vissza

Az acélipar és a KKT

máj
18
2010

Semmit nem tudtam róla a találkozás előtt. Csupán annyit, hogy ő a Kor Kontroll Társaság Felügyelő Bizottságának Elnöke. Vajon szőke és szomorú? Vagy ősz és jókedvű? Vajon mindent tud számlákról? A randevúnkon először továbbmegyek, majd visszatérek egy feltűnően egyedülálló úrhoz és megszólítom: Ön Végvári László? Miután igenlő választ kaptam, máris indulunk az első kávézó felé.

- Bocs, de hamar a lényegre térek. Amikor éppen nem a Kor Kontroll Társaság ügyeit intézi, mit intéz? Vagyis mit dolgozik?

- Kereskedelmi igazgatója vagyok egy acélipari termékeket gyártó cégnek. Innen van a vállalkozás orientált beállítottságom, ami sokat segít a Kor Kontrollos munkában is.

- Ragozzuk le a kereskedelmi igazgatóságot. Milyen út vezet oda?

- Ez nem egy szakma, ez egy pozíció, amit el kell, vagy el lehet érni. Több mindennel foglalkoztam előtte is. Majd húsz évig helikopter-pilótaként dolgoztam.

- Hoppá!

- Mindenki csodálkozik rajta, pedig az is „csak” egy munka. Illetve nem is munka, inkább életforma. Átszövi az embernek minden napját, percét. Húsz év után a rendszer kikopott alólam. Sokáig a mezőgazdaságban dolgoztam, és mikor már látszott, hogy ez sokáig nem tarthat, elkezdtünk utas szállítással foglalkozni. Arra viszont nem igazán volt igény. Tudomásul kellett vennem, hogy nem megy tovább.

- Folytassa! Aztán berepülőpilóta lett a NASA-nál?

- Dehogy. Pár évig kerestem az utamat és magamat, aztán kiderült, hogy van egy gépészmérnöki diplomám.

- Hogy derült ki? Takarítás közben rátalált?

- Megfeledkeztem róla. Úgy-hogy elkezdtem az acéliparban dolgozni, először középvezetői szinten, aztán lassan föltornáztam magam. Ma Magyarország egyik meghatározó cégének a Lakatosipari Kereskedelmi és Szolgáltató KFT- nek vagyok a kereskedelmi igazgatója.

- Majd, acélgyártás közben összetalálkozott B. Király Györgyivel.

- Társaságban találkoztunk, ahol elkezdtünk beszélgetni. Megemlítette ezt a dolgot és nekem megtetszett. Szimpatikus dolog, hogy vannak emberek a mai világban, akik ilyen elhivatottan tudnak az egészség megőrzésével foglalkozni. Elég sokat jártam a Kor Kontroll Társaság rendezvényeire, aztán egyszer kaptam a felkérést, hogy legyek a Felügyelő Bizottság tagja. Hárman vagyunk benne, a másik két kolléga engem választott elnöknek. Sok dologra kell odafigyelni, sok dologban kell dönteni, de azt is tudni kell, hogy mi az, amibe nincs, nem is lehet beleszólásunk.

- Ez folyamatos jelenlétet kíván?

- Á, nem. Inkább kampányszerűen. Év elején felsokasodnak a teendők, akkor kell egy jelentést készíteni és a közhasznú Társaság közgyűlése elé tárni. Természetesen társadalmi munkáról van szó.

- Ez esetben mit jelent a közhasznúság?

- A közhasznúságnak vannak törvényileg meghatározott kritériumai: a tevékenységnek olyannak kell lenni, ami hasznos a társadalom számára, a pénzügyi tevékenységének sem szabad profit orientálnak lennie. Mostanában az ismert gazdasági visszaesés miatt nagyon lecsökkent a szponzori részvétel, de ehhez képest, egy cseppet sem csökkent a szint és a színvonal. Ennek a Társaságnak nagyon komoly és nagytekintélyű szakemberek a tagjai és szimpatizánsai. Velük komoly és minőségi munkát lehet végezni. És akkor még az elnök asszonyról nem szóltam: Györgyi az egésznek a motorja.

- Egyetértek az előttem szólóval.

- A legjobb szakembereket hívja meg, és gyakran én is meglepődőm azon, amiket hallok egy-egy ilyen rendezvényen. Meg lehet tudni, hogyan vigyázzunk magunkra, mit kell tenni azért, hogy egészségesek maradhassunk.

- Visszatérve pénzkereső munkájára, lehet szeretni azokat az acélrudacskákat?

- Munkamániás vagyok. Amivel foglalkozom, ahhoz mindig ezer lendülettel fogok hozzá. Nem tudok másképp működni, vagy megszállottan, vagy sehogy.

- Tévét néz?

- Nézek, lefekszem előtte, elalszom, és aztán ha éjjel felébredek, valahogy betámolygok a hálóba.

- Szóval jó pár órát tölt naponta a tévé előtt. Maga még alvás közben is a tévénézők statisztikáját erősíti! Ha egy kisangyal teljesítené a kívánságát, mit kérne?

- Utazást, nem üzleti jellegűt, abból van elég, inkább pihenést. Amerikát vagy Londont? Ezen még tűnődöm. Mindenesetre ezekre a helyekre szívesen visszamennék.

Bozsán Eta

Partnereink