográfia rövidítése, az úgynevezett funkcionális képalkotás egyik legfontosabb módszere. Nyomon követi és megjeleníti az élettani és kóros folyamatokat, tehát számos betegség kimutatásában, kutatásában felbecsülhetetlen az értéke.

- Mire használják a neuro-nukleáris medicinát? Kinek adják? Hogy jönnek rá, hogy szükség van rá?

- A központi idegrendszer, és ezen belül elsősorban az agy vizsgálatára. A vizsgálatok során nemcsak korai, de gyakran más eljárásokkal nem pótolható információkhoz juthatunk.  Minden vizsgálat egy új kihívás.    

- Élet utad során megjártad Párizst, Grazot, Zürichet és sokszor volt az Államokban is. Tudást vittél vagy hoztál?

- Is-is. El kell ismerni, hogy ma Magyarország nem rendelkezik minden téren azzal a szellemi tőkével, ami korábban talán világszínvonalon volt. Ahhoz, hogy a csúcson tudja tartani magát egy specialista, muszáj évente rövidebb hosszabb ideig más tudáscentrumokban dolgoznia, átadni, amit tud és átvenni, amit ők tudnak jobban. Ma így működik a tudományos világ. Elszigetelt szakmáknak, vagy csoportoknak nem sok esélyük van a csúcson maradásra.

- Japánt kihagytam az imént.

- Japán kapcsolatom az Egyesült Államokban végzett kutatásaim eredménye. Volt kollégáim vannak szerte a világban, és folyamatosan kapcsolatban vagyunk egymással.

- Előadásaid a SZU-ban, Kazahsztánban, Szlovéniában, Bratislavában sem ritkák. Miért is???

- Nem sokan tudják rólam, hogy beszélem a szláv nyelveket és a volt Szovjetunióban szereztem a diplomámat. Ennek ellenére minden országban angol nyelven tartom az előadásaimat. 

- Rengeteg Társaság tagja vagy, mesélj a Korkontrollról. Hogy kerültél oda, mi a véleményed a munkájukról.

- A Kor Kontroll társaság nagyszerű ötlet. Sok ilyen civil szervezetre lenne szükség, amelyek hozzásegítenék az embereket az egészségtudatos életformához. Ez a társadalomnak is fontos lenne, nem beszélve a sok felesleges kiadásról, ami a társadalmat sújtja és a sok szenvedésről, amit a korai megbetegedések okoznak. Az ilyen szervezeteket szociálpolitikai okokból is állami támogatásba kellene részesíteni.

- Miről szól egy napod? Hány órát dolgozol? Család? Gyerek? Kert? Hobbi?

- A mi világunkban az, aki munkaidőről beszél az a múlt embere. Ha van valakinek hivatása, akkor a munka az nem munkaidőhöz kötött tevékenység, hanem életforma. Rendszertelenül dolgozom. Nappal, éjjel hétvégeken és ünnepeken. A napom általában 5 órai ébredéssel kezdődik és este 10-ig tart. Közte van a munka. Nem sok idő jut másra. A férjem megértő és sokat segít a munkámban, hogy hamarabb végezzek. Mókuskerék! Azokat az éveket, amikor a hölgyek gyermekszülésre szánják magukat, én külföldön kutatással töltöttem el. Így a család és gyermek az életemből sajnos kimaradt. A kertre és hasonlókra nem nagyon van időm, sem érdeklődésem. Számomra a kikapcsolódást és a regenerációt a napi fizikai tréning és az utazás adja.

- Milyen nyár elé nézel?

- A nyár ellentétben a szokásokkal, nálam inkább munkát jelent. Amikor mindenki szabadságon van, akkor lehet kreatívan gondolkodni.  Szabadságomat ősszel és februárban szoktam kivenni, és napos országokban szoktuk eltölteni.

- Mégis mit csinálsz, ha beleunsz mindenbe? Honnan kapsz új erőre?

- Az egészségügyben lévő problémák a beleunás határáig feszítik a húrt, de még nem adom fel. Nem hagyhatom el hivatásomat, amíg vannak célok, amit még nem értem el. Az a tudat ösztönöz, hogy van még egy feladatom, amit még csak részben tudtam megvalósítani. Másrészt szeretném átadni tudásomat és tapasztalatomat az ifjú tehetségeknek, amihez a hazai környezet még nem adott lehetőséget. Erőmet férjemtől, családtagjaimtól, barátaimtól, a napi edzésből kapom, a többit belső akaratból és saját hitből merítem.

Partnereink